EMERALT: Mot strömmen i tillväxtmarknaderna

Stockholm (HedgeNordic.com) – Emeralt, en long/short aktiehedgefond med fokus på de Europeiska tillväxtmarknaderna inklusive Ryssland och Turkiet, avkastade 4% i september och 3% hittills i år, vilket jämför sig väl med MSCI Europe Index som tappat 5,86% under samma tidsperiod.

I ett uttalande säger Emeralt att man håller fast vid sin långa position i Aeroflot, det ryska flygbolaget, vilket har kommit långt sen Sovjettiden och har idag en av världens nyaste flottor av flygplan. Den ryska transportmarknaden växer snabbt vilket ökar Aeroflots intäkter med över 20%  per år.

I Turkiet deltog förvaltarna också framgångsrikt på den starka marknaden. Den största satsningen var mellan två av Turkiets största biltillverkare, Ford Otosan och Tofas. Traditionellt har Ford handlats på högre multiplar än Tofas för att utdelningen varit högre i Ford. När förvaltarna upptäckte att Ford började bli dubbelt så dyr som Tofas på vinstmultiplar medan Tofas satsade seriöst på att kunna ge samma utdelning som Ford, beslutade de att ha en lång position i Tofas och korta Ford. Under september gick Tofas aktien uppmed 16,6% medan Ford endast gick upp 9%, vilket gav en vinst på 7,6% på köpet utan att ta någon marknadsrisk.

Jämfört med Augusti har Emeraltförvaltarna börjat att ta större positioner i västeuropeiska företag som har den största delen av sin verksamhet i östeuropa.

I uttalandet säger förvaltarna att det inte är någon nyhet att regionerna de verkar i har blivit billigare de senaste åren. Det som fortfarande är spännande menar de är den förbättrade likviditeten i regionen och positiva resultatsrevideringar. Trots detta utgör regionen som Emeralt verkar inom en underviktad position bland de flesta Global Emerging Markets fonder. Emeraltförvaltarna anser att nu är de tid att gå mot strömmen och börja ta offensiva positioner.

 

Bild: (c) Silke Kaiser—pixelio.de

 

Share.

About Author

Pirkko Juntunen startade sin karriär för 15 år sen då hon började som journalist på Institutional Investors nyhetsbrevsavdelning, med fokus på institutionell kapitalförvaltning. Efter mer än två år rekryterades hon av Financial News för att öka deras internationella nyhetsbevakning om kapitalförvaltning. Hon var även del av det team som startade eFinancialNews.com, en daglig web-baserad tidning som nu ägs av Dow Jones. I july 2004 började Pirkko som produkt-specialist på Fidelity, en amerikansk kapitalförvaltare där hon hade ett nära samarbete med fondsförvaltare som ansvarade för pan-Europeiska, globala och tillväxtmarknadsfokuserade aktiefonder. Sedan 2006 har Pirkko arbetat som filansare, med specialisering på institutionella investerare och med fokus på både traditionella portföljer och hedgefonder. Förutom journalistik arbetar Pirkko även med kommunikation och events inom pensions- och kapitalförvaltningsinduststrin. Pirkko läste internationell journalistik på City University i London och har en examen från Uppsala Universitet. Hon har dubbla medborgarskap i Sverige och Finland och är baserad i London. Sedan April 2012 frilansar Pirkko som journalist på HedgeFonder.nu.

Leave A Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.