- Advertisement -
- Advertisement -

Hedgefond investerar 40M$ på att Twitter kan förutsäga aktiemarknaden

- Advertisement -

I oktober förra året upprörde Johan Bollen och Huina Mao, professorer i informatik och datavetenskap vid Indiana University Bloomington, den finansiella marknaden när de påstod att Twitter kan användas för att förutsäga Dow Jones. Paul Hawtin, en 28-årig hedgefond chef, gillade idén så mycket att han nu ägnar en hel hedgefond till det. Den ursprungliga artikeln med rubriken “Humöret på Twitter förutspår börsen”, undersökte om “kollektiva stämningslägen härrör från storskaliga Twitter-flöden”, som t.ex. OpinionFinder och Google-Profile of Mood States, korrelerade med värdet av Dow Jones Industrial Average. Vad de fann var att deras algoritm inte bara gick parallellt med förändringar på marknaden, utan förutspådde dem, med häpnadsväckande 87,6 procent noggrannhet. 

Derwent Capital Markets, en London-baserad hedgefond som räknar med att öppna för investeringar den 1 april, har samlat ihop 40 miljoner USD för att erhålla ensamrätt till Twitter-algoritmen, enligt Indiana Daily Student. Genom att anlita Bollen och Mao som konsulter planerar de att skapa ett handelssystem baserat på resultaten.Hawtin, delägare i den nya hedgefonden, skyndade sig att plocka upp idén efter att TV rapporterade om resultaten. “Den enda risken för oss är om Twitter faller bort,” säger Hawtin till Bloomberg. “Men vi tror att det bara kan bli större och bättre.”Det är inte förvånande att professor Johan Bollen väljer att att ansluta sig till den nya hedgefonden. Efter att ha drömt om att testa sin algoritm på marknaden ända sedan tidningens publicering, berättade han för Wired i oktober att det var dags att “leverera mer verkstad och mindre snack och försöker göra detta i realtid.”Johan Bollen vill dock inte kalla sin forskning banbrytande. “Andra har använt metoder som dessa,” berättade han för Indiana Daily Student, med hänvisning till omfattande användning av bloggar och nyhetsanalys för liknande ändamål. “Det kan … vara att vi var de enda dårarna som publicerade sina resultat.”Bollen korrigerar sig och säger att han inte är den första beteende-ekonom som studerat oväntade korrelationer på Wall Street. År 2004 publicerade Professor Ben Jacobsen på Massey University och professor Wessel Marquering på Erasmus University Rotterdam ett dokument med titeln “Är det vädret?” för att styrka en då populär idé om att temperaturen eller ’Emotionell säsongs avvikelse’ påverkat utgången av aktiemarknaden.

HedgeCo.net Först Publicerat: 03/22/11

 Bild: (C) rare—Fotolia.com

 

 
  

 

Subscribe to HedgeBrev, HedgeNordic’s weekly newsletter, and never miss the latest news!

Our newsletter is sent once a week, every Friday.

HedgeNordic Editorial Team
HedgeNordic Editorial Team
This article was written, or published, by a member of the HedgeNordic editorial team.

Latest Articles

Dial Up Return, Not Risk: The Z-Shift Framework

By Russell Korgaonkar and Graham Robertson – Man AHL: Over the past few years, we have written about how it is possible to build...

Charlie Munger’s Enduring Legacy Among Nordic Investors

Stockholm (HedgeNordic) – Charlie Munger will leave a legacy; his wit and wisdom will resonate across generations of investors, continuing to influence and benefit...

The Narrative Has Shifted

Stockholm (HedgeNordic) – Stock markets globally lost ground for three consecutive months starting in August, only to witness a recovery in November. Following a...

Global Assets Founder Shifts Focus

Stockholm (HedgeNordic) – Lars Semb Maalen-Johansen, the responsible fund manager of Global Assets Dynamic under the umbrella of Global Assets, is bidding farewell to...

Case Hedgefond Building Stability and Momentum

Stockholm (HedgeNordic) – Case Hedgefond, once a billion-dollar fund in the Nordic hedge fund industry, has undergone a restructuring process since being taken over...

Ex-QQM Duo Unveils Funds Under Meriti Umbrella

Stockholm (HedgeNordic) – Ola Björkmo and Jonas Sandefeldt, known for developing the systematic market-neutral strategy behind QQM Equity Hedge, are spearheading the launch of...

Allocator Interviews

Latest Articles

Man Institute Insights

Voices

Request for Proposal

- Advertisement -