- Advertisement -
- Advertisement -

Sector Zen: Norska upptäcksresande i den Japanska aktievärlden

Report: Private Markets

- Advertisement -

London (HedgeFonder.nu) – Norrmännen har genom tiderna varit kända för sina expeditioner till okända eller mindre utforskade delar av världen. De har världskända upptäcksresande som Roald Amundsen, Thor Heyerdahl och nu även investeringsteamet på Sector Asset Managements Zen-fond.

Zen-fondens fokus är Japan och är kanske inte världskänd – än. Det kan tyckas att liknelsen med uttäcksresande haltar då Japan är ett av världens mest utvecklade länder, men Trond Hermansen (bild), portföljförvaltare på Zen, anser att Japan, trots sin position i världsekonomin, ligger under radarn för de flesta och att många aktier därför är underanalyserade.

Japan är en enorm marknad med nästan 3600 listade företag men Hermansen menar att både köp och säljsidan av marknaden analyserar inte marknaden tillräckligt. Vilket är till fördel för Zen-fonden.

”Det är en väldigt tudelad marknad. Det finns de stora globala spelarna som enbart fokuserar på de stora globala aktierna. Det här ger upphov till en spridning av möjligheter inom long-short-aktiestrategierna. Speciellt för sådana som oss, som fokuserar på small- och midcap-aktier,” säger Hermansen.

Målsättningen för Zen är att skapa attraktiv avkastning genom att utnyttja ineffektiviteten på marknaden genom sin värdebaserade strategi, speciellt inom försummade områden. ”Vi utnyttjar felprissättningar där vi anser att aktierna är för billiga och detta fungerar i Japan och har gjort en längre tid”, förklarar han.

Hermansen menar också att även om intresset för Japan har vaknat igen så kommer detta inte påverka Zen negativt. ”Vi startade 2006 och har hittills haft en avkastning på över 79%. Under samma tidsperiod tappade Topix 40%. Det här bevisar att det går precis lika bra, eller t.o.m. bättre att sitta i Oslo, som i Tokyo eller andra städer, och förvalta Japanska aktier”, konstaterar han.

Hermansen anser att det som gör Zen framgångsrikt är långsiktigheten och erfarenheten. Själv har han över 18 års erfarenhet av att förvalta Japanska och Asiatiska aktier. Innan Sektor, var Hermansen investeringschef för Asiatiska aktier på Storebrand Kapitalförvaltning. Han har ett trackrecord med överavkasting i 8 år av 10 på Japanska long-only produkter.

Hermansen arbetar tillsammans med Lars Solberg, som är analytiker för Zen-fonden. Bara för att det har gått bra är inte den japanska marknaden lätt, menar Hermansen. Att intresset för Japan återigen börjar komma är till stor del på grund av att den politiska situationen för första gången på 8 år ser mer stabil ut och att den Japanska centralbankschefen byttes ut, vilket redan resulterat i en mer aggressiv penningspolitik.

Hermansen menar att det finns positiva signaler nu men att utgångsläget varit så lågt att det kommer att ta tid innan allt kommer ikapp.

”Det är fortfarande mycket som är billigt, eftersom 55% av listade företag handlar under bokfört värde,” påpekar han.
Han menar också att det är en lång process innan investerare allokerar betydande pengar till Japan då de flesta är och har varit underviktade i Japan en längre tid. Det tar dessutom tid skapa nya fonder och ännu mer tid innan dessa fonder attraherar investerare, säger Hermansen.

Konkurrensen kanske hårdnar men den typen av investeringar som Sektors Zen fokuserar på ligger inte som prioritet hos många. ”Vi som är kvar och har varit i Japan en längre tid, och som är long-short non-UCITS fonder är relativt få”, påpekar han.

Zens kundbas är Norska pensionsfonder, family offices och fonder från flera länder i Europa och Asien. Man ser även intresse från USA och drömkunderna vore fler pensionsfonder samt fond-i-fond allokerare.

När hedgefonder kommer på tal är det oundvikligt att även avgifter kommer på tal. Sektor tar det som har varit industripraxis länge 2 plus 20 för sitt arbete. Hermansen menar att med en så pass liten niche-produkt som Zen och med så pass bra avkastning som man levererat ifrågasätts avgifterna sällan, samtidigt säger han att kunder ska generellt vara vakna på vad de betalar för.

De senaste 5 åren, sen den globala finanskrisen 2008, har Zen levererat 14,9% per år efter alla kostnader, jämfört med Japan-index som gått ner -1,8% per år under samma tid.

”Krisen gjorde det svårt för alla fonder men det finns fortfarande de som är villiga att investera och ser möjligheterna även i de svåra tiderna”, menar Hermansen.

