- Advertisement -
- Advertisement -

Investerarna älskade risk i januari

- Advertisement -

Stockholm (HedgeFonder.nu) – Januari har bjudit på kraftiga uppgångar och attityden till risk har varit stor och ohämmad. Ursprunget till den stora uppgången var överenskommelsen om det amerikanska budgetstupet i sista minuten, där president Obama och kongressen lyckades köpa sig förhandlingstid i ytterligare två månader. Det återstår att se vad som händer mot slutet av februari när tidsfristen går mot sitt slut. Då ska politikerna komma överense om vilka nedskärningar som ska göras utöver skattehöjningar som beslutades vid årsskiftet.
Samtidigt är det upplagt för dramatik när republikaner ska förhandla om skuldtaket, då de anser att de redan offrat mer än nödvändigt avseende budgetstupet. Det finns begränsat utrymme till att acceptera några ytterligare skattehöjningar. Representanthuset har nu röstat för en tillfällig höjning av skuldtaket fram till 19 maj. Det börjar bli lite av en vana för de amerikanska politikerna att skjuta problemen framför sig.
Europa har också sina egna bekymmer, men de politiska ledarna och ECB-chefen försöker tona ned de rådande problemen. Jean-Claude Juncker, tidigare ordföranden för eurogruppen, tyckte bland annat att det värsta antagligen är över när det gäller euroområdets skuldkris och ECB-chefen Draghi tycker att läget har stabiliserats åtminstone inom den finansiella delen av ekonomin och räknar med en återhämtning under andra halvan av året.
Det är intressant att se hur centralbankerna håller på att stimulera ekonomin genom att försvaga den egna valutan, något som har fått namnet ”valutakrig”. Japan är det senaste landet i raden att ansluta sig till ett denna aktivitet. Den japanska yenen har fallit ordentligt den senaste tiden, vilket lett till kraftiga uppgångar för den japanska börsen. Japanerna menar förstås själva att de inte håller på med valutamanipulation och att man enbart vill bryta deflationen.
Även den amerikanska centralbanken som tidigast av alla började med penningpolitiska lättnader har sagt att de kommer att fortsätta med sina stödköp in i den andra halvan av året. Efter det senaste mötet sa FED att de kommer att fortsätta med sina kvantitativa lättnader genom fortsatta köp av statspapper för 45 miljarder dollar och även köp av bolånerelaterade värdepapper för 40 miljarder dollar, till en totalsumma av 85 miljarder dollar per månad.
Kinas ekonomi bromsade in under 2012 till lägsta nivån på 13 år med en BNP som växte med 7,8 procent under året. Kreditvärderingsföretaget Fitch har varnat för skuldproblemet i den kinesiska ekonomin och banksystemet som de menar kräver offentliga resurser för att lösa.
Den amerikanska ekonomin sjönk oväntat under fjärd kvartalet och BNP föll med 0,1 procent i beräknad årstakt, vilket ska sättas i relation till en väntad ökningstakt på 1,1 procent. Det verkar som att den påbörjade återhämtningen i USA börjar stöta på lite problem. Försäljning av befintliga bostäder i USA sjönk med 4,3 procent i december, jämfört med föregående månad och de amerikanska hushållens konfidensindikator sjönk till 58,6 i januari från 66,7 i december. Utöver detta ökade antalet nyanmälda sökande av arbetslöshetsunderstöd med 38 000 till 368 000 personer under vecka 4, vilket var högre än de väntade 350 000.
Den oändliga börsoptimismen har gjort att världens börser har utvecklats mycket starkt under månaden. Det globala aktieindexet MSCI All Country World gick upp med 4,5 procent under januari och Stockholmsbörsen klättrade med 5,6 procent. Även Råvaror hade en bra månad och råvaruindexet Goldman Sachs Commodity Index (GSCI) ökade med 4,5 procent.
I takt med börsuppgångarna har även räntorna tagit sig uppåt. Den amerikanska 10-årsräntan gick upp med 23 punkter till 1,99 procent och den svenska motsvarigheten avancerade med hela 45 punkter till 1,98 procent. På valutamarknaden gick dollar och euro åt motsatta håll mot den svenska kronan. Amerikanska dollarn backade 2,4 procent till 6,35 kronor medan euron gick upp 0,7 procent till 8,64 kronor under månaden.

 

Bild: (c) shutterstock—Terry Chan

close

Subscribe to HedgeBrev, HedgeNordic’s weekly newsletter, and never miss the latest news!

Our newsletter is sent once a week, every Friday.

Reza Rouzbehani
Reza Rouzbehani
Reza Rouzbehani, Grundare och ansvarig förvaltare (TurnPoint Asset Management) Reza har över 15 års erfarenhet av kapitalförvaltning på såväl institutionella som privata sidan och har haft olika chefsbefattningar inom branschen. Idag förvaltar han fonden TurnPoint Global Allocation, en trendföljande fond som tar sina positioner via ETF:er. www.turnpoint.se

Latest

Most Popular This Week

Request for Proposal

- Advertisement -

Latest Articles

Month in Review – November 2022

Stockholm (HedgeNordic) – After a difficult end to the third quarter, Nordic hedge funds are enjoying a strong fourth quarter. The Nordic hedge fund...

A COO for Protean’s Growth Journey

Stockholm (HedgeNordic) – The founding duo of the newly-launched Swedish hedge fund Protean Select has appointed Daniel Mackey as the Chief Operating Officer of...

Tor Svelland’s Fund Tops the Ranking

Stockholm (HedgeNordic) – One month to the end of the year, Svelland Global Trading Fund of Norwegian Tor A. Svelland takes the top spot...

Will Equities Bottom Out Like in 1974?

Stockholm (HedgeNordic) – Growing signs that price pressures are easing suggest inflation may have peaked, which has some market participants wondering whether equity markets...

Rising Mortgage Rates and Falling Stock Prices

Copenhagen – (Jesper Rangvid): During 2022, mortgage rates have risen and stock prices have fallen, both negatively influencing households’ consumption possibilities. But how much...

The Spectacular Unspectacular 20th Anniversary

Stockholm (HedgeNordic) – Reaching the 20th anniversary in the often short-lived and fast-paced hedge fund world is quite an achievement. In fact, some activity...