Skanskas pensionsförvaltarduo startar ny hedgefond tillsammans med tidigare CFO:n

Stockholm (HedgeFonder.nu) – Jonas Granholm, ansvarig för Skanska-koncernens samtliga pensionstiftelser globalt och Gustav Lundeborg, ansvarig för de svenska stiftelserna, ska tillsammans med Skanskas förre ekonomi- och finansdirektör Hans Biörck, starta en hedge fond. Fonden kommer att bära namnet Crescit.
Lundeborgs sista dag var i fredags och Granholm slutar nu på fredag medan Biörck lämnade sin roll som CFO redan 2011 men har sedan dess arbetat som rådgivare för Skanskas ledning.

Granholm, som kommer att bli VD för den nya fonden, sade till HedgeFonder.nu att man ansökt om tillstånd hos Finansinspektionen i oktober och räknar med att få dra igång i slutet på första kvartalet iår.

Granholm hoppas på att kunna starta fonden Crescit med nära SEK 800 miljoner under förvaltning. Granholm kommer förutom sin roll som VD även att aktivt förvalta fonden tillsammans med Lundeborg. Biörck kommer att bli ordförande i det nya fondbolaget.

Fonden kommer att bedriva derivathandel på aktieindex istället för att aktier ägs direkt, och fonden kommer även att ha obligationer och CTA komponenter, säger Granholm.

Man kommer att fokusera på att få in kapital från institutionella investerare som stiftelser och pensionsfonder samt s.k.family offices.

Skanska har vetat om hedgefondplanerna en tid och har anställt efterträdare till Granholm och Lundeborg. Granholms roll som ansvarig för Skanska-koncernens samtliga pensionstiftelser kommer att tas över av veteranen Jan Åhlander, tidigare chef för Sandvikens pensonsstiftelser. Han börjar på Skanska i mitten på februari. Lundeborgs efterträdare blir Anton Ranta-Eskola, tidigare ansvarig för analysavdelningen på Skanska Financial Services. Biörck efterträddes av Peter Wallin 2011.

Bild: (c) shutterstock—Vahe Katrjyan

Share.

About Author

Pirkko Juntunen startade sin karriär för 15 år sen då hon började som journalist på Institutional Investors nyhetsbrevsavdelning, med fokus på institutionell kapitalförvaltning. Efter mer än två år rekryterades hon av Financial News för att öka deras internationella nyhetsbevakning om kapitalförvaltning. Hon var även del av det team som startade eFinancialNews.com, en daglig web-baserad tidning som nu ägs av Dow Jones. I july 2004 började Pirkko som produkt-specialist på Fidelity, en amerikansk kapitalförvaltare där hon hade ett nära samarbete med fondsförvaltare som ansvarade för pan-Europeiska, globala och tillväxtmarknadsfokuserade aktiefonder. Sedan 2006 har Pirkko arbetat som filansare, med specialisering på institutionella investerare och med fokus på både traditionella portföljer och hedgefonder. Förutom journalistik arbetar Pirkko även med kommunikation och events inom pensions- och kapitalförvaltningsinduststrin. Pirkko läste internationell journalistik på City University i London och har en examen från Uppsala Universitet. Hon har dubbla medborgarskap i Sverige och Finland och är baserad i London. Sedan April 2012 frilansar Pirkko som journalist på HedgeFonder.nu.

Leave A Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.