- Advertisement -
- Advertisement -

Elmarknaden väntar sig en grön jul

- Advertisement -

Stockholm (HedgeNordic) – Oktober var en riktigt nederbördsrik månad i Norden där djupa lågtryck från väster kunde rida in på ett högtryck över norra Centraleuropa. Omräknat till energi kom det nästan 35 procent mer nederbörd än normalt i Sverige/Norge vilket gjorde att energiunderskottet i Norden som ackumulerats tidigare under året snabbt förbättrades till ett läge närmare normalen. Samtidigt var det riktigt milt under månadens andra hälft och det gjorde att tillrinningen till de södra vattenmagasinen i Norge tilltog rejält då det tillika med nytt regn också blev snösmältning från den nederbörd som kommit tidigare på högre höjd.

I vanlig ordning innebär stora nederbördsmängder på kort tid att vattenkraftsproducenterna hamnar i en konkurrenssituation som snabbt sänker spotpriset och med förra vintern i färskt minne, då milt och nederbördsrikt väder gav riktigt låg elpris hela vintern, var aktörerna på terminsmarknaden nu inte sena med att prisa in ett liknande scenario igen. Q1-15 terminen på NasdaqOMX föll i detta som lägst ned till 31.70 euro efter att ha startat månaden kring 36-37 euro och terminen för november månads leverans föll från 35 ned till 28 euro.

När proppen fullständigt går ur marknaden sker förstås överskjutningar då aktörer tvingas stoppa ur sig och att redan i oktober handla bort all premie för en eventuell kall och torr vinter var lite överilat och de sista dagarna i månaden fick vi se en skarp rekyl uppåt.

Detta när ett högtryck såg ut att kunna växa in över Norden som i sin tur skulle kunna stabilisera tillrinningen. Kontrakten längre ut på terminskurvan för leverans från År-16 och framåt, som i stor utsträckning prissätts efter marginalkostnaden för produktion med kolkraft, höll emot bättre i nedgången då priset på utsläppsrätter steg med nästan 1 euro på förväntningar om att EU skall genomföra omfattande ändringar i handelssystemet. Detta i syfte att komma till rätta med det  strukturella överskottet som finns kvar från perioden innan 2007.

 

Bild: (c) ollyy—shutterstock.com

close

Subscribe to HedgeBrev, HedgeNordic’s weekly newsletter, and never miss the latest news!

Our newsletter is sent once a week, every Friday.

Andreas Edlund
Andreas Edlund
Andreas Edlund är portföljförvaltare på Shepherd Energy AB och har 8 års erfarenhet som handlare, analytiker och portföljförvaltare i den nordiska elmarknaden. Shepherd Energy AB är en oberoende aktör och erbjuder kapitalförvaltning på den nordiska elmarknaden vid sidan av ett brett utbud av analystjänster.

Latest

Most Popular This Week

Request for Proposal

- Advertisement -

Latest Articles

Round Table: ETFs & Asset Management

Stockholm (HedgeNordic) – At a round table discussion that took place in Stockholm on October 17, asset managers and ETF providers discussed and answered...

Nordic Managers Win EuroHedge Nominations

Stockholm (HedgeNordic) – With Intelligence has released the first round of nominations for the EuroHedge Awards 2022, with the list featuring seven Nordic hedge...

Expected 75 Point Hike in Riksbank Rate

Stockholm (HedgeNordic) – Sweden’s Riksbank raised the key interest rate by an expected 75 basis points to 2.5 percent, the highest level since 2008....

The Age of Macro is Back

Stockholm (HedgeNordic) – In recent years, fixed-income macro managers such as Carlsson Norén have struggled to deliver attractive absolute returns in a low-volatility environment...

Man AHL Launches its First Systematic Article 9 Fund

Stockholm (HedgeNordic) – Man Group’s quantitative investment arm and engine, Man AHL, has launched the asset manager’s first systematic Article 9 fund. Relying on...

Corporate Bonds are Very Attractive Finds Atlant Fonder

Stockholm (HedgeNordic) – This year’s broad sell-off in the bond market due to aggressive monetary tightening in the fight against inflation may have investors...