- Advertisement -
- Advertisement -

East Capital Financials Fund säljer innehavet i ukrainska Platinum Bank

- Advertisement -

Igår sålde East Capital Financials Fund (Fonden) sin andel på 23,7 procent i PT Platinum Ltd, Cyprus, ägarbolaget som äger 100 procent av Platinum Bank i Ukraina. Köpare av Fondens andel var en grupp av investerare inklusive European Infrastructure Investment Company i Luxemburg. Försäljningen innebar en total avkastning på 28,5 procent på investerat kontant belopp mätt i euro för fonden.

Platinum Bank grundades 2005 och fokuserade före finanskrisen primärt på bolån. De senaste åren har banken ändrat fokus och har breddats till en av de fem ledande aktörerna inom banktjänster inriktade mot privatkunder i Ukraina. 2011 erhöll Platinum rankingen som ”Bästa privatkundbank” i ”Ukrainian Banker Awards 2011” (Investgazeta) och i maj 2013 blev banken utsedd till ett av de tre mest socialt ansvarstagande företagen i Ukraina. Trots en svår marknadssituation i Ukraina senaste året levererade Platinum Bank 23 procent i avkastning på eget kapital (IFRS-reviderat resultat). Helårsresultatet för 2013 väntas ligga på samma nivå och därmed är Platinum Bank en av de mest lönsamma bankerna på den ukrainska marknaden.

”Vi är mycket imponerade av utvecklingen för Platinum Bank. Inte minst med tanke på de stora utmaningarna för banker på den ukrainska marknaden. Bankens ledning har levererat starkare tillväxt och finansiella resultat än samtliga konkurrenter på marknaden och man har samtidigt stuckit ut när det gäller kundservice, integritet och transparens. Då Fonden håller på att avvecklas är tiden inne för Fonden att sälja detta innehav, men vi är övertygade om att ledningen kommer att fortsätta utveckla banken under kommande år”, säger Kestutis Sasnauskas, VD för East Capital Private Equity.

East Capital Financials Fund är en private equity-fond som startades 2006 med en livslängd på sju år, plus tre möjliga ett-års-förlängningar. Då fondens första förlängningsperiod redan har påbörjats fokuserar fondens team på avyttringar.

Bild: (c) Rainer Sturm—pixelio.de

close

Subscribe to HedgeBrev, HedgeNordic’s weekly newsletter, and never miss the latest news!

Our newsletter is sent once a week, every Friday.

HedgeNordic Editorial Team
HedgeNordic Editorial Team
This article was written, or published, by the HedgeNordic editorial team.

Latest Articles

January: Mirror Image of 2022 for Nordic CTAs

Stockholm (HedgeNordic) – The average return of the eight “CTA” constituents of the Nordic Hedge Index that had positive performance in 2022 was 14.4...

Did Energy Prices Cause This Inflation Surge?

Copenhagen – (Jesper Rangvid): You often hear that soaring energy prices, caused by supply-chain disruptions resulting from the pandemic and the war in Ukraine,...

UB Launches Forest-Focused PE Fund

Stockholm (HedgeNordic) – United Bankers is launching a private equity fund investing in forest and bio-based industries. The fund, named UB Forest Industry Green...

Origo’s First Ten Years on (a) Quest

Stockholm (HedgeNordic) – Long/short equity fund Origo Quest is celebrating ten years of bargain hunting in the universe of Nordic small-cap stocks. After a...

The Cycle is Back and so is Active Investing

Stockholm (HedgeNordic) – The relationship between equities and bonds has traditionally been inverse, making bonds a leading choice as a diversifier to an equities...

Alcur’s Third Win in a Row

Stockholm (HedgeNordic) – Alcur Fonder’s first hedge fund, Alcur, has been named “Hedge Fund of the Year” by Swedish business magazine Privata Affärer for...

Latest

Most Popular This Week

Voices

Request for Proposal

- Advertisement -