- Advertisement -
- Advertisement -

Allt fler röster om minskning av kvantitativa lättnader

- Advertisement -

Tydligen har återhämtningen för den amerikanska ekonomin gått tillräckligt bra. Nu börjar man nämligen från Federal Reservs sida prata om att det kanske är dags att påbörja en successiv minskning av de kvantitativa lättnaderna.

När FED-protokollet publicerades i förra veckan, visade det sig att flera ledamöter ansåg att centralbanken borde börja dra ned på de månatliga tillgångsköpen runt mitten av 2013, och att köpprogrammet bör ha avslutats helt till årsskiftet. Det som skulle dra igång detta är förbättrade förhållanden på arbetsmarknaden. Det kommer dock fortfarande en del blandade signaler från statistiken. Detaljhandelns försäljning sjönk exempelvis med 0,4 procent i mars.

I Europa är det dock uteslutande svaghetstecken som uppenbarar sig. Industriproduktionen i Tyskland sjönk med 1,8 procent i februari i årstakt, där man hade räknat med en nedgång på 0,9 procent. Fransk industriproduktion steg dock med 0,7 procent i februari men samtidigt sjönk med 2,5 procent i årstakt. För hela EMU-området sjönk industriproduktionen med 3,1 procent på årsbasis, trots en uppgång på 0,4 procent i februari.

Något som var positivt för den kinesiska börsen efter att ha backat ordentligt i år var inflationssiffrorna som kom in lägre än väntad under mars. Man hade väntat att KPI skulle ha stigit med 2,5 procent i årstakt, men utfallet blev en uppgång på 2,1 procent efter en uppgång på 3,2 procent i februari. En lägre inflation möjliggör att åtstramningar kan minskas eller helt undvikas.

Aktier hade en bra vecka. Det globala aktieindexet MSCI All Country World gick upp med 2,5 procent och Stockholmsbörsen ökade med 1,3 procent. Råvaror fortsatte däremot sin nedåtgående trend från föregående vecka och råvaruindexet Goldman Sachs Commodity Index (GSCI) sjönk med ytterligare 0,8 procent.

Räntorna gick svagt uppåt. Den amerikanska tioårsräntan gick upp med 1 punkt till 1,71 procent och den svenska motsvarigheten steg 3 punkter till 1,68 procent. På valutamarknaden tappade såväl dollar som euro mot kronan. Amerikanska dollarn sjönk 1,4 procent till 6,35 kronor och euron backade 0,5 procent till 8,33 kronor.

Bild: (c) shutterstock Volodymyr Leus

close

Subscribe to HedgeBrev, HedgeNordic’s weekly newsletter, and never miss the latest news!

Our newsletter is sent once a week, every Friday.

Reza Rouzbehani
Reza Rouzbehani
Reza Rouzbehani, Grundare och ansvarig förvaltare (TurnPoint Asset Management) Reza har över 15 års erfarenhet av kapitalförvaltning på såväl institutionella som privata sidan och har haft olika chefsbefattningar inom branschen. Idag förvaltar han fonden TurnPoint Global Allocation, en trendföljande fond som tar sina positioner via ETF:er. www.turnpoint.se

Latest

Most Popular This Week

Voices

Request for Proposal

- Advertisement -

Latest Articles

Brummer Multi-Strategy Navigates 2022’s “Perfect” Storm

Stockholm (HedgeNordic) – 2022 experienced a “perfect” inflation storm due to an unprecedented amount of monetary and fiscal policy stimulus during the pandemic, war,...

Dream Comes True for Grönblom

Stockholm (HedgeNordic) – Ernst Grönblom had been running his high-conviction strategy of cherry-picking the stock market’s undervalued future winners under the umbrella of United...

Boarding the Broader Alternatives Ship

Stockholm (HedgeNordic) – Tore Davidsen, portfolio manager of SEB Eureka Fixed Income Relative Value since its launch in 2018, will join BankInvest as Senior...

Year of Stabilization of Interest Rates

By Kari Vatanen, CIO of Veritas: The year 2022 was a year of negative surprises in the investment markets and in the global economy. Hopes...

Playing Offense in the Net-Zero Transition

Stockholm (HedgeNordic) – The world’s adoption of cleaner energy had been ongoing prior to Russia unleashing war in Ukraine. The war and its consequences...

Resscapital’s Key Appointment in Pursuit of Awareness

Stockholm (HedgeNordic) – To capitalise on strong performance and continued asset growth in 2022, Resscapital made a key appointment to its investor sales and relations...