CTA

Intryck från Quant Invest-konferens

Paris (HedgeFonder.nu) – Quant Invest 2012 i Paris går sakta mot sitt slut. Och efter två dagar av kvant-relaterade presentationer och diskussioner (precis så mycket som man klarar av) är det dags att göra en första summering. Med tanke på de besvärliga år som varit, där CTA-fonder i synnerhet har haft det jobbigt att skapa avkastning sedan det fantastiska året 2008 och en oktobermånad som troligen går till historieböckerna som den enskilt sämsta månaden sedan augusti 2007, är det en mycket intressant tid att träffa så många av de ledande namnen inom området på ett och samma ställe. En mer fördjupande rapport kommer vid senare tillfälle, men se nedan några första intryck från svenska besökare på konferensen. Här följer vad de hade att säga:

Manne Rasmussen, Investment Research – Harcourt Investment Consulting AG:

“Jag deltog för första gången på den här konferensen. Den stora skillnaden jämfört med andra konferenser har varit ett större fokus på nya idéer snarare än capital introuction. Kvalitén på presentationer och paneldiskussioner har varit generellt hög, med flertalet intressanta nya idéer. Ett generellt tema som diskuterats har varit ”alternative beta” och frågan om det är försvarbart att betala ”2 och 20” (Red: fast avgift 2% samt 20% performance fee) för riskpremie som kan utvinnas billigare direkt från marknaden.”

Christoffer Dahlberg, Managing Director – Estlander & Partners:

“Jag deltog första gången på CTA World Congress i London i våras och imponerades av både formatet och deltagarna. Glädjande nog gällde detta även för Paris-konferensen. Få andra konferenser kombinerar i mitt tycke bättre förvaltare med intresserade investerare, i ett format som med ett hundratal deltagare förblir överskådligt och nästan blir lite familjärt. Ett mycket bra forum för att knyta nya kontakter men också för att utbyta idéer med övriga deltagare!”

Per Ivarsson, Executive Vice President – RPM Risk & Portfolio Management:

“Relativt bra uppslutning från investerarkollektivet, spritt både över typ av institutioner och geografiskt i Europa. CTA-spåret verkar generera mer intresse än det generella kvantspåret. Diskussionerna speglar ett genuint men lite skeptiskt intresse för CTAs. Väldigt många diskussioner och paneler kommer in på ämnet om potentialen för mindre förvaltare, det vi kallar Evolving Manager. Det finns också en genuin oro för koncentrationen av tillgångar till för få, stora spelare. Återstår att se om investerarkollektivet kommer våga agera som de pratar…”

Björn Elfvin, Portfolio Manager – Coeli Spektrum

“Intensiva dagar på den internationella kongressen CTA World Europe 2012. Kongressen vänder sig till både investerare och förvaltare samt tjänsteleverantörer så det blir som en branchmässa för denna förvaltningsinriktning. Många i branchen tongivande personer från hela europa samlas. Båda dagarna varvade mycket intressanta seminarier med lagom långa pauser där deltagarna fick goda möjligheter att nätverka. Det var den första internationella kongressen för mig sedan starten av fonden Spektrum. Fonden har under dessa dagar mottagit stort intresse då vi med god historisk avkastning, även jämfört med konkurrenter internationellt, visat att fonden har mycket effektiva förvaltningsstrategier. Fonden hamnade därmed i en “sweet spot” då många investerare letar efter nya fonder att investera i. Jag är en mycket nöjd kongressdelegat som gärna återkommer nästa år.”

 

Share.

About Author

Kamran has been working in the financial industry since 1994 and has specialized on client relations and marketing. Having worked with retail clients in asset management and brokerage the first ten years of his career for major European banks, he joined a CTA / Managed Futures fund with 1,5 Billion USD under management where he was responsible for sales, client relations and operations in the BeNeLux and Nordic countries. Kamran joined a multi-family office managing their own fund of hedgefunds with 400 million USD AuM in 2009. Kamran has worked and lived in Vienna, Frankfurt, Amsterdam and Stockholm. Born in 1974, Kamran today again lives in Vienna, Austria.

Leave A Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.