Amerikanska SEC stämmer hedgefondmiljardär för bedrägeri

London (HedgeFonder) – Den amerikanska finansinspektionen, Securities and Exchange Commission (SEC) har stämt Philip Falcone och hans Harbinger Capital Partners för bedrägeri.

SEC anklagar Falcone bl.a för att ha stulit $113 miljoner från en fond som förvaltas av Harbinger för att betala sin skatt. SEC menar att Falcone tog kundernas pengar från en fond för att betala sin personliga skatteräkning.
SEC säger också att Falcone olagligt manipulerat obligationspriser, gett vissa strategisk viktiga kunder förmånlig behandling för att de backat ett kontroversiellt styrelseinitiativ och att han även brutit mot regler om begränsad handel i tre börsintroduktioner för att tjäna pengar på blankningsaffärer.

Peter Jenson, före detta chief operating officer på Harbinger, är också anklagad för medhjäp till skattebrottet.
I ett uttalande sade Robert Khizami, chef för SECs division of enforcement, att anklagelserna lyder som en slutexamensfråga i en kurs för hur man använder en hedgefond olagligt.

Falcone blev känd för sina investeringar i credit-default swaps (CDS) innan huspriskraschen i USA 2007, vilket gjorde att han tjänade på prisfallet på värdepapper baserade på sub-prime-krediter.

Share.

About Author

Pirkko Juntunen startade sin karriär för 15 år sen då hon började som journalist på Institutional Investors nyhetsbrevsavdelning, med fokus på institutionell kapitalförvaltning. Efter mer än två år rekryterades hon av Financial News för att öka deras internationella nyhetsbevakning om kapitalförvaltning. Hon var även del av det team som startade eFinancialNews.com, en daglig web-baserad tidning som nu ägs av Dow Jones. I july 2004 började Pirkko som produkt-specialist på Fidelity, en amerikansk kapitalförvaltare där hon hade ett nära samarbete med fondsförvaltare som ansvarade för pan-Europeiska, globala och tillväxtmarknadsfokuserade aktiefonder. Sedan 2006 har Pirkko arbetat som filansare, med specialisering på institutionella investerare och med fokus på både traditionella portföljer och hedgefonder. Förutom journalistik arbetar Pirkko även med kommunikation och events inom pensions- och kapitalförvaltningsinduststrin. Pirkko läste internationell journalistik på City University i London och har en examen från Uppsala Universitet. Hon har dubbla medborgarskap i Sverige och Finland och är baserad i London. Sedan April 2012 frilansar Pirkko som journalist på HedgeFonder.nu.

Comments are closed.