Globala banker behöver 566 mdr USD för Basel III

STOCKHOLM (Direkt) Världens 29 största globala banker kommer att behöva ta in ytterligare 566 miljarder dollar i nytt kapital, eller göra sig av med cirka 5.500 miljarder dollar i tillgångar, fram till 2018 för att leva upp till de tuffare reglerna i Basel III-kapitalkraven.

Det visar en studie från Fitch, skriver Financial Times på torsdagen.

Det ytterligare kapital motsvarar en ökning med 23 procent av vad bankerna hade i slutet av 2011 och är ungefär tre gånger deras kombinerade årliga vinster.

Fitch bedömning är den första som försöker att bedöma den fulla in verkan av Basel III-reformen plus det extra kapitalbehovet för globalt systemviktiga finansinstitut, GSifi-banker, och indikerar att de står inför stora hinder om de ska kunna leva upp till kraven från 2018.

Eftersom Basel-kraven beräknas som andel av riskvägda tillgångar så kan bankerna möta kraven på tre sätt: genom att låta vinster kvarstå, genom att ta in nytt kapital eller genom att krympa sina balansräkningar. Många bedömare tror att bankerna kommer att använda sig av en kombination av dessa tre, skriver Financial Times.

Bild: (C) shutterstock—ArtyFree

Share.

About Author

Nyhetsbyrån Direkt är Sveriges ledande finansiella nyhetsbyrå och bevakar allt som påverkar kursutvecklingen på svensk aktie-, ränte- och valutamarknad i realtid.

Comments are closed.