Rhenman tror på Astra-bud

Stockholm (HedgeNordic.com) – Healthcare-förvaltaren Henrik Rhenman har många års erfarenhet av läkemedels- och biotech-sektorn, från både Carnegie och nu egna fonden Rhenman Healthcare Equity Long/Short. Han har därigenom varit med om hela den långa rad av strukturaffärer som genom årens lopp skett inom sektorn på den internationella aktiemarknaden.

I en intervju i Dagens Industri uttalar han sig om det senaste i raden av (försök till) företagsuppköp, där amerikanska Pfizer vill köpa upp den svensk-brittiska konkurrenten AstraZeneca. Henrik Rhenman tror att det är hög sannolikhet för att ett konkret bud kommer att komma, där Pfizer mest troligt erbjuder en kombination av både kontanter och nyemitterade aktier. Förvärvet är i stor utsträckning skattedrivet, där Pfizer kan uppnå stora ekonomiska fördelar om ett förvärv sker under innevarande år, innan nya regler i USA försämrar kalkylerna för förvärvande bolag.

Utan tydliga huvudägare och med en luttrad ägarskara som inte belönats alltför rikligt under de senaste åren som aktieägare i AstraZeneca, står bolaget vidöppet vid ett tillräckligt sockrat bud från sin konkurrent.

”För Pfizer är det lätt att spara pengar genom att skära i forskningen och minska skatten. Dessutom kan Pfizer trycka nya aktier och finansiera affären via lån med runt 3% ränta eller lägre. Allt talar för en affär”, säger Henrik Rhenman i intervjun med Dagens Industri.

Stora traditionella läkemedelsbolag är inga favoriter i Henrik Rhenmans fond: ”Jag är negativ till många stora läkemedelsbolag eftersom de är för byråkratiska. (…) De försöker bilda affärområden som blir för stora och får svårt att fatta beslut. Det skapar en byråkrati där tjänstemännen inte vågar köpa forskningsbolag eftersom personerna i fråga tar på sig en stor karriärrisk. Styrelsen måste våga låta vd:n misslyckas.”

Meda däremot tror han kommer finnas kvar på Stockholmsbörsen ett tag till – trots enträget friande från Mylan. ”Jämför kursutvecklingen för Meda med AstraZeneca. Sedan 1999 har Meda gått upp med 7000% och AstraZeneca med 150%. Det är klart att familjen Olsson, som är huvudägare i Meda, inte vill sälja ett sådant succébolag.”

Rhenman Healthcare Equity L/S belönades på onsdagen på Nordic Hedge Award med pris som bästa nordiska aktiehedgefond under 2013.

 

Bild: (c) Photosani—Fotolia.com

Share.

About Author

This article was written, or published, by the HedgeNordic editorial team.

Leave A Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.