Alternativa UCITS-fonder återhämtar sig i Q3

London (HedgeNordic.com) – Absolute Hedge Alternative UCITS Index avkastade 1.09% under tredje kvartalet och kapitalet under förvaltning växte med 2.6%.

Equity Long Short Index har varit den strategi som haft bäst avkastning (2.98%) under Q3 och även bäst under hela året fram till slutet på september (7.68%).

FX och Managed Futures strategier gick ned 3.29% respektive 2.42% under kvartalet.

Aktiemarknadernas fortsatta uppgång under tredje kvartalet ledde till fortsatt efterfrågan på alternativa UCITS strategier, enligt Alceda Quarterly UCITS Review.

Det finns 454 fonder i AH index med kapital på €154.4 miljarder, en ökning med 2.6% från kvartalet innan. Under det andra kvartalet föll sektorn med 0.53% men återhämtade sig i Q3 med en ökning på 1.09% och har hittills i år därmed avkastat 3.12%.

Tillväxten av kapital inom sektorn betydde även en breddning av fonder som finns tillgängliga med sju nya fonder som till kom under kvartalet. Dessa nya fonder är ännu små men det finns tecken på att intresset ökar, enligt Alcedas uttalande. Tre av de nya fonderna var inom Equity Long/Short Index, där fonder med Europeisk fokus dominerar både i antalet fonder (60) och i kapital under förvaltning (ca €6.9bn).

Globala strategier har däremot den högsta genomsnittliga fonden på €144m, följt av UK strategier på €142. De Europeiska fonderna har en genomsnittlig storlek på €132m, jämfört med Asiatiska och USA fonder som i genomsnitt har €109m och €102m i kapital.

Makro och trendföljande strategier förtsätter att ha problem i en miljö präglad av starkare aktier och där politisk osäkerhet präglar nyckelmarknaderna. Managed Futures har haft sämst avkastning i år.

 

Bild: (c) shutterstock—Igor Iakovlev

Share.

About Author

Pirkko Juntunen startade sin karriär för 15 år sen då hon började som journalist på Institutional Investors nyhetsbrevsavdelning, med fokus på institutionell kapitalförvaltning. Efter mer än två år rekryterades hon av Financial News för att öka deras internationella nyhetsbevakning om kapitalförvaltning. Hon var även del av det team som startade eFinancialNews.com, en daglig web-baserad tidning som nu ägs av Dow Jones. I july 2004 började Pirkko som produkt-specialist på Fidelity, en amerikansk kapitalförvaltare där hon hade ett nära samarbete med fondsförvaltare som ansvarade för pan-Europeiska, globala och tillväxtmarknadsfokuserade aktiefonder. Sedan 2006 har Pirkko arbetat som filansare, med specialisering på institutionella investerare och med fokus på både traditionella portföljer och hedgefonder. Förutom journalistik arbetar Pirkko även med kommunikation och events inom pensions- och kapitalförvaltningsinduststrin. Pirkko läste internationell journalistik på City University i London och har en examen från Uppsala Universitet. Hon har dubbla medborgarskap i Sverige och Finland och är baserad i London. Sedan April 2012 frilansar Pirkko som journalist på HedgeFonder.nu.

Leave A Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.