Norman: Svenska Finansiella Systmet Fungerar Bra

STOCKHOLM (Direkt) Det svenska finansiella systemet fungerar bra, det finns bra verktyg och beredskapen är hög.

Det sade finansmarknadsminister Peter Norman till journalister på tisdagen.

Han sade att han fört diskussioner med Finansinspektionen och Riksbanken, och deras syn är att stabiliteten fungerar väl i Sverige.

“De har hög beredskap, vi har hög beredskap om det skulle hända någonting, men vi ser i dag att det fungerar som det ska. Det kommer det förhoppningsvis även göra framöver”, sade han.

Vad gäller svenska banksystemet sade ministern att de svenska bankerna fortfarande litar på varandra, och “det finns inga tecken på att det blir sämre”. Han pekade också på att de svenska bankerna har en hög kapitaltäckling jämfört med andra banker, vilket han är nöjd med eftersom det den “bästa krockkudden” mot finansiell turbulens.

Peter Norman sade vidare att någon försäljning av ytterligare aktier i Nordea inte är aktuell för närvarande, ytterligare försäljning får dröja till dess att förhållandena är de rätta.

Vad gäller Standard & Poor’s sänkning av USA:s kreditbetyg konstaterade finansmarknadsministern att USA har haft “väldigt stora” balansproblem under”väldigt många” år, och anser därför inte att nedgraderingen var oväntad.

“Jag tycker att USA:s respons på den (nedgraderingen) är lite märklig, att skjuta budbäraren när man har egentliga problem själva. USA har en rejäl hemläxa att göra för att få sin ekonomi i balans och det här är ett tecken på att andra observerar det berättar det på ett egentligt sätt”, sade han.

Bild: © macky ch—Fotolia.com

Share.

About Author

Nyhetsbyrån Direkt är Sveriges ledande finansiella nyhetsbyrå och bevakar allt som påverkar kursutvecklingen på svensk aktie-, ränte- och valutamarknad i realtid.

Leave A Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.