CTA

iSTOXX Efficient Managed Futures 20 Index tappade mark i januari

Stockholm (HedgeNordic.com) – iSTOXX® Efficient Capital® Managed Futures 20 Index var ned 2.01% i januari. Long term och global macro förvaltare hade en svår månad och var ned 4.36% respektive 1.26%. Efter en räcka negativa månader var FX förvaltare upp 2.18% medan short term förvaltare fortsatte den senaste tidens positiva trend och slutade månaden upp 1.43%.

Året inleddes med skarpa trendbrott i de mest etablerade trenderna, i synnerhet i aktier, ädelmetaller och valuta. Globala aktier tappade betydligt på svag ekonomisk data från Kina och oro för emerging markets. Detta skarpa trendbrott var den primära orsaken till de förluster som noterades för long term förvaltare. Short term förvaltare såg möjligheter som ett resultat av att VIX steg med hela 34% under månaden.

Trots att Federal Reserve beslutade att skära ned sitt månatliga återköpsprogram med ytterligare 10 triljarder dollar steg obligationsmarknaderna kraftigt med fallande räntor som resultat då investerare sökte säkrare investeringsalternativ. Efter att ha fallit mer än 17% under 2013 och noterat sjunkande kurser under 10 av de senaste 12 månaderna, steg den japanska yenen med mer än 3% under januari då flöden kom tillbaka till valutan. Detta var återigen en marknadsrörelse som var svår för long term förvaltare att hantera men presenterade en intressant möjlighet för valutaförvaltare.

Ädelmetaller var en annan utmanande sektor där guldet steg med över 3.5%, ett skarpt trendbrott från den nedåtgående trend som såg guldpriset falla med nära 10% under det fjärde kvartalet 2013. I energisektorn steg priset på naturgas med nära 17% på grund av den köldknäpp som drabbat stora delar av Nordamerika. iSTOXX® Efficient Capital® Managed Futures 20 Indexet rebalanserades för 2014. För tillfället är vikterna 55% long term, 24% short term, 9% FX och 12% global macro.

 

Bild: (c) leungchopan—shutterstock.com

Share.

About Author

This article was written, or published, by the HedgeNordic editorial team.

Leave A Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.