- Advertisement -
- Advertisement -

M&A-aktiviteten inom ’The Visegrad Group’ ökade 2013

- Advertisement -

Stockholm (Hedgenordic.com) – Aktiviteten inom bolagssektorn för sammanslagningar och uppköp (M&A) inom Europa sjönk till USD 657 mdr förra året, från USD 749 mdr under 2012. Men vissa segment av den europeiska M&A-marknaden kom tillbaka ganska bra.

En undersökning gjord av Global Markets Intelligence research group visade att M&A-affärer, där antingen köpare, målbolag, eller säljare var lokaliserade inom den så kallade Visegrad Group (V4), som är länder inom Centraleuropa, Tjeckien, Ungern, Polen och Slovakien, har ökat med 36% i transaktionsvärde och 8% i antal affärer under föregående år jämfört med resultatet från 2012. Detta motsvarar USD 23,5 mdr i transaktioner, vilket är den näst högsta volymen sedan 2007.

De mest transaktionsintensiva sektorerna inom denna region är finans (131), konsumentvaror (108) och industri (100). S&P Capital IQ data visar att den genomsnittliga affärsvolymen för bolagsköp inom V4-regionen, som annonserades under föregående år, var USD 104,5 miljoner och den typiska värderingen var 5,1x intäkten och 13,5x EBITDA. Under åren innan dess var den genomsnittliga transaktionen mindre än USD 77 miljoner, med en typisk värdering på 1,2x intäkten och 12,7x EBITDA.

Vad gäller sektorfördelningen, så står finanssektorn för USD 10,2 mdr i transaktioner förra året när ett V4-bolag var involverat som mål, köpare eller säljare. Näst största sektor var telekomtjänster följt av energisektorn, med USD 4,2 mdr respektive USD 2,65 mdr.

De största V4-affärerna under året inkluderar det tyska telekombolaget Deutsche Telekom AG, som tecknade avtal om att förvärva resterande andelen om 39,23% i T-Mobile Czech Republic a.s. från Falcon Group för cirka USD 1,1 mdr den 10 februari, 2014 och London-baserade Cineworld Group PLC som ingick ett avtal om att köpa polska biografoperatören Cinema City Holding B.V. från Cinema City International N.V. för USD 917 miljoner den 9 januari, 2014.

Bild: (c) YanLev—shutterstock.com

Subscribe to HedgeBrev, HedgeNordic’s weekly newsletter, and never miss the latest news!

Our newsletter is sent once a week, every Friday.

HedgeNordic Editorial Team
HedgeNordic Editorial Team
This article was written, or published, by the HedgeNordic editorial team.

Latest Articles

AT1 Bond Wipeout: Not the Default Mode of Resolutions

Stockholm (HedgeNordic) – As part of the takeover of Credit Suisse by UBS, Swiss financial regulator FINMA instructed the credit-stricken bank to write down...

P+ CEO Sørensen Announces Retirement

Stockholm (HedgeNordic) – After more than 21 years of overseeing pension fund management, Søren Kolbye Sørensen has announced his retirement from his role as...

The Hedge Fund Cure for Apoteket’s Pension Fund

Stockholm (HedgeNordic) – 2022 was one of the toughest years in recent memory for institutional investors, as the global economy and financial markets faced...

Sissener and Nordea’s Alpha Win UCITS Awards

Stockholm (HedgeNordic) – The Hedge Fund Journal, a monthly magazine focusing on the global hedge fund industry, has published the list of winners at...

Hedge Fund Exposure Pays Off for University Endowment

Stockholm (HedgeNordic) – The endowment fund of Aalto University in Finland edged down 3.5 percent after all fees and costs in 2022 during what...

Banking Turmoil as Buying Opportunity for Utbytte

Stockholm (HedgeNordic) – On Friday March 10, Silicon Valley Bank failed and was taken over by federal regulators after a run on deposits, as...

Latest

Most Popular This Week

Voices

Request for Proposal

- Advertisement -