M&A-aktiviteten inom ’The Visegrad Group’ ökade 2013

Stockholm (Hedgenordic.com) – Aktiviteten inom bolagssektorn för sammanslagningar och uppköp (M&A) inom Europa sjönk till USD 657 mdr förra året, från USD 749 mdr under 2012. Men vissa segment av den europeiska M&A-marknaden kom tillbaka ganska bra.

En undersökning gjord av Global Markets Intelligence research group visade att M&A-affärer, där antingen köpare, målbolag, eller säljare var lokaliserade inom den så kallade Visegrad Group (V4), som är länder inom Centraleuropa, Tjeckien, Ungern, Polen och Slovakien, har ökat med 36% i transaktionsvärde och 8% i antal affärer under föregående år jämfört med resultatet från 2012. Detta motsvarar USD 23,5 mdr i transaktioner, vilket är den näst högsta volymen sedan 2007.

De mest transaktionsintensiva sektorerna inom denna region är finans (131), konsumentvaror (108) och industri (100). S&P Capital IQ data visar att den genomsnittliga affärsvolymen för bolagsköp inom V4-regionen, som annonserades under föregående år, var USD 104,5 miljoner och den typiska värderingen var 5,1x intäkten och 13,5x EBITDA. Under åren innan dess var den genomsnittliga transaktionen mindre än USD 77 miljoner, med en typisk värdering på 1,2x intäkten och 12,7x EBITDA.

Vad gäller sektorfördelningen, så står finanssektorn för USD 10,2 mdr i transaktioner förra året när ett V4-bolag var involverat som mål, köpare eller säljare. Näst största sektor var telekomtjänster följt av energisektorn, med USD 4,2 mdr respektive USD 2,65 mdr.

De största V4-affärerna under året inkluderar det tyska telekombolaget Deutsche Telekom AG, som tecknade avtal om att förvärva resterande andelen om 39,23% i T-Mobile Czech Republic a.s. från Falcon Group för cirka USD 1,1 mdr den 10 februari, 2014 och London-baserade Cineworld Group PLC som ingick ett avtal om att köpa polska biografoperatören Cinema City Holding B.V. från Cinema City International N.V. för USD 917 miljoner den 9 januari, 2014.

Bild: (c) YanLev—shutterstock.com

Share.

About Author

This article was written, or published, by the HedgeNordic editorial team.

Leave A Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.