BREDA NEDGÅNGAR AVSLUTAR DYSTERT KVARTAL

STOCKHOLM (Direkt) De amerikanska börserna föll tillbaka på fredagen, trots vissa inhemska positiva statistikposter, efter att rapporter från Kina, Japan och Tyskland gjort gällande att den globala ekonomin bromsar in.

“Det är en ansamling av bekymmer som håller marknaden nere. De ekonomiska nyheterna fortsätter att vara blandade, det finns fortfarande en oro för den europeiska skuldkrisen och även oro över det politiska dödläget i Washington”, sade John Carey, chef på Pioneer Investments, till Bloomberg News.

Vid stängning var Dow Jones ned 2,2 procent till noteringen 10.913, det bredare S&P 500 sjönk 2,5 procent till 1.131, medan Nasdaq Composite minskade 2,6 procent till 2.415.

Omsättningen var 1 miljard aktier på New York Stock Exchange och 2 miljarder aktier på Nasdaq.

Ett batteri av svag statistik från Asien och Europa fanns redan i bagaget när de amerikanska investerarna gjorde sig redo för kvartalets sista börsdag.

Svag statistik från Japan, i form av ett inköpschefsindex på 49,3 i september och en större nedgång i hushållens konsumtion än väntat följdes av negativa indikatorer från Kina. Därifrån kom ett oförändrat inköpschefsindex på 49,9 för september, en nivå som pekar på att den kinesiska ekonomin inte växer.

Tyskland i sin tur rapporterade en nedgång på 2,9 procent för detaljhandeln i augusti, mot en väntad minskning med 0,5 procent, enligt Bloomberg News snittprognos.

Bland fredagens amerikanska statistik fanns emellertid vissa ljusglimtar.

De privata inkomsterna i USA minskade visserligen med 0,1 procent i juli, jämfört med juli, men privatkonsumtionen ökade med 0,2 procent för samma period, enligt statistik från det amerikanska handelsdepartementet. Inkomsterna väntades ha ökat med 0,1 procent och konsumtionen med just 0,2 procent, enligt Bloomberg News estimatsammanställning.

Vid klockan 15.45 redovisades att Index från inköpscheferna i Chicago steg till 60,4 i september, från 56,5 föregående månad.

Analytikerna hade räknat med ett index på 55,0, enligt Bloomberg News prognosenkät.

Lite senare rapporterades att det index som University of Michigan publicerar varje månad över stämningen bland de amerikanska konsumenterna steg till 59,4 i september jämfört med 55,7 föregående månad.

Preliminärt angavs september-index till 57,8.

Analytikerna hade väntat sig ett utfall på 57,8, enligt en enkät från Bloomberg News.

Bland enskilda bolag återfanns flera av torsdagens vinnare bland förlorarna.

Hewlett-Packard, som steg 2,5 procent på torsdagen, var ned 5,6 procent. Samma visa var det för Både JP Morgan och Bank of America, som bytte vinster på 3,0 respektive 3,1 procent mot nedgångar på 4,1 respektive 3,6 procent.

Ingersoll Rand vinstvarnade för det tredje kvartalet och helåret 2011 före börsöppning. Aktien backade 12 procent.

Micron Technology föll 14 procent. Tillverkaren av datachips rapporterade oväntat en förlust på 0:14 dollar per aktie för det fjärde kvartalet efter svag
efterfrågan på persondatorer.

Eastman Kodak föll 54 procent. Den olönsamma kameratillverkaren sägs överväga olika alternativ, däribland en konkursansökan, på grund av oro över eventuella
budgivare på bolagets patentportfölj, rapporterar Bloomberg News som hänvisar till tre personer med insyn i processen.

Räntan på den tioåriga amerikanska statsobligationen var ned 9 punkter till 1,91 procent.

Ericsson stängde 1:11 kronor lägre än vid Stockholmsbörsens stängning.

Bild (C) TheSupe87—Fotolia.com

Share.

About Author

Nyhetsbyrån Direkt är Sveriges ledande finansiella nyhetsbyrå och bevakar allt som påverkar kursutvecklingen på svensk aktie-, ränte- och valutamarknad i realtid.

Leave A Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.