- Advertisement -
- Advertisement -

Investerarna älskade risk i januari

- Advertisement -

Stockholm (HedgeFonder.nu) – Januari har bjudit på kraftiga uppgångar och attityden till risk har varit stor och ohämmad. Ursprunget till den stora uppgången var överenskommelsen om det amerikanska budgetstupet i sista minuten, där president Obama och kongressen lyckades köpa sig förhandlingstid i ytterligare två månader. Det återstår att se vad som händer mot slutet av februari när tidsfristen går mot sitt slut. Då ska politikerna komma överense om vilka nedskärningar som ska göras utöver skattehöjningar som beslutades vid årsskiftet.
Samtidigt är det upplagt för dramatik när republikaner ska förhandla om skuldtaket, då de anser att de redan offrat mer än nödvändigt avseende budgetstupet. Det finns begränsat utrymme till att acceptera några ytterligare skattehöjningar. Representanthuset har nu röstat för en tillfällig höjning av skuldtaket fram till 19 maj. Det börjar bli lite av en vana för de amerikanska politikerna att skjuta problemen framför sig.
Europa har också sina egna bekymmer, men de politiska ledarna och ECB-chefen försöker tona ned de rådande problemen. Jean-Claude Juncker, tidigare ordföranden för eurogruppen, tyckte bland annat att det värsta antagligen är över när det gäller euroområdets skuldkris och ECB-chefen Draghi tycker att läget har stabiliserats åtminstone inom den finansiella delen av ekonomin och räknar med en återhämtning under andra halvan av året.
Det är intressant att se hur centralbankerna håller på att stimulera ekonomin genom att försvaga den egna valutan, något som har fått namnet ”valutakrig”. Japan är det senaste landet i raden att ansluta sig till ett denna aktivitet. Den japanska yenen har fallit ordentligt den senaste tiden, vilket lett till kraftiga uppgångar för den japanska börsen. Japanerna menar förstås själva att de inte håller på med valutamanipulation och att man enbart vill bryta deflationen.
Även den amerikanska centralbanken som tidigast av alla började med penningpolitiska lättnader har sagt att de kommer att fortsätta med sina stödköp in i den andra halvan av året. Efter det senaste mötet sa FED att de kommer att fortsätta med sina kvantitativa lättnader genom fortsatta köp av statspapper för 45 miljarder dollar och även köp av bolånerelaterade värdepapper för 40 miljarder dollar, till en totalsumma av 85 miljarder dollar per månad.
Kinas ekonomi bromsade in under 2012 till lägsta nivån på 13 år med en BNP som växte med 7,8 procent under året. Kreditvärderingsföretaget Fitch har varnat för skuldproblemet i den kinesiska ekonomin och banksystemet som de menar kräver offentliga resurser för att lösa.
Den amerikanska ekonomin sjönk oväntat under fjärd kvartalet och BNP föll med 0,1 procent i beräknad årstakt, vilket ska sättas i relation till en väntad ökningstakt på 1,1 procent. Det verkar som att den påbörjade återhämtningen i USA börjar stöta på lite problem. Försäljning av befintliga bostäder i USA sjönk med 4,3 procent i december, jämfört med föregående månad och de amerikanska hushållens konfidensindikator sjönk till 58,6 i januari från 66,7 i december. Utöver detta ökade antalet nyanmälda sökande av arbetslöshetsunderstöd med 38 000 till 368 000 personer under vecka 4, vilket var högre än de väntade 350 000.
Den oändliga börsoptimismen har gjort att världens börser har utvecklats mycket starkt under månaden. Det globala aktieindexet MSCI All Country World gick upp med 4,5 procent under januari och Stockholmsbörsen klättrade med 5,6 procent. Även Råvaror hade en bra månad och råvaruindexet Goldman Sachs Commodity Index (GSCI) ökade med 4,5 procent.
I takt med börsuppgångarna har även räntorna tagit sig uppåt. Den amerikanska 10-årsräntan gick upp med 23 punkter till 1,99 procent och den svenska motsvarigheten avancerade med hela 45 punkter till 1,98 procent. På valutamarknaden gick dollar och euro åt motsatta håll mot den svenska kronan. Amerikanska dollarn backade 2,4 procent till 6,35 kronor medan euron gick upp 0,7 procent till 8,64 kronor under månaden.

 

Bild: (c) shutterstock—Terry Chan

Subscribe to HedgeBrev, HedgeNordic’s weekly newsletter, and never miss the latest news!

Our newsletter is sent once a week, every Friday.

Reza Rouzbehani
Reza Rouzbehani
Reza Rouzbehani, Grundare och ansvarig förvaltare (TurnPoint Asset Management) Reza har över 15 års erfarenhet av kapitalförvaltning på såväl institutionella som privata sidan och har haft olika chefsbefattningar inom branschen. Idag förvaltar han fonden TurnPoint Global Allocation, en trendföljande fond som tar sina positioner via ETF:er. www.turnpoint.se

Latest Articles

Rhenman & Partners Bolsters Operational Team

Stockholm (HedgeNordic) – Rhenman & Partners Asset Management is further strengthening its operational team following the appointment of Teresa Isele as CEO at the...

ISEC Can Offer the RAIF

Stockholm (HedgeNordic) – ISEC Services, a Swedish firm offering third-party management company services, can provide the increasingly popular Luxembourg fund structure, the Reserved Alternative...

Nowo and QQM Pave the Way for Real Estate Investing

Stockholm (HedgeNordic) – A Swedish property development company is forging a partnership with fintech firm Nowonomics and its wholly-owned asset management arm, QQM Fund...

Atlant’s Stability “Runs Like a Clock”

Stockholm (HedgeNordic) – In the ever-changing hedge fund landscape with a constant flow of launches and closures, some long-running hedge funds keep getting more...

Visio Siilo to Cease Operations Amid Erratic Dislocations

Stockholm (HedgeNordic) – After an extensive career spanning both allocator and fund manager roles, Mikael Simonsen joined Visio Asset Management in late 2021 to...

The Foundation of the Energy Transition: Industrial Commodities

By Bentley Atteberry, CEO, CIO, Director of Metals – Myst Capital: The world is in the early stages of one of the largest economic...

Allocator Interviews

Commodities

Most Popular This Week

Voices

Request for Proposal

- Advertisement -