- Advertisement -
- Advertisement -

Svag vecka för aktier och råvaror

- Advertisement -

Under den gångna veckan kom det preliminär statistik på inköpschefsindex runt om i världen med blandat utfall. I Kina ökade indexet från 47,9 till 49,1 och i Frankrike steg index till 43,5 från 42,7. Det var mindre positivt för Tyskland och för EMU som helhet där det tyska indexet sjönk till 45,7 från 47,4 och för EMU var nedgången från 46,1 till 45,8. Även i USA märktes en mindre nedgång från 51,5 till 51,3 med den skillnaden att i USA var indexet över 50, vilket indikerar expansion i ekonomin.

För övrigt var det positiva tongångar i den amerikanska statistikskörden. Detaljhandeln visade en uppgång på 1,3 procent under vecka 42 och försäljningen av nya enfamiljshus tog fart och steg med 5,7 procent i september jämfört med månaden före. Även arbetslösheten och BNP-tillväxten gick åt rätt håll. Antalet nyanmälda sökande av arbetslöshetsunderstöd sjönk med 23 000 personer under vecka 42 och BNP ökade med 2,0 procent i årstakt under tredje kvartalet, vilket var högre än en väntad tillväxt på 1,8 procent.

Den amerikanska centralbanken Federal Reserve hade räntemöte under veckan. Som det ser ut nu, kommer styrräntan att hållas oförändrad inom intervallet 0,0-0,25 procent fram till mitten av 2015. Under tiden kommer man att fortsätta med köp av bostadsobligationer i en takt om 40 miljarder dollar per månad. Samtidigt kommer förlängingen av löptiden i portföljinnehaven av statspapper (Operation Twist) att pågå till slutet av året.

Kreditvärderingsinstituten fortsatt med sina nedgraderingar av stater och banker under veckan. Moody’s sänkte kreditbetygen för fem spanska regioner och ändrade utsikten för de belgiska bankerna till negativ. Standard & Poor´s låg inte heller på latsidan och nedgraderade tre franska banker, däribland giganten BNP Paribas. Samtidigt har tio andra banker har placerats på observationslistan. Vidare varnar S&P att Japans betyg kan komma att sänkas till följd av ett för högt budgetunderskott under flera år framåt.

Den gånga veckan var en svag vecka för risktillgångar såsom aktier och råvaror. Globala aktier mätt med det globala aktieindexet MSCI All Country World backade med 1,7 procent och Stockholmsbörsen sjönk med 0,3 procent. Råvaror gick det inte heller något vidare för och råvaruindexet Goldman Sachs Commodity Index (GSCI) tappade hela 2,6 procent under veckan.

Räntorna sjönk överlag till följd av den svaga utvecklingen för övriga tillgångar och en flykt till ”säkra” papper. Den amerikanska 10-årsräntan sjönk med 2 punkter till 1,75 procent och den svenska motsvarigheten backade med 9 punkter till 1,57 procent. På valutamarknaden stärktes såväl dollar som euro mot den svenska kronan. Dollarn klättrade med 1,8 procent till 6,70 kronor och euron avancerade med 1,1 procent till 8,67 kronor.

 

Bild: (c) Eric-Isselée—Fotolia.com 

Subscribe to HedgeBrev, HedgeNordic’s weekly newsletter, and never miss the latest news!

Our newsletter is sent once a week, every Friday.

Reza Rouzbehani
Reza Rouzbehani
Reza Rouzbehani, Grundare och ansvarig förvaltare (TurnPoint Asset Management) Reza har över 15 års erfarenhet av kapitalförvaltning på såväl institutionella som privata sidan och har haft olika chefsbefattningar inom branschen. Idag förvaltar han fonden TurnPoint Global Allocation, en trendföljande fond som tar sina positioner via ETF:er. www.turnpoint.se

Latest Articles

RFP: Search for “Limited Loss” Strategies

Stockholm (HedgeNordic) – A German corporate investor is seeking to invest in at least one “limited loss” strategy, with a minimum allocation of €100...

Indecap and PriorNilsson to Unite Forces

Stockholm (HedgeNordic) – Swedish fund manager Indecap has announced the acquisition of fund boutique PriorNilsson Fonder, marking the beginning of a strategic collaboration set...

Benchmark-Plus High-Yield Investing at LD Pensions

Stockholm (HedgeNordic) – Danish pension fund LD Pensions manages two separate pension funds, each with different investment horizons. While the allocation across equities, investment-grade...

Small-cap Equities: Entering a Sweet Spot?

By Krzysztof Janiga, CFA, Senior Equity ETF Strategist at SPDR: As valuation levels in large caps became extreme, the market rally began to broaden...

Rhenman’s Healthcare Fund Transitions to Article 8 Classification

Stockholm (HedgeNordic) – Since its inception in mid-2009, the Rhenman healthcare fund has focused on investing in healthcare companies, which contribute to at least...

The ART of Finding Right Tails

Stockholm (HedgeNordic) – Philosopher Nassim Nicholas Taleb coined the term ‘Black Swan’ to describe the tendency to underestimate the likelihood of extreme, hard-to-predict events,...

Allocator Interviews

Latest Articles

In-Depth: High Yield

Voices

Request for Proposal

- Advertisement -