Hedgefond gör miljardvinster på greklandskrisen

Stockholm (HedgeFonder.nu) – En av världens mest framgångsrika hedgefonder har tjänat miljarder efter att ha satsat på att Grekland inte skulle tvingas lämna eurozonen. Det skriver Di, som citerar Financial Times.

Hedgefonden Third Point, som förvaltas av den amerikanska miljardären Dan Loeb, köpte grekiska obligationer billigt för att sedan kunna sälja dem till nästan det dubbla värdet. Vinsten blev motsvarande 3,3 miljarder kronor.

Klippet gör fonden, som förvaltar 10 miljarder dollar, till en av få som har tjänat på den europeiska krisen, skriver Financial Times. De obligationer som Third Point nu sålt betalade de 17 cent per euro för, medan Greklands återköpspris blev 31 cent per euro. Dessutom ska hedgefonden ha kvar positioner som kan komma att stiga ytterligare 40 procent i värde enligt analytiker.

Third Point, som hittills i år stigit med 20%, är den största innehavaren av grekiska obligationer bland hedgefonderna, skriver tidningen.
De senaste två åren har de flesta hedgefonder haft det motigt. John Paulson, hedgefondgurun som förutsåg den amerikanska bopriskraschen, är bland de som har satsat fel. Hans bedömning om den amerikanska ekonomins återhämtning har inte visat sig stämma. Den genomsnittliga hedgefonden har hittills gett en avkastning på ca 5%.

Bild: (c) shutterstock—Fabio Berti

 

 

Share.

About Author

This article was written, or published, by a member of the HedgeNordic editorial team.

Leave A Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.