Hedgefonden baserad på Twitter – fungerar den..?

Stockholm (HedgeFonder.nu) – “I åratal har det varit allmänt accepterat bland investerare att de finansiella marknaderna drivs av rädsla och girighet, men vi har aldrig tidigare haft teknik eller data för att kunna kvantifiera mänskliga känslor. Detta är den 4: e dimensionen.” Det säger Paul Hawtin, grundare av och fondförvaltare på Derwent Capital, i ett pressmeddelande från den 16 maj. Den UK-baserade Hedgefondförvaltaren Derwent Captial påstår sig vara “Europas första sociala medie-baserade hedgefond” som det centrala budskapet på deras hemsida, vilket Hedgefonder.nu rapporterade redan April.
Företaget grundades 2008 av delägare Paul Hawtin och påstår sig ha utvecklat en algoritm som skannar sociala medier, Twitter i synnerhet, och av den allmänna “känslostämningen” kan förutse framtida prisförändringar på finansiella instrument. Per den 30 juni hade 200 miljoner tweets skickats ut per dag (!). Detta antal är upp från 65 miljoner per dag för ett år sedan, och i januari 2009 två miljoner tweets per dag. Så det verkar uppenbarligen finnas tillräckligt med data för att dra slutsatser ifrån.

Studier som utförts av universiteten i Manchester och Indiana och som publicerades i oktober 2010 verkar ge dessa algoritmer en träffsäkerhet på 88%, skriver Pressetext.com. Tydligen väljer programvaran slumpmässigt 10% av tweets (vi undrar dock hur många förvaltare som gillar ordet “slumpmässigt” när man väljer data för sin analys) och söker efter nyckelord som “nervös” eller “glad” för att revolutionera behavioral finance.

“Paul Hawtin, grundare och fondförvaltare, kommer att förvalta en portfölj bestående av likvida aktier och aktieindex i syfte att konsekvent uppnå en absolut avkastning för investerare. Fondförvaltaren kommer att använda en sentimentsanalys i realtid för att ge vad man hoppas kommer vara en ovärderlig inblick i den grundläggande attityd av rädsla och girighet som finns på de finansiella marknaderna.”, skriver bolaget i ett pressmeddelande från i maj.

Derwent Capital har inte svarat på vår inbjudan att kommentera innan vår redaktionella deadline. Vi kunde inte heller hitta pålitliga siffror om senaste tidens avkastning eller inflöden i fonden. Men Efinancialnews.com – ett Dow Jones Media-bolag – skrev att fonden i juli gav +1,85% under sin första månaden av handeln, enligt en investerare i fonden. De skulle i så fall slagit S&P 500-index som sjönk -2,2% i juli, medan den genomsnittliga hedgefonden gav +0,76%, enligt Hedge Fund Research.

Bild: (C) fizzgig—Fotolia.com

Share.

About Author

This article was written, or published, by a member of the HedgeNordic editorial team.

Leave A Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.