- Advertisement -
- Advertisement -

Hedgefond investerar 40M$ på att Twitter kan förutsäga aktiemarknaden

Report: Systematic Strategies

- Advertisement -

I oktober förra året upprörde Johan Bollen och Huina Mao, professorer i informatik och datavetenskap vid Indiana University Bloomington, den finansiella marknaden när de påstod att Twitter kan användas för att förutsäga Dow Jones. Paul Hawtin, en 28-årig hedgefond chef, gillade idén så mycket att han nu ägnar en hel hedgefond till det. Den ursprungliga artikeln med rubriken “Humöret på Twitter förutspår börsen”, undersökte om “kollektiva stämningslägen härrör från storskaliga Twitter-flöden”, som t.ex. OpinionFinder och Google-Profile of Mood States, korrelerade med värdet av Dow Jones Industrial Average. Vad de fann var att deras algoritm inte bara gick parallellt med förändringar på marknaden, utan förutspådde dem, med häpnadsväckande 87,6 procent noggrannhet. 

Derwent Capital Markets, en London-baserad hedgefond som räknar med att öppna för investeringar den 1 april, har samlat ihop 40 miljoner USD för att erhålla ensamrätt till Twitter-algoritmen, enligt Indiana Daily Student. Genom att anlita Bollen och Mao som konsulter planerar de att skapa ett handelssystem baserat på resultaten.Hawtin, delägare i den nya hedgefonden, skyndade sig att plocka upp idén efter att TV rapporterade om resultaten. “Den enda risken för oss är om Twitter faller bort,” säger Hawtin till Bloomberg. “Men vi tror att det bara kan bli större och bättre.”Det är inte förvånande att professor Johan Bollen väljer att att ansluta sig till den nya hedgefonden. Efter att ha drömt om att testa sin algoritm på marknaden ända sedan tidningens publicering, berättade han för Wired i oktober att det var dags att “leverera mer verkstad och mindre snack och försöker göra detta i realtid.”Johan Bollen vill dock inte kalla sin forskning banbrytande. “Andra har använt metoder som dessa,” berättade han för Indiana Daily Student, med hänvisning till omfattande användning av bloggar och nyhetsanalys för liknande ändamål. “Det kan … vara att vi var de enda dårarna som publicerade sina resultat.”Bollen korrigerar sig och säger att han inte är den första beteende-ekonom som studerat oväntade korrelationer på Wall Street. År 2004 publicerade Professor Ben Jacobsen på Massey University och professor Wessel Marquering på Erasmus University Rotterdam ett dokument med titeln “Är det vädret?” för att styrka en då populär idé om att temperaturen eller ’Emotionell säsongs avvikelse’ påverkat utgången av aktiemarknaden.

HedgeCo.net Först Publicerat: 03/22/11

 Bild: (C) rare—Fotolia.com

 

 
  

 

Subscribe to HedgeBrev, HedgeNordic’s weekly newsletter, and never miss the latest news!

Our newsletter is sent once a week, every Friday.

HedgeNordic Editorial Team
HedgeNordic Editorial Team
This article was written, or published, by a member of the HedgeNordic editorial team.

Latest Articles

The Value of Short Selling for Symmetry

Stockholm (HedgeNordic) – Stock-picking hedge fund Symmetry Invest has achieved a net-of-fees annualized return of 18 percent since its inception just over 11 years...

Month in Review – June 2024

Stockholm (HedgeNordic) – Despite June marking the end of a long streak of consecutive positive months, the Nordic hedge fund industry still achieved its...

New Equity Managers Join Borea to Bolster Fund Offerings

Stockholm (HedgeNordic) – Following the acquisition of a majority stake by Frendegruppen – a consortium of Norwegian independent banks, Borea Asset Management is strengthening...

Obligo Raises Final €75 Million for PE Fund

Stockholm (HedgeNordic) – Obigo Investment Management has announced the final close of its infrastructure-oriented private equity fund, Obligo Nordic Climate Impact Fund (ONCIF), raising...

RFP: Irish Investor in Search of Tail Risk Mitigation

Stockholm (HedgeNordic) – An Irish institutional investor seeks an overlay manager or managed options strategies to mitigate tail risk in its €2.5 billion fund-of-funds...

Cevian on Buying Spree, Discloses 5% Stake in Smith & Nephew

Stockholm (HedgeNordic) – Swedish activist investor Cevian Capital has disclosed a five percent stake in UK medical device manufacturer Smith & Nephew, signaling intentions...

Allocator Interviews

In-Depth: High Yield

Voices

Request for Proposal

- Advertisement -