Brasilien: Varnar för upptrappat valutakrig efter QE3

STOCKHOLM (Direkt) Den amerikanska centralbanken Federal Reserves beslut om ytterligare kvantitativa lättnader kommer att få drastiska konsekvenser, och kommer att leda till en upptrappning av valutakriget.

Det anser Brasiliens finansminister, Guido Mantega, skriver Financial Times.

“Vi måste inse att det kommer bli konsekvenser. Feds QE3-program kommer enbart att ha en marginell effekt (i USA) eftersom det inte råder någon likviditetsbrist. Pengarna kommer inte leda till ökad produktion”, sade han till FT på torsdagen.

Han menar att det istället kommer att pressa dollarn och görs i syfte att öka den amerikanska exporten. Vidare anser han att den japanska centralbankens drag denna vecka indikerar växande globala spänningar.

“Det är ett valutakrig”, konstaterade finansministern, som först använde uttrycket för två år sedan då Fed lanserade sin andra runda (QE2) av kvantitativa lättnader.

Guido Mantega sade att Brasilien kan komma att tvingas vidta åtgärder för att stoppa förstärkningen av landets valuta real, om den svagare dollarn leder till en hårdare handelskonkurrens. Han uppgav inte vad dessa åtgärder skulle kunna vara.

Fed meddelade under förra veckan att den kommer att köpa bolånepapper (MBS) i en takt om 40 miljarder dollar per månad, samtidigt som den ska fortsätta med “Operation Twist”. Fed lovade att hålla programmet igång till dess att arbetsmarknaden i landet förbättrades.

 

Bild: (c) aboutpixel.de—Christelle Ganne Chédeville

Share.

About Author

Nyhetsbyrån Direkt är Sveriges ledande finansiella nyhetsbyrå och bevakar allt som påverkar kursutvecklingen på svensk aktie-, ränte- och valutamarknad i realtid.

Leave A Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.