- Advertisement -
- Advertisement -

Stark utveckling för TurnPoint Global Allocation under första halvåret

- Advertisement -

Stockholm (HedgeFonder.nu) – TurnPoint Asset Managements enda fond TurnPoint Global Allocation (TGA), slutade juni månad med en uppgång på 2,5 procent och gav en god avkastning på 8,9 procent under första halvåret. Fondens risk är 9,3 procent sedan start.

TurnPoint Global Allocation placerar huvudsakligen i ETF:er (börshandlade fonder). Underliggande tillgångar i dessa ETF:er kan vara aktier, valutor, räntor eller råvaror. Fonden tillämpar en kvantitativ trendföljande modell för sina investeringsbeslut.

Under ett möte med bolagets CIO, Reza Rouzbehani, i Stockholm förra veckan hamnade vi i en diskussion om hur man ska kategorisera TGA. Vi försökte fokusera på huruvida fonden är en CTA eller inte. Traditionellt använder sig en CTA eller ”Managed Futures fund” av terminer och i mindre utsträckning av andra derivata instrument såsom forwardkontrakt och optioner i sin trading. TurnPoint å andra sidan använder sig av börshandlade fonder, ETF:er, för att exponera sig mot olika marknader.

Enligt min mening uppvisar ett kvantitativt system baserat på trendföljande modeller, där man handlar med alla tillgångsklasser på både den långa och korta sidan av marknaden klart och tydligt signifikanta karaktärer av en CTA.

Enbart användningen av olika instrument, i det här fallet ETF:er, skulle inte diskvalificera en fond från att bli kallad CTA. Handelsstrategin och filosofin uppväger med råge de instrument som används i förvaltningen. Man måste också ta hänsyn till att när förvaltningsformen CTA först introducerades, fanns det inga ETF:er som kunde inkluderas i definitionen av tillgångsklassen. Diskussionen blev snarare filosofisk och när termen ”Global Macro” började komma in i bilden, blev det hela mera komplicerad. Mot slutet av mötet bestämde vi oss för att inte lägga någon större möda på att försöka stoppa fonden i någon kategori.

På CTA World Congress i London i mars under en av diskussionerna, försökte man hitta en exakt definition av CTA och hitta skiljeliner mot andra typer av handelsstrategier. Åhörarna var även välkomna att hitta alternativa namn för CTA eller Managed Futures. Till slut sa en av deltagarna ”Vi brukade vara en CTA, men inte längre. Vi gör exakt det vi alltid har gjort på samma sätt som vi alltid har gjort det. Men när vi nådde en miljard dollar i förvaltat kapital, började vi kalla det Global Macro.”

Bild: (c) archerix—Fotolia.com

Subscribe to HedgeBrev, HedgeNordic’s weekly newsletter, and never miss the latest news!

Our newsletter is sent once a week, every Friday.

HedgeNordic Editorial Team
HedgeNordic Editorial Team
This article was written, or published, by a member of the HedgeNordic editorial team.

Latest Articles

Nordic Hedge Funds Sustain Momentum

Stockholm (HedgeNordic) – Following its strongest first quarter in 15 years, the Nordic hedge fund industry sustained momentum into April. As reflected by the...

The Hands-On Approach of NCI Advisory in Debt Investing

Stockholm (HedgeNordic) – With over 45 years of expertise in structured finance and debt asset management, Jørgen Beuchert has dedicated the last 15 years...

Hedge Fund Journal: Calculo Best in Commodity Trend Following

Stockholm (HedgeNordic) – Calculo Evolution Fund, a pure commodity trend-follower based in Denmark, has been recognized as the “Best Performing Commodity Trend Follower” over...

SRV’s Multi-Pillar Fixed-Income Strategy

Stockholm (HedgeNordic) – Despite Danish mortgage bonds being widely regarded as almost risk-free, occasional spikes in risk aversion trigger significant spread widening versus government...

DBi Pioneers Cost-Efficient Access to CTA Performance

Stockholm (HedgeNordic) – Trend-following CTAs or managed futures vehicles are often seen as effective diversifiers within investment portfolios, exhibiting limited correlation to equity and...

Swiss Bank Eyes Global Equities Through Quant and Options Overlay Funds

Stockholm (HedgeNordic) – A Swiss private bank is seeking to allocate a minimum of €20 million to a fund specializing in global equities through...

Allocator Interviews

Latest Articles

In-Depth: High Yield

Voices

Request for Proposal

- Advertisement -