London (HedgeNordic.com) – Många av de senaste årens uppmärksammade hedgefond-lanseringar har kommit från Sverige, och det är kanske inte så konstigt med tanke på att landet har den största marknaden i Norden.
Finland har möjligen färre inhemska hedgefonder men finska investerare har några av de största allokeringarna till alternativa investeringar i regionen. Den finska pensionsmarknaden på 165 miljarder euro hade i slutet av 2013 5,7% investerade i hedgefonder, vilket var en ökning från 4,5% året innan, enligt statistik från Arbetspensionsförsäkrarna, TELA. Pensionsförsäkringsbolag, jämfört med allmänna pensionsfonder och företagspensionsfonder, hade en ännu högre allokering på 7,2%, återigen en betydande ökning från 6,2% i slutet av 2012.
Finländska inhemska hedgefonder syns kanske inte lika mycket jämfört med sina svenska motsvarigheter och har ofta fokus på HNWI och familjekontor, men spelare som Ålandsbanken och Estlander & Partners har också uppmärksammats av institutionella investerare.
Nästa firma som kan fånga uppmärksamheten hos större internationella investerare skulle sannolikt kunna vara VISIO Asset Management. De har redan uppmärksammats av inhemska institutionella investerare som nu är det näst största kundsegmentet med 29% av tillgångarna. Det har lett till att företaget nu begränsar nytt kapital till Allocator Fund, som har 89 miljoner euro i kapital och fokuserar på nordeuropeiska aktiemarknader, då kapacitettaket ligger på 100 miljoner euro. I januari 2012 lanserade VISIO sin EM Multi Strategy Fund, med fokus på globala tillväxtmarknadsaktier. Den senare har 45 miljoner euro i tillgångar och har fortfarande kapacitet.
VISIO lanserades 2009 och Allocator startade under 2010. Huvudkontoret ligger i den finska huvudstaden Helsingfors, där företaget startades av Avenir Fund Managements grundare och portföljförvaltare Petri Tuutti. Tuutti har över 20 års erfarenhet av kapitalmarknaden och har ett imponerande track record. Från 2000, när han var på Avenir, 2009/2010, då han koncentrerade sig på sin egen portfölj och fram till maj 2014, har han en avkasting på 11,3% per år efter avgifter, jämfört med OMX Helsinki Cap på 6,6%.
Förutom att erbjuda god avkasting och kapitalbevarande strategier, är ’alignment of interest’ nyckeln för Tuutti, vd och CIO på VISIO. Han och hans förvaltare har investerat Euro 13 miljoner av sina egna tillgångar i fonderna. Den största investeraren (38% av kapitalet) är familjekontoret Veikko Laine, de äger även 30% av VISIO.
“Vi lanserade företaget under 2009 för att förvalta våra egna pengar och fick med oss många av våra kunder från Avenir, inklusive Veikko Laine,” säger Tuutti.
Både VISIO Allocator och EM Multi Strategy-fond har ett avkastningsmål på 12% per år med en volatilitetsnivå om 10% med en lägre risknivå än på aktiemarknaden i allmänhet. EM Multi Strategy investerar även i aktier i sådana västerländska företag som har betydande exponering mot tillväxtmarknader, dessa utgör normalt ungefär hälften av portföljen.
Båda fonderna förvaltas på ett systematiskt, värdebaserat sätt med aktiva risk-on risk-off beslut. Förvaltarna använder sig av grundläggande aktieurval och marknadsneutrala strategier och använder derivat för att förbättra risk/reward-förhållandet och skapa ytterligare avkastning.
“Vi kombinerar top-down och bottom up-analys för att uppnå bästa möjliga risk/avkastning för våra portföljer. Vi följer cirka 200 kvalitetsbolag främst i Europa och USA. För oss är det viktigt att känna till och förstå de företag vi äger och träffar ledningen regelbundet. Vi använder traditionella värderingsparametrar, men kärnan i vår investeringsprocess är vår aktieurvalsprocess som kombinerar kassaflödesanalys samt kvantitativa och kvalitativa kriterier,” förklarar Tuutti.
Preferenser vid aktieurval är marknadsledande företag med ’asset light’ affärsmodeller. Vanligen har dessa företag positivt kassaflöde och affärsmodeller där de har kontroll över sin framtid med stark balansräkning. Vanligtvis betalar de också generösa vinstutdelningar och deras företag är begripliga. Portföljerna har cirka 20-30 aktier med en genomsnittlig position på 3%.
Skillnaden, förutom regional inriktning, mellan de två fonderna är att VISIO inte gör aktieurval på tillväxtmarknader. “Vi plockar andra fonder som har lokal expertis och dokumenterad erfarenhet. Dessa utgör cirka 50% av portföljen “, säger Tuutti.
“Vi utvecklar ständigt våra strategier och om det finns intresse kan vi överväga att starta en ny fond ur Allocator-fonden, till exempel.” Inga sådana planer är dock nära förestående, konstaterar Tuutti.
I år har Allocator-fonden avkastat 12% till slutet av maj, jämfört med 6,8% för STOXX Europe 600. Sedan starten i april 2010 har fonden avkastat 633,7% jämfört med 44,1% för STOXX Europe 600. Hittils i år har EM Multi Strategy avkastat 11,1% till slutet av maj, jämfört med MSCI EM som gav 4,4%. Sedan starten i januari 2012, har fonden avkastat 33,2%, jämfört med MSCI EM som gav 13,3%.
För Allocator-fonden tar VISIO ut en förvaltningsavgift på 1,25% och en 20% resultatbaserad avgift och 1% och 20% för EM Multi Strategy fond.
Blickar man framåt, vill Tuutti utveckla verksamheten, men inte på bekostnad av strategin för kapital bevarande och avkastningsmålen. En av fördelarna Visio har, enligt Tuutti, är att den har en oberoende, extern fondadministratör, UB Fondbolag, som gör bl.a värdeberäkningar. Att en utomstående, oberoende administratör används är i allmänhet inte normen i Finland. Tuutti anser att detta har, och kommer att fortsätta, att underlätta kapitalanskaffning i en allt mer konkurrensutsatt marknad och har även gjort det lättare att hantera regulatoriska förändringar.
Bild: (c) Niklas Åkesson for HedgeNordic.com