Atlant Edge – magplask i oktober

spot_img

Stockholm (HedgeNordic) – Atlant Edge, hedgefonden som förvaltas av svenska fondbolaget Atlant Fonder, gjorde enligt preliminära siffror ett rejält magplask under oktober månad. Per den 29 oktober var månadsavkastningen -6%, preliminär data från 15 oktober visade dock på en nedgång på hela 15%.

Enligt Anders Kullberg som förvaltar fonden är denna utveckling i linje med vad Atlant Edge upplevt historiskt; “Detta är inte bortom det normala, Edge har haft liknande sättningar förut och kommer troligtvis ha det även framåtblickande. Edge är rankad 6 av 7 på riskskalan så det indikerar relativt hög risk.” säger Anders till HedgeNordic.

Enligt Kullberg står förklaringen till det svaga resultatet att finna i en felaktig marknadsprognos för månaden. “Vårt huvudscenario var att aktiemarknaden skulle röra sig något uppåt i oktober, detta i kombination med en relativt hög hävstång under månaden var inte den bästa av cocktails” säger Anders.

“Det är dock viktigt att påpeka att Edge har ett väldigt offensivt avkastningsmål på 15% årligen. Detta mål har vi uppnått sedan fondstart 2002 men det kommer till priset av ett betydande risktagande. Vad som inte framgår av statistiken för fonden är att det finns en riskbegränsning inbyggd som gör att ju mer fonden faller under indexnivån per den sista december föregående år, desto mer faller deltat i fonden, vilket gör att investeraren skyddas från riktigt dåliga resultat på årsbasis. Hög intra-månad volatilitet anser jag vara ett rimligt pris att betala för resultaten som Edge uppnått fram till nu men det är abslout inte en fond för den nervösa eller kortsiktiga investeraren, vi rekommenderar en placeringshorisont på 5 år”, avslutar Anders.

Bild: (c) seewhatmitchsee—shutterstock

 

close

Subscribe to HedgeBrev, HedgeNordic’s weekly newsletter, and never miss the latest news!

Our newsletter is sent once a week, every Friday.

HedgeNordic Editorial Team
HedgeNordic Editorial Team
This article was written, or published, by the HedgeNordic editorial team.

Most Popular Today

Most Popular This Week

- Advertisement - spot_img

Latest Articles

Optimizing for Performance

Stockholm (HedgeNordic) – After almost 20 years of equity market experience from three of the largest banks in the Nordics, Pontus Dackmo launched earlier...

Danske Lost the Eliksir

Stockholm (HedgeNordic) – Danske Bank’s Finnish fund management arm announced the decision to terminate three alternative investment funds, including the Eliksir fund of hedge...

Global Assets Dynamic Set in Motion

Stockholm (HedgeNordic) – Norwegian boutique investment firm Global Assets has launched Global Assets Dynamic, a quantitatively-managed equity fund that mitigates portfolio downside risk using...

Team Ress Grows with Junior PM

Stockholm (HedgeNordic) – The Stockholm-based portfolio management team picking and buying U.S. life insurance policies for Ress Capital’s alternative investment fund, Ress Life Investments,...

Down, But Not Out

Stockholm (HedgeNordic) – After years of muted performance, many discretionary and systematic macro strategies have enjoyed a breakout year so far in 2022. Other...

RAM Launches Long-Only Vehicle

Stockholm (HedgeNordic) – A new trend evident in the hedge fund industry is that of established hedge fund managers offering new “best ideas” or...