Tellus Fonders Midas slår STOXX Europe 600

London (HedgeFonder.nu) – Fonden Midas, förvaltat av stockholmsbaserade Tellus Fonder, avkastade 1,32% i oktober, jämfört med STOXX Europe 600 som avkastade 0,68%. Oktober är den femte månaden i rad som STOXX Europe 600 hade en positiv avkastning medan Midas i och med oktobersiffran kan rapportera 4 positiva månader i rad. Sedan årets start visar Midas nu en avkastning på 13,28%, medan STOXX Europe 600 har stigit 10,53%.

Midas förvaltas av Jan Petersson. I ett uttalande säger förvaltaren att känslan är att bränslet till motorn börjar ta slut, då oktober för många företag visade en markant avmattning i efterfrågan. ”Om det är tillfälligt eller inte återstår att se. Vi har dock fortsatt att sakta dra ner aktieexponeringen under oktober som en försiktighetsåtgärd på grund av kombinationen svagare konjunktur men fortsatt stark aktiemarknad”, säger man.

Fyra bolag har fått lämna portföljen under oktober och två nya har kommit in. Det tyska verkstadsbolaget GEA såldes helt på grund av att värderingen inte längre tedde sig lika intressant efter att bolaget varit nära en ”all time high”. Aktien har nu fallit tillbaka till lägre nivåer och kan mycket väl bli aktuellt för portföljen igen vid vidare kursfall. Andra bolag, som det spanska livsmedelsbolaget Ebro Foods och Norma, den tyska tillverkaren av slangklämmor, var inte långvariga i portföljen efter snabba uppgångar men med signaler om svagare konjukturer. Aktierna såldes och har fallit ytterligare, Tellus säger att bolagen kan komma att bli intressanta igen värderingsmässigt.

Det franska gruvbolaget Eramet fick återigen lämna portföljen. ”Bolaget kom in i portföljen igen under oktober efter att aktien fallit sedan försäljningen vi gjorde i september. Efter en snabb uppgång på bara någon vecka valde vi därför att återigen ta hem en vinst”, säger Tellus i uttalandet.

Två nyinvesteringar gjordes i Midas under oktober. Ett var det tyska laserteknologiföretaget Jenoptik, stora inom bl.a. trafikövervakning. Bolaget förväntas att öka sin vinst i år med ca 25% och nästa år med ca 15%, samtidigt som bolaget vid investeringstillfället värderades på ett p/e tal på ca 9 på årets prognostiserade vinst, vilket framstår som alltför lågt med tanke på vinstutvecklingen. Bolaget har ett marknadsvärde på ca 400 milj euro och täcks därför inte av så många analytiker och framstår som en oupptäckt pärla, enligt Tellus.

”Vi har också gjort en investering i det ryska gas bolaget Gazprom, tillsammans med vår systerfond Eqvator. Bolaget framstår som väldigt lågt värderat med ett p/e tal på 3 och en direktavkastning på ca 5,5%. Även om det skulle komma besvikelser i bolaget så ser vi ett golv i aktiekursen med en så låg värdering”, säger man.

Om framtrida investeringar säger Tellus: ”Vi hittar trots dagens osäkerhet kring konjunkturen många lyckosamma företag inom tillväxtnischer som handlas under 10 gånger årsvinsten och kommer fortsätta att lägga stor kraft på att hitta dessa och kunna köpa på generella marknadsrekyler. Vi tror att många av dessa företag återfinns i tysk exportindustri som fortsätter att gynnas av en svag valuta. Vi kan också hitta enskilda företag i Spanien som drabbats av ’spanska sjukan’ på grund av geografisk hemvist, men med en liten domestik verksamhet. Fortfarande är många banker dessutom i en fas där man värderas upp från att setts som mer eller mindre konkurshotade till en historiskt sett mer normal värdering.”

Bild: (c) shutterstock—Volodymyr Leus

Share.

About Author

Pirkko Juntunen startade sin karriär för 15 år sen då hon började som journalist på Institutional Investors nyhetsbrevsavdelning, med fokus på institutionell kapitalförvaltning. Efter mer än två år rekryterades hon av Financial News för att öka deras internationella nyhetsbevakning om kapitalförvaltning. Hon var även del av det team som startade eFinancialNews.com, en daglig web-baserad tidning som nu ägs av Dow Jones. I july 2004 började Pirkko som produkt-specialist på Fidelity, en amerikansk kapitalförvaltare där hon hade ett nära samarbete med fondsförvaltare som ansvarade för pan-Europeiska, globala och tillväxtmarknadsfokuserade aktiefonder. Sedan 2006 har Pirkko arbetat som filansare, med specialisering på institutionella investerare och med fokus på både traditionella portföljer och hedgefonder. Förutom journalistik arbetar Pirkko även med kommunikation och events inom pensions- och kapitalförvaltningsinduststrin. Pirkko läste internationell journalistik på City University i London och har en examen från Uppsala Universitet. Hon har dubbla medborgarskap i Sverige och Finland och är baserad i London. Sedan April 2012 frilansar Pirkko som journalist på HedgeFonder.nu.

Leave A Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.