London fortfarande Europas hedgefond-centrum med växande andel UCITS fonder

London (HedgeFonder.nu) – London behåller sin ledande position som hedgefond-centrum i Europa trots att den nya lagstiftning som påverkar hedgefondindustrin träder i kraft om mindre än tre månader.

I en ny rapport visar det sig att London bara ligger efter New York i positionen som hedgefond-centrum med 18% av den globala hedgefondmarknaden och 85% av Europas, en siffra som fördubblats på 10 år.  . Rapporten, TheCityUKs Hedge Funds 2013, visar att hedgefondaktiviteten i London och resten av Europa fortsätter i och med tillväxten av UCITS registrerade hedgefonder, som inte kommer att påverkas av det nya Europa direktivet, Alternative Investment Fund Managers Directive (AIFMD). Londons ledande position har varit stabil de senaste fyra åren trots att den nya lagstiftningen orsakat oro.

Chris Cummings, VD på  TheCityUK, menar att det här visar styrkan i den Europeiska- men framförallt Londons hedgefondmarknad eftersom den fruktade utflyttningen av hedgefonder till off-shore juristiktioner uteblivit. Han säger vidare i ett uttalande att detta är ytterligare ett exempel på hur viktig London är som Europas finansiella centrum och inkörsport till den Europeiska marknaden. Över 600 hedgefonder verkar i London, attraherade av stadens finansiella infrastruktur och expertis samt närheten till marknaderna och kunderna.

Cummings insisterar på att Storbritannien måste verka för att bibehålla sin konkurrenskraft inom området då hedgefondsmarknaden sysselsätter 40,000.

Från och med juli i år måste Europeiska hedgefonder följa AIFMD reglerna om de vill förvalta och distribuera Alternative Investment Funds (AIFs) inom EU. TheCityUK rapporten visar att tillväxten av UCITS hedgefonder är drivkraften bakom att hedgfondkapitalet inte flyttat off-shore. Många hedgefondsförvaltare har nyligen lanserat UCITS fonder och enligt rapporten svarar de nu för över en tredjedel av kapitalet inom den Europeiska hedgedondindustrin.

Globalt hade hedgefondindustrin över $2,050 miljarder i kapital i slutet på 2012. Enligt TheCityUK, växte kapitalet med $75 miljarder under första kvartalet 2013 och är nu snart upp i rekordhöga nivåer. Antalet hedgefonder globalt ligger på 10,100 och för tredje året i rad startas det fler hedgefonder än likvideras.

Globalt håller New York sin position som hedgefond centrum och svarar för 42% av kapitalet i slutet på 2012. Men detta är en nedgång från ett decennium sen då New York svarade för 50% av kapitalet.

 Bild: (c) shutterstock—johnbraid

Share.

About Author

This article was written, or published, by a member of the HedgeNordic editorial team.

Comments are closed.