- Advertisement -
- Advertisement -

Den nordiska elmarknaden – Marknadskommentarer Maj 2014

- Advertisement -

Stockholm (HedgeNordic.com) – Maj är normalt en volatil period i den nordiska kraftmarknaden när temperaturerna kan svänga kraftigt och det samtidigt finns en stor mängd snö som skall transfereras ned i vattenmagasinen. Andra parametrar som från tid till annan kan vara prisdrivande såsom kol- och gaspris samt utsläppsrätter får nu en ytterst marginell påverkan. Nu handlar allt om väder och vind för marknadens terminsprissättning

I år inledde vi dock maj med ett ganska statiskt system och rangebunden terminsmarknad.  Å ena sidan hade vi ganska torrt väder med 90 procent av normal nederbörd i Sverige och Norge under månaden. Samtidigt höll det kallare vädret från mitten på april också länge i sig, vilket tillsammans gjorde att energisituationen i Sverige och Norge tappade till ett underskott på 8 TWh från 4 TWh vid utgången av april (Nordens samlade elförbrukning är cirka 380 TWh/år). Sämre energisituation betyder allt annat lika att producenterna väljer att ta mer betalt för sitt vatten, vilket normalt innebär att terminspriserna på el stiger. Å andra sidan har vi normalt en andra våg av tillrinningspress i slutet på maj när fjällsnön skall smälta ned i magasinen, vilket som sagt gör den här perioden lite annorlunda mot vanligt. I år fanns det också extremt mycket snö lokalt på fjällen öster om oslo och hur detta extra utbud skulle påverka norska vattenkraftsproducenternas prissättning hindrade länge terminsmarknaden från att stiga.

När det så blev högsommartemperaturer från vecka 21 satte tillrinningen på allvar igång i Norge, men det skulle visa sig att detta inte fick någon större påverkan på spotpriset, då pressen isolerades till södra/östra Norge och Sverige samtidigt kunde kompensera med en försvagad utbudssida på grund av utsträckta kärnkraftsrevisioner och höga exportpriser från tyskland. Därtill dämpades nog snölagren en hel del i inledningen på maj när det både var kallt och soligt (som gör att snö dunstar i atmosfären). Hur mycket snö det egentligen fanns och hur mycket som försvunnit i spill får vi facit på närmaste veckorna när allting smält och vi kan stämma av vattenmagasinen som då är den totala mängden nederbördsenergi som finns i systemet tillsammans med det som lagras i marken.

När det skulle visa sig att vårfloden kunde flyta på utan allt för stora avtryck i spotpriset, steg nordiska kraftterminerna snabbt. Här låg den implicita förväntan på spoten lägre och de som sålt marknaden i förväntan om spotpress tvingades ta tillbaka sina korta positioner. Det mest handlade frontkvartalet Q3-14 stångades större delen av maj i rangen mellan 24-26 euro, men steg sista veckan för att avsluta månaden kring 27.50-28.00 euro. Omräknat prissätts då råkraften för sommarkvartalet till cirka 25 öre/KWh.

 

Bild: (c) boutpixel.de—Peter-Kirchhoff

Subscribe to HedgeBrev, HedgeNordic’s weekly newsletter, and never miss the latest news!

Our newsletter is sent once a week, every Friday.

Andreas Edlund
Andreas Edlund
Andreas Edlund är portföljförvaltare på Shepherd Energy AB och har 8 års erfarenhet som handlare, analytiker och portföljförvaltare i den nordiska elmarknaden. Shepherd Energy AB är en oberoende aktör och erbjuder kapitalförvaltning på den nordiska elmarknaden vid sidan av ett brett utbud av analystjänster.

Latest Articles

AT1 Bond Wipeout: Not the Default Mode of Resolutions

Stockholm (HedgeNordic) – As part of the takeover of Credit Suisse by UBS, Swiss financial regulator FINMA instructed the credit-stricken bank to write down...

P+ CEO Sørensen Announces Retirement

Stockholm (HedgeNordic) – After more than 21 years of overseeing pension fund management, Søren Kolbye Sørensen has announced his retirement from his role as...

The Hedge Fund Cure for Apoteket’s Pension Fund

Stockholm (HedgeNordic) – 2022 was one of the toughest years in recent memory for institutional investors, as the global economy and financial markets faced...

Sissener and Nordea’s Alpha Win UCITS Awards

Stockholm (HedgeNordic) – The Hedge Fund Journal, a monthly magazine focusing on the global hedge fund industry, has published the list of winners at...

Hedge Fund Exposure Pays Off for University Endowment

Stockholm (HedgeNordic) – The endowment fund of Aalto University in Finland edged down 3.5 percent after all fees and costs in 2022 during what...

Banking Turmoil as Buying Opportunity for Utbytte

Stockholm (HedgeNordic) – On Friday March 10, Silicon Valley Bank failed and was taken over by federal regulators after a run on deposits, as...

Latest

Most Popular This Week

Voices

Request for Proposal

- Advertisement -