- Advertisement -
- Advertisement -

Spanska banker fick nödlån!

- Advertisement -

Stockholm (HedgeFonder.nu) – Efter den kraftiga nedgången på världens aktiemarknader och råvaror under maj, bjöd förra veckan på viss återhämtning och uppgång. Uppgången är ganska naturlig med så extremt översålda marknader. Det blir intressant att se hur denna vecka utvecklas och om det hela handlar om en rekyl uppåt i en nedåtgående trend eller om vi ska fortsätta klättra uppåt ett tag nu.

Man ska inte glömma att vi har det grekiska nyvalet nu på söndag och dess utfall kan röra till marknaderna en hel del under nästa vecka. För övrigt ägnades en stor andel av den gångna veckans händelser kring Spanien och dess banker som hade akut behov av pengar.

Efter mycket om och men beslöt Spanien till slut i helgen, efter eurogruppens krismöte, att ansöka om nödlån till sina banker. De spanska bankerna kan få upp till 100 miljarder euro för att kunna hålla sig flytande tills vidare.

För övrigt fortsätter statistiken att bekräfta svagheten i Europa. Försäljningsvolymen i detaljhandeln i euroområdet sjönk 2,5 procent på årsbasis i april och Tysklands industriproduktion minskade med 2,2 procent i april jämfört med föregående månad. Om Tysklands som just nu är Europas motor tappar fart, blir det svårt att hitta ett positivt scenario för Europa den närmaste tiden. Statistiken visar att Euroområdets BNP-tillväxt var noll under första kvartalet jämfört med fjärde kvartalet 2011.

För USA var förra veckans statistikskörd bättre. Efter en period av negativa siffror kunde vi se lite positivare tongång.

Antalet nyanmälda sökande av arbetslöshetsunderstöd i USA minskade med 12 000 personer till 377 000 personer under vecka 22. För övrigt kunde man notera ett ökat förtroendeindex för de amerikanska konsumenterna under samma vecka och att landets handelsunderskott sjönk i april.

Kina har börjat märka av en avtagande ekonomisk aktivitet. Kinas industriproduktion ökade med 9,6 procent i maj jämfört med motsvarande månad 2011, vilket var lägre än de 9,9 procent som väntades. Även ökningen i detaljhandeln var svagare än prognosen. Men inflationen på 3,0 procent var lägre än 3,2 procent som analytiker hade räknat med.

Kina har bestämt sig för att stimulera ekonomin med alla tillgängliga medel. Förra veckan sänkte man exempelvis depositräntan oväntat med 25 punkter till 3,25 procent.

Börserna hade en bra vecka. Aktier mätt med det globala aktieindexet MSCI All Country World rekylerade upp med 2,9 procent och Stockholmsbörsen steg med 1,7 procent den gångna veckan. Råvarorna vände också upp. Råvaruindexet Goldman Sachs Commodity Index (GSCI) gick upp med 1,2 procent i veckan.

Räntorna vände också uppåt från sina bottennivåer. Den amerikanska 10-årsräntan ökade med 17 punkter till 1,63 procent och den svenska motsvarigheten steg 24 punkter till 1,41 procent.

På valutamarknaden såg vi en vändning för den svenska kronan som steg mot såväl dollar som euro. Dollarn föll 1,7 procent till 7,13 kronor och euron försvagades med 1,0 procent till 8,92 kronor.

Bild: (c) mtrommer—Fotolia.com

Subscribe to HedgeBrev, HedgeNordic’s weekly newsletter, and never miss the latest news!

Our newsletter is sent once a week, every Friday.

Reza Rouzbehani
Reza Rouzbehani
Reza Rouzbehani, Grundare och ansvarig förvaltare (TurnPoint Asset Management) Reza har över 15 års erfarenhet av kapitalförvaltning på såväl institutionella som privata sidan och har haft olika chefsbefattningar inom branschen. Idag förvaltar han fonden TurnPoint Global Allocation, en trendföljande fond som tar sina positioner via ETF:er. www.turnpoint.se

Latest Articles

RFP: Search for “Limited Loss” Strategies

Stockholm (HedgeNordic) – A German corporate investor is seeking to invest in at least one “limited loss” strategy, with a minimum allocation of €100...

Indecap and PriorNilsson to Unite Forces

Stockholm (HedgeNordic) – Swedish fund manager Indecap has announced the acquisition of fund boutique PriorNilsson Fonder, marking the beginning of a strategic collaboration set...

Benchmark-Plus High-Yield Investing at LD Pensions

Stockholm (HedgeNordic) – Danish pension fund LD Pensions manages two separate pension funds, each with different investment horizons. While the allocation across equities, investment-grade...

Small-cap Equities: Entering a Sweet Spot?

By Krzysztof Janiga, CFA, Senior Equity ETF Strategist at SPDR: As valuation levels in large caps became extreme, the market rally began to broaden...

Rhenman’s Healthcare Fund Transitions to Article 8 Classification

Stockholm (HedgeNordic) – Since its inception in mid-2009, the Rhenman healthcare fund has focused on investing in healthcare companies, which contribute to at least...

The ART of Finding Right Tails

Stockholm (HedgeNordic) – Philosopher Nassim Nicholas Taleb coined the term ‘Black Swan’ to describe the tendency to underestimate the likelihood of extreme, hard-to-predict events,...

Allocator Interviews

Latest Articles

In-Depth: High Yield

Voices

Request for Proposal

- Advertisement -