Zen-fonden har just nu 60 miljoner USD i kapital och kan ta upp mot 200 miljoner USD utan att få kapacitetsproblem. Zens deep value-strategi med fokus på small och en del mid-cap aktier kan dra nytta av de ändringar som sker på den Japanska marknaden.

Han ser bland annat att optimismen börjat återvända sakta. Hermansen anser att de fundamentala utsikterna för Japan ser bättre ut än på länge. ”Omorganisering inom näringslivet är också en katalysator som möjliggör utvinning av värde”, förklarar Hermansen.

Sedan 2006 har fler än 100 företag avnoterats från börsen och de flesta är moderbolagen köpt upp dotterbolag. ”Det här är en av de viktigaste trenderna i Japan och det finns incitament till att göra detta, så trenden kommer att fortsätta i och med att det fortfarande finns för många bolag på börsen”, säger Hermansen.

Hermansen förklarar att omstruktureringarna är ett resultat av stramare krav på rapportering och att skattetrycket också gör det svårare för företag att fortsätta på egen hand och därmed fortsätter uppköpen.

Sedan start finns det 16 företag som blivit uppköpta bland Zens långa (innehavda) positioner, med en snittpremie på 30%. För tillfället har Zen 29 långa positioner i listade dotterbolag till större moderbolag, vilket är ungefär hälften av fondens långa investeringar.

I den korta boken finns aktier som anses för dyra eller där det finns risk för nedgång för att resultaten är finansiellt sårbara. Zen har Nikkei 225 säljoptioner och implementerade en hedgingstrategi i augusti 2010 för att man ville skydda sig mot ’tail-risk’ och extrema händelser på marknaden, vilket också ger mer taktisk flexibilitet. Utöver säljoptionerna har Zen även 10 individuella korta positioner.

Det återstår att se om Hermansen och Solberg blir världskända med sin deep value-strategi men hittills verkar de i alla fall ha upptäckt något på den Japanska marknaden som många inte brytt sig om att undersöka eller ta vara på värdet i.

Subscribe to HedgeBrev, HedgeNordic’s weekly newsletter, and never miss the latest news!

Our newsletter is sent once a week, every Friday.

Pirkko Juntunen
Pirkko Juntunen
Pirkko Juntunen startade sin karriär för 15 år sen då hon började som journalist på Institutional Investors nyhetsbrevsavdelning, med fokus på institutionell kapitalförvaltning. Efter mer än två år rekryterades hon av Financial News för att öka deras internationella nyhetsbevakning om kapitalförvaltning. Hon var även del av det team som startade eFinancialNews.com, en daglig web-baserad tidning som nu ägs av Dow Jones. I july 2004 började Pirkko som produkt-specialist på Fidelity, en amerikansk kapitalförvaltare där hon hade ett nära samarbete med fondsförvaltare som ansvarade för pan-Europeiska, globala och tillväxtmarknadsfokuserade aktiefonder. Sedan 2006 har Pirkko arbetat som filansare, med specialisering på institutionella investerare och med fokus på både traditionella portföljer och hedgefonder. Förutom journalistik arbetar Pirkko även med kommunikation och events inom pensions- och kapitalförvaltningsinduststrin. Pirkko läste internationell journalistik på City University i London och har en examen från Uppsala Universitet. Hon har dubbla medborgarskap i Sverige och Finland och är baserad i London. Sedan April 2012 frilansar Pirkko som journalist på HedgeFonder.nu.

Latest Articles

The Emergence of Defense as a Key Long-Term Megatrend

Stockholm (HedgeNordic) – Global defense spending has shaped into a defining megatrend, fueled by great power rivalry and escalating geopolitical tensions. This environment has...

Month in Review – October 2024

Stockholm (HedgeNordic) – The Nordic hedge fund industry recorded its second negative month of the year in October, with an average decline of 0.7...

The Healthcare Sector Under Trump

Stockholm (HedgeNordic) – The election of Donald Trump as U.S. President brought uncertainty to various areas of the economy, particularly in healthcare, trade, and...

Kari Vatanen Starts New Journey at Elo

Stockholm (HedgeNordic) – Kari Vatanen took on his new role as Head of Asset Allocation and Alternatives at Finnish pension fund Elo on November...

Tidan Continues 2024 Run with Another Record Month

Stockholm (HedgeNordic) – Despite October’s negative returns for both credit and equity markets, the month marked another record for Tidan Fund, a hedge fund...

Coeli Global Opportunities Shuts Down After Failing to Build Scale

Stockholm (HedgeNordic) – Coeli Global Opportunities, the long/short equity fund designed to leverage Andreas Brock’s best ideas from his two long-only equity funds, has...

Allocator Interviews

In-Depth: Megatrends

Voices

Request for Proposal

- Advertisement -