Storm Capitals fonder slår Oslobörsen

Stockholm (HedgeFonder.nu) – Storm Capital Management, den London-baserade kapitalförvaltaren har haft en bra början på året då firmans investeringar gått plus.

Storm Nordic Fund, en long-short aktiefond med fokus på energi, transport och fastigheter, har gett en avkasting på 13.9% hittils i år fram till slutet på April. Detta kan jämföras med Oslo börsens benchmark som avkastade 9.4% under samma period. Fondens avkastningsmål ligger på 15-20% per år.

Storm, en oavhängig kapitalförvaltare med focus på energy, transport och fastigheter på de Nordiska marknaderna och Ryssland, är mer optimistisk inför 2012 än vad det var inför 2011 men har en försiktig syn på marknaden generellt.

Shipping sektorn fortsätter att vara volatilt där Storm har sett en kortsiktig uppgång i aktiepriset efter en längre period av ’all-time-low’. Möjligheterna inom sektorn för en uppgång kvarstår. M&A aktiviteten har återkommit och flera transaktioner tillkännagavs under Q1 och början på Q2.

Inom energi sektorn fortsätter oljepriset att vara högt men påverkas av macro situationen. Energi lagren byggs upp men fler M&A transaktoner har ägt rum i Norden.

Fonden lanserades i november 2006, under SEB Fund Services Luxembourg. Fonden var tidligere Ørn Norden AS, med en historik ända från 2002.
Storms andra fond, Storm Bond Fund, med fokus på obligationer och konvertibler, har presterat 6.6% hittills iår fram tills slutet på April. Sedan starten September 2008 har fonden avkastat 39.2% jämfört med Oslobörsens -1.1%. Fondens avkastningsmål ligger på 12-15% per år.
Hittills i år har det skett rekordmånga nyemissioner på high-yield obligationer. Enlight Storm fortsätter räntorna att vara rekordlåga vilket sätter press på bankernas finansierings och upplånings kostnader. Storm ser samma megatrender inom energi och oljeservice sektorerna med ökad cash flow och förbättrade balansräkningar.

Storm Bond Fund lanserades som en föld av efterfrågan från investerare och möjligheterna som förvaltarna så i kreditmarknaden. Storm Bond Fund investerer i high yield-obligastoner på samma marknader som Storm Nordic Fund.
Storms fastighetsarm, Storm Real Estate ASA, har slagit Oslobörsen med 16.2% hittills i år fram till slutet på April.

Storm Real Estate ASA lanserade i november 2008 då Storm tog över ledningen av det norska bolaget E-Star Property AS, genom att ta en aktivistroll i en av sina investering på Storm Nordic Funds vägnar. Bolaget investerar i fastigheter i Moskva och St.Petersburg men har nyligen öppnat upp mandatet för att även investera i EES-länderna dvs, förutom EU-länderna, även Norge, Lichtenstein och Island.

Förutom fonderna och fastighetsbolaget har Storm även ett family office. Storm har kontor i London och Moskva och grundades 2006 av Morten E. Astrup och Erik M. Mathiesen.

*En mer djupgående intervju med Morten E.Astrup kommer inom kort

Bild: (C) shutterstock_zroakez

Share.

About Author

Pirkko Juntunen startade sin karriär för 15 år sen då hon började som journalist på Institutional Investors nyhetsbrevsavdelning, med fokus på institutionell kapitalförvaltning. Efter mer än två år rekryterades hon av Financial News för att öka deras internationella nyhetsbevakning om kapitalförvaltning. Hon var även del av det team som startade eFinancialNews.com, en daglig web-baserad tidning som nu ägs av Dow Jones. I july 2004 började Pirkko som produkt-specialist på Fidelity, en amerikansk kapitalförvaltare där hon hade ett nära samarbete med fondsförvaltare som ansvarade för pan-Europeiska, globala och tillväxtmarknadsfokuserade aktiefonder. Sedan 2006 har Pirkko arbetat som filansare, med specialisering på institutionella investerare och med fokus på både traditionella portföljer och hedgefonder. Förutom journalistik arbetar Pirkko även med kommunikation och events inom pensions- och kapitalförvaltningsinduststrin. Pirkko läste internationell journalistik på City University i London och har en examen från Uppsala Universitet. Hon har dubbla medborgarskap i Sverige och Finland och är baserad i London. Sedan April 2012 frilansar Pirkko som journalist på HedgeFonder.nu.

3 Comments

 1. Orvar Haraldsson on

  Otroligt dålig artikel.

  Hur i helskotta kan man skriva en artikel om Storm Capitals fonder – som inte kan köpas i Sverige.

  Hedgefonder.nu kan lika bra skriva en artikel hur man bäst odlar bananer i Bolivia.

 2. Hedgefonder on

  Hej,
  Hedgefonder.nu bevakar och skriver om hedgefonder och alternativa investeringar.
  Företrädesvis skriver vi om den nordiska marknaden där Sverige har en stor roll, men inte den enda.
  Vi skriver även artiklar för dem som har ett bredare intresse som vi bedömer vara intressant för våra läsare.
  Därför rapporterar vi gärna om en förvaltare med stark norsk bakgrund som investerar i den nordiska (även den svenska) marknaden.

 3. Hej Orvar,

  Storms fonder ar SIF fonder registrerade i Luxemburg. De ar öppna för “välinformerade investerare” “Väformerade investerare” omfattar institutionella och profesionella investerare samt andra investerare (inklusive privatpersoner) som skriftligt kan bekräfta att de ar “välinformerade investerare”. Min investering är EUR 125 000.

  Välkommen att ringa alt maila mig om du har ytterligare frågor/funderingar. +44 7785 614 880, lisa@stormcapital.co.uk.

  mvh
  Lisa Hansson
  Investor Relations Manager
  Storm Capital Management

Leave A Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.