Svensk finansman åtalad i amerikansk insiderhärva

Stockholm (HedgeFonder.nu) – Den svenske analytikern Jon Horvath på hedgefondbolaget SAC erkände i fredags sina brott inför en domare i en domstol i New York och riskerar nu upp till 45 års fängelse samt utvisning. Det skriver nyhetsbyrån Bloomberg, som citeras av Realtid.se.

Horvath erkände inför rätten sig skyldig till två fall av värdepappersbedrägeri och ett fall av förberedelse till värdepappersbedrägeri och gjorde följande uttalande: ”Jag var del av en grupp analytiker som kom överens om att erhålla och dela information om börsnoterade bolag. En del av informationen jag fick var betydelsefull, ej offentliggjord information som jag visste kom från anställda på börsbolag, och jag visste att de inte fick ge eller dela informationen med utomstående. Vid varje tillfälle delgav jag informationen till portföljförvaltaren jag jobbade för och vi genomförde affärer i aktierna baserat på informationen.”

Enligt Realtid.se uppger Bloomberg att domaren i målet enligt uppgift nu satt 31 mars 2013 som preliminärt datum för Horvaths dom och säger att han riskerar upp till 45 års fängelse samt utvisning från USA.

Jon Horvath är 42 år och bosatt i San Francisco men är svensk medborgare och jobbade som analytiker med inriktning på teknologibolag på amerikanska hedgefondbolaget SAC Capital Advisors mellan 2006-2011. Bolaget har ett totalt förvaltat kapital på 14 miljarder dollar och har grundats av Steve Cohen, som är världens 106:e rikaste person med en förmögenhet på 8-9 miljarder dollar enligt Forbes.

Bland de bolag som Horvath fick insiderinformation om fanns datortillverkaren Dell och grafikprocessortillverkaren Nvidia. Enligt Bloomberg fick han insiderinformation från personer inom Dell i augusti 2008 och från personer inom Nvidia i maj 2009. Därutöver finnas bevis för att Horvath är inblandad i insiderhandel i ytterligare elva aktier såsom AMD, Taiwan Semiconductor Manufacturing, Texas Instrument, Intel och Western Digital.

En av Cohens strategier uppges ha varit att upprätta goda relationer med aktiemäklare genom att köpa på sig stora aktieposter av befintliga aktier i utvalda bolag när poster såldes ut i så kallade ”secondary offerings”.

Bloomberg understryker att varken SAC eller Steve Cohen har anklagats för något.

 

Bild: (c) shutterstock—Fer Gregory

Share.

About Author

This article was written, or published, by a member of the HedgeNordic editorial team.

Leave A Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.