Oljepriset stiger på ogrundad utbudsoro

STOCKHOLM (Direkt) Oljepriset stiger på ogrundad utbudsoro. På den globala oljemarknaden finns ett överutbud på 1,5-2 miljoner fat per dag.

Det sade Saudiarabiens oljeminister Ali al-Naimi vid en pressbriefing i Doha på tisdagen, rapporterar Bloomberg News.

“Jag vill försäkra er att det inte finns någon utbudsbrist på marknaden. Opec producerar det som krävs, vi har kapacitet, ytterligare reserver på 2,5 miljoner fat” olja per dag, sade han

Ali al-Naimi sade vidare att Saudiarabien kommer att producera 9,9 miljoner fat olja per dag i mars och april, och att landet skulle kunna producera 12,5 miljoner fat om dagen om det skulle behövas eftersom det finns en reservkapacitet på 2,5 miljoner fat olja per dag.

Han sade vidare att störningar i utbudet i dag är “minimala”. Utbudsproblemen i Jemen, Sudan och Syrien uppgår inte till mer än 500.000 fat per dag, samtidigt som länder som Libyen och Irak är på väg att öka sin produktion.

Han sade vidare att oljemarknaden är mer välförsedd än den var 2008. Ali al-Naimi träffade företrädare för såväl oljeproducerande som oljeimporterande länder i Kuwait i förra veckan och alla talade där om ekonomin, effekten av oljepriset och rädslan för en upprepning av 2008.

“Situationen är helt annorlunda i dag än den var 2008. Det är definitivt inte samma. Det finns ett stort utbud, det finns beredskap att förse och efterfrågan är inte det som drar”, sade Ali al-Naimi.

Han sade att statistik från IEA visar på ökade lager i OECD-länderna och han betvivlade att Hormuzsundet någonsin skulle stängas. Lagren i OECD-länderna var 58,5 dagars förbrukning i februari och de kan stiga till 60 dagar i mars, enligt oljeministern.

Han sade också att Saudiarabiens lager utomlands är fulla. Landet har 10 miljoner fat i lager i Rotterdam, Sidi Kerir och Okinawa. I Saudiarabien finns 40-60 miljoner fat lagrade, enligt Ali al-Naimi.

Bild: (C) shutterstock—Darren-Baker

Share.

About Author

Nyhetsbyrån Direkt är Sveriges ledande finansiella nyhetsbyrå och bevakar allt som påverkar kursutvecklingen på svensk aktie-, ränte- och valutamarknad i realtid.

Leave A Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.