- Advertisement -
- Advertisement -

En hedge där den behövs – i tillväxtmarknaderna

- Advertisement -

Stockholm (HedgeFonder.nu) – Tillväxtmarknader erbjuder stor avkastningspotential till hög risk. Att gå lång i de stora indexen har inte varit speciellt lönsamt de senaste åren. Hög volatilitet och låg avkastning. Mumma för absolutavkastande fonder. Att addera absolutavkastande fonder till aktieportföljen sänker definitivt portföljvolatiliteten (så gör också en räntefond). Inte sällan hör jag säljare av hedgefonder säga att deras fond är som en airbag för aktieportföljen, speciellt lågkorrelerade fonder så som global macro eller CTA. Säljargumentet kan te sig övertygande. Simulera en portfölj med en högbetafond som investerar i MSCI Emerging Markets index kombinerat med en lågkorrelarad fond så får du en mjukare kurva, fast fortfarande negativ avkastning. Är då lösningen på “beta problemet” verkligen en airbag? Airbagen vill jag gärna ha, men är vi ute efter att förlora pengar till lägre risk eller att hitta en lösning betaproblemet? HedgeFonder.nu tittar närmare på kategorin tillväxtfonder med låg beta. Fonder med investeringsstrategier som avser att ha lågt betavärde, men inte för den skull vara absolutavkastande varje år. Tillväxtmarknadsfonder som applicerar olika strategier och värdepapper (long short, multistrategi, konvertibler) för att skapa avkastning från investeringar i de bolag som driver BNP utvecklingen. Exempel på fonder är svenska Emeralt som förvaltas av avhoppade East Capital förvaltare, Martin Curries ALTU och China AMCs China Growth Fund.

*ett högt betavärde innebär att portföljens avkastning är beroende av avkastningen i marknaden som helhet.

Bild: (C) shutterstock—MR.LIGHTMAN

close

Subscribe to HedgeBrev, HedgeNordic’s weekly newsletter, and never miss the latest news!

Our newsletter is sent once a week, every Friday.

GG
GG
Gustav Gennow är redaktör på HedgeFonder.nu. Vid sidan av sitt arbete för HedgeFonder.nu driver GG Inscap. GG har tidigare arbetat för en schweizisk privatbank samt med försäkringsförmedling. GG är ekonom från Lunds Universitet med en magister i strategi och informationssystem.

Latest

Most Popular This Week

Request for Proposal

- Advertisement -

Latest Articles

The Spectacular Unspectacular 20th Anniversary

Stockholm (HedgeNordic) – Reaching the 20th anniversary in the often short-lived and fast-paced hedge fund world is quite an achievement. In fact, some activity...

Head of Research Havnen Leaves CARN

Stockholm (HedgeNordic) – Harald Havnen is leaving CARN Capital and his role as Head of Research to join Norway’s largest pension fund advisor Gabler...

Strand to Launch the “Essential”

Stockholm (HedgeNordic) – Former hedge fund manager Eric Strand is launching the fourth fund under his own fund boutique AuAg Fonder after receiving approval...

Back to the Old Home

Stockholm (HedgeNordic) – Carnegie’s previously announced acquisition of Carnegie Fonder has been completed. The acquisition completed under the umbrella of the newly formed Carnegie...

Round Table: ETFs & Asset Management

Stockholm (HedgeNordic) – At a round table discussion that took place in Stockholm on October 17, asset managers and ETF providers discussed and answered...

Nordic Managers Win EuroHedge Nominations

Stockholm (HedgeNordic) – With Intelligence has released the first round of nominations for the EuroHedge Awards 2022, with the list featuring seven Nordic hedge...