- Advertisement -
- Advertisement -

Svensk finansman åtalad i amerikansk insiderhärva

- Advertisement -

Stockholm (HedgeFonder.nu) – Den svenske analytikern Jon Horvath på hedgefondbolaget SAC erkände i fredags sina brott inför en domare i en domstol i New York och riskerar nu upp till 45 års fängelse samt utvisning. Det skriver nyhetsbyrån Bloomberg, som citeras av Realtid.se.

Horvath erkände inför rätten sig skyldig till två fall av värdepappersbedrägeri och ett fall av förberedelse till värdepappersbedrägeri och gjorde följande uttalande: ”Jag var del av en grupp analytiker som kom överens om att erhålla och dela information om börsnoterade bolag. En del av informationen jag fick var betydelsefull, ej offentliggjord information som jag visste kom från anställda på börsbolag, och jag visste att de inte fick ge eller dela informationen med utomstående. Vid varje tillfälle delgav jag informationen till portföljförvaltaren jag jobbade för och vi genomförde affärer i aktierna baserat på informationen.”

Enligt Realtid.se uppger Bloomberg att domaren i målet enligt uppgift nu satt 31 mars 2013 som preliminärt datum för Horvaths dom och säger att han riskerar upp till 45 års fängelse samt utvisning från USA.

Jon Horvath är 42 år och bosatt i San Francisco men är svensk medborgare och jobbade som analytiker med inriktning på teknologibolag på amerikanska hedgefondbolaget SAC Capital Advisors mellan 2006-2011. Bolaget har ett totalt förvaltat kapital på 14 miljarder dollar och har grundats av Steve Cohen, som är världens 106:e rikaste person med en förmögenhet på 8-9 miljarder dollar enligt Forbes.

Bland de bolag som Horvath fick insiderinformation om fanns datortillverkaren Dell och grafikprocessortillverkaren Nvidia. Enligt Bloomberg fick han insiderinformation från personer inom Dell i augusti 2008 och från personer inom Nvidia i maj 2009. Därutöver finnas bevis för att Horvath är inblandad i insiderhandel i ytterligare elva aktier såsom AMD, Taiwan Semiconductor Manufacturing, Texas Instrument, Intel och Western Digital.

En av Cohens strategier uppges ha varit att upprätta goda relationer med aktiemäklare genom att köpa på sig stora aktieposter av befintliga aktier i utvalda bolag när poster såldes ut i så kallade ”secondary offerings”.

Bloomberg understryker att varken SAC eller Steve Cohen har anklagats för något.

 

Bild: (c) shutterstock—Fer Gregory

Subscribe to HedgeBrev, HedgeNordic’s weekly newsletter, and never miss the latest news!

Our newsletter is sent once a week, every Friday.

HedgeNordic Editorial Team
HedgeNordic Editorial Team
This article was written, or published, by a member of the HedgeNordic editorial team.

Latest Articles

CABA Launches ‘Flex2’ for Another Ride on the Spread Curve

Stockholm (HedgeNordic) – In December 2022, Danish boutique CABA Capital launched a closed-end fund with a three-year lifespan to capture risk premiums in Scandinavian...

Truepenny One Step Closer to Launch

Stockholm (HedgeNordic) – Truepenny Capital Management has received authorization as an investment firm and obtained license as a portfolio manager from the Swedish financial...

Rhenman Embracing Change Amid an Ever-Changing Healthcare Sector

Stockholm (HedgeNordic) – The largest equity hedge fund in the Nordics with assets under management just shy of $1 billion, the Rhenman healthcare fund,...

Inside Ilmarinen’s Approach to Hedge Fund Allocation

Stockholm (HedgeNordic) – Ilmarinen, in a tight race with Varma as Finland’s largest earnings-related pension insurance company, has emerged as a noteworthy investor in...

Nordic Hedge Fund Industry Report 2024

Stockholm (HedgeNordic) – HedgeNordic’s Nordic Hedge Fund Industry Report kicks off with an analysis of the industry’s performance across different asset size ranges. This...

BlueOrchard’s Climate Insurance PE Fund Edges Toward $100M

Stockholm (HedgeNordic) – BlueOrchard’s private equity fund dedicated to climate insurance has secured commitments of close to $30 million from two new investors, British...

Allocator Interviews

Latest Articles

In-Depth: Emerging Markets

Voices

Request for Proposal

- Advertisement -