- Advertisement -
- Advertisement -

Dyrt för hedgefonderna – M&A-affären som försvann…

- Advertisement -

Stockholm (HedgeNordic.com) – Det amerikanska läkemedelsbolaget AbbVie’s ambition att köpa irländska konkurrenten Shire föll samman förra veckan, efter att amerikanska myndigheter satt käppar i hjulet för den skattevinst amerikanska bolag kunnat göra vid samgående med utländska bolag. Förutom en gigantiskt straffavgift för AbbVie, blev den uteblivna affären en synnerligen dyr historia för många hedgefonder.

Bakgrunden till hysterin inom sektorn och den stora mängden företagsaffärer under året har varit den skattesänkning köpande bolag kunnat uppnå genom att flytta sin hemvist till det uppköpta bolagets land. Den nu aktuella affären, värd USD 54 mdr, skulle ha blivit den största i år och skapat en jätte inom branschen. Nu får i stället den tilltänkta köparen AbbVie betala ett rekordskadestånd till Shire på USD 1,6 mdr – det tredje största skadeståndet någonsin för en utebliven affär.

Många hedgefonder inom Event Driven har under den senaste tiden flockats kring affären, där uppsidan sågs som tämligen säker efter starka uttalanden från köparens sida. Allt var utstakat för att stänga årets största sammanslagning. Ända fram till att de amerikanska myndigheternas ansträngningar lyckades få styrelsen att ändra sig och inte längre stödja ett köp. Inom loppet av ett par dagar svängde den till synes ”säkra” affären till att bli en veritabel katastrof för flera tunga hedgefondaktörer.

Förvaltare som HedgeNordic.com talat med bekräftar att positionen har varit mycket populär bland olika fonder internationellt och kostat dem stora pengar under oktober. Alla sprang i samma riktning mot en ”säker vinst”. Även giganter inom sektorn gick på pumpen, t.ex. legenden John Paulson på Paulson & Co. – en av de riktigt stora i USA. Paulsons fonder har varit storköpare av Shire-aktier den senaste tiden och ägde per fredagen förra veckan 4,4% av bolaget. Den avblåsta affären hotade att bli en rejäl plump i protokollet och John Paulson agerade direkt för att försöka rädda situationen genom att i stället försöka förmå Allergan, i vilket Paulson också är storägare, att lägga ett bud för att själva undvika ett uppköp från Valeant.

Det är med andra ord ”hela havet stormar” i nuläget. Frågan är huruvida de amerikanska myndigheternas skyndsamma agerande för att stoppa bolagsflykten från USA, nu har blivit spiken i kistan för uppköpsvågen. Det som kan konstateras är att det blev dyrt – både för AbbVie och för hedgefonderna. Och att inget är säkert.

Bild: (c) ollyy—shutterstock.com

Subscribe to HedgeBrev, HedgeNordic’s weekly newsletter, and never miss the latest news!

Our newsletter is sent once a week, every Friday.

HedgeNordic Editorial Team
HedgeNordic Editorial Team
This article was written, or published, by the HedgeNordic editorial team.

Latest Articles

AT1 Bond Wipeout: Not the Default Mode of Resolutions

Stockholm (HedgeNordic) – As part of the takeover of Credit Suisse by UBS, Swiss financial regulator FINMA instructed the credit-stricken bank to write down...

P+ CEO Sørensen Announces Retirement

Stockholm (HedgeNordic) – After more than 21 years of overseeing pension fund management, Søren Kolbye Sørensen has announced his retirement from his role as...

The Hedge Fund Cure for Apoteket’s Pension Fund

Stockholm (HedgeNordic) – 2022 was one of the toughest years in recent memory for institutional investors, as the global economy and financial markets faced...

Sissener and Nordea’s Alpha Win UCITS Awards

Stockholm (HedgeNordic) – The Hedge Fund Journal, a monthly magazine focusing on the global hedge fund industry, has published the list of winners at...

Hedge Fund Exposure Pays Off for University Endowment

Stockholm (HedgeNordic) – The endowment fund of Aalto University in Finland edged down 3.5 percent after all fees and costs in 2022 during what...

Banking Turmoil as Buying Opportunity for Utbytte

Stockholm (HedgeNordic) – On Friday March 10, Silicon Valley Bank failed and was taken over by federal regulators after a run on deposits, as...

Latest

Most Popular This Week

Voices

Request for Proposal

- Advertisement -