Atlant Edge – magplask i oktober

Stockholm (HedgeNordic) – Atlant Edge, hedgefonden som förvaltas av svenska fondbolaget Atlant Fonder, gjorde enligt preliminära siffror ett rejält magplask under oktober månad. Per den 29 oktober var månadsavkastningen -6%, preliminär data från 15 oktober visade dock på en nedgång på hela 15%.

Enligt Anders Kullberg som förvaltar fonden är denna utveckling i linje med vad Atlant Edge upplevt historiskt; “Detta är inte bortom det normala, Edge har haft liknande sättningar förut och kommer troligtvis ha det även framåtblickande. Edge är rankad 6 av 7 på riskskalan så det indikerar relativt hög risk.” säger Anders till HedgeNordic.

Enligt Kullberg står förklaringen till det svaga resultatet att finna i en felaktig marknadsprognos för månaden. “Vårt huvudscenario var att aktiemarknaden skulle röra sig något uppåt i oktober, detta i kombination med en relativt hög hävstång under månaden var inte den bästa av cocktails” säger Anders.

“Det är dock viktigt att påpeka att Edge har ett väldigt offensivt avkastningsmål på 15% årligen. Detta mål har vi uppnått sedan fondstart 2002 men det kommer till priset av ett betydande risktagande. Vad som inte framgår av statistiken för fonden är att det finns en riskbegränsning inbyggd som gör att ju mer fonden faller under indexnivån per den sista december föregående år, desto mer faller deltat i fonden, vilket gör att investeraren skyddas från riktigt dåliga resultat på årsbasis. Hög intra-månad volatilitet anser jag vara ett rimligt pris att betala för resultaten som Edge uppnått fram till nu men det är abslout inte en fond för den nervösa eller kortsiktiga investeraren, vi rekommenderar en placeringshorisont på 5 år”, avslutar Anders.

Bild: (c) seewhatmitchsee—shutterstock

 

Share.

About Author

This article was written, or published, by the HedgeNordic editorial team.

Leave A Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.