Argentinas president vägrar skriva under avtal som hotar framtiden för landet

Stockholm (HedgeNordic.com) – Argentinas president, Cristina Fernandez de Kirchner, sade på torsdagen att hon inte kommer skriva under någon ackordsuppgörelse med innehavare av statsobligatoner, där argentinska staten tidigare bröt mot kreditvillkoren, då det kan äventyra Argentinas framtid. Det rapporterar Bloomberg.

Cristina Fernandez de Kirchner sa att en uppgörelse med en grupp investerare, ledd av dollarmiljardären Paul Singer, skulle kunna påverka en klausul i prospektet för det nuvarande obligationsprogrammet, och komma att hota omstruktureringar man kom överens om 2005 och 2010, efter en default på obligationer motsvarande USD 95 miljarder för 13 år sedan.

En klausul i uppgörelsen förbjuder Argentina att frivilligt ingå avtal med bättre villkor än de som gjordes tidigare med kreditgivare, som den gången accepterade förluster på cirka 70%.

Domaren i U.S. District Court,Thomas Griesa, beordrade Argentina häromdagen att hålla samtal med kreditgivare som vid en domstolsförhandling skulle kunna få bättre villkor än i samband med tidigare omstruktureringar. Landet kan misslyckas att fullgöra sina åtaganden redan den 30 juli, på obligationer som förväller 2033, om man inte når en uppgörelse med hendgefonderna, bl.a. Elliott Management Corp., efter att Thomas Griesa förra månaden blockerade en räntebetalning på USD 539 miljoner, till dess Argentina når en uppgörelse.

“De som inte betalar går i default och Argentina har betalat”, sa president Fernandoz de Kirchner  vid ett tv-tal. “De kommer att bli tvungna att uppfinna ett nytt begrepp som återspeglar det faktum att kredittagaren har betalat och någon därefter blockerade och inte tillåter att pengarna kommer fram”.

Bild: (c) Marek-Kosmal–Dreamstime.com
Share.

About Author

This article was written, or published, by the HedgeNordic editorial team.

Leave A Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.