- Advertisement -
- Advertisement -

SEBs 53 miljarders fastighetsfond i likvidation

- Advertisement -

Stockholm (HedgeFonder.nu) – SEBs tyska fastighetsfond, SEB Immoinvest tvingades igår till likvidation av sina andelsägare. SEB Immoinvest är en direktinvesterande fastighetsfond med hemvist i Tyskland. I Tyskland har direktinvesterande fastighetsfonder länge varit gemene mans lågriskinvestering och fondandelar säljs över disk hos alla banker och rådgivare. Fonderna är oftast konservativa med låg belåning och investerar framför allt i förstklassiga fastigheter i A-läge. Avkastningen har historiskt sätt legat något över inflationen och gett viss direktavkastning däröver. Konceptet har funnits sedan 70-talet, SEB Immoinvest sedan 1989. Fonderna, inklusive SEB Immoinvest har traditionellt sätt erbjudit daglig handel mot spread men efter 2008 stoppade de flesta fonderna sina andelsägare från att ta ut pengar, så även SEB Immoinvest. SEB-fonden blir nu den nionde i raden av tyska fastighetsfonder att likvideras. Det skriver Fonds Professionell Online<. Men det var inte utan dramatik som fonden gick sitt öde till mötes. Inför den sjunde maj 2012 hade SEB Immoinvest arbetat upp en del likviditet och fonden förbereddes för att erbjuda begränsade uttag. I ett brev till andelsägarna inför den sjunde maj så konstaterar förvaltaren att fonden kan möta vissa krav på uttag men om för många av andelsägarna väljer att fullfölja eller skicka in nya uttagskrav så kommer fonden att tvingas likvidera hela portföljen, vilket är i linje med BaFin-reglementet för dylika fonder. SEB Asset Management skriver i brevet till andelsägarna att fondens öde ligger i investerarnas händer och det är upp till dig som investerare att bestämma ödet. Igår så talade så investerarna sitt otvetydiga språk och tryckte sälj vilket tvingade fonden till att gå i likvidation. Fastigheter värda sex miljarder euro ska nu säljas och pengarna återbetalas till andelsägarna. Bland andelsägarna märks bland annat fonden SEB Real Estate Portfolio som tex finns att handla hos vissa svenska försäkringsplattformar. Avvecklingen av beståndet kommer att ske under ordnande former för att säkerställa att försäljningsbeloppen ska bli så gynnsamma som möjligt och pengar kommer att återbetalas var sjätte månad med start i juni månad och då med 20 % av andelsvärdet. Bild: (C) shutterstock—valeriy tretyakov

close

Subscribe to HedgeBrev, HedgeNordic’s weekly newsletter, and never miss the latest news!

Our newsletter is sent once a week, every Friday.

GG
GG
Gustav Gennow är redaktör på HedgeFonder.nu. Vid sidan av sitt arbete för HedgeFonder.nu driver GG Inscap. GG har tidigare arbetat för en schweizisk privatbank samt med försäkringsförmedling. GG är ekonom från Lunds Universitet med en magister i strategi och informationssystem.

Latest

Most Popular This Week

Request for Proposal

- Advertisement -

Latest Articles

Month in Review – November 2022

Stockholm (HedgeNordic) – After a difficult end to the third quarter, Nordic hedge funds are enjoying a strong fourth quarter. The Nordic hedge fund...

A COO for Protean’s Growth Journey

Stockholm (HedgeNordic) – The founding duo of the newly-launched Swedish hedge fund Protean Select has appointed Daniel Mackey as the Chief Operating Officer of...

Tor Svelland’s Fund Tops the Ranking

Stockholm (HedgeNordic) – One month to the end of the year, Svelland Global Trading Fund of Norwegian Tor A. Svelland takes the top spot...

Will Equities Bottom Out Like in 1974?

Stockholm (HedgeNordic) – Growing signs that price pressures are easing suggest inflation may have peaked, which has some market participants wondering whether equity markets...

Rising Mortgage Rates and Falling Stock Prices

Copenhagen – (Jesper Rangvid): During 2022, mortgage rates have risen and stock prices have fallen, both negatively influencing households’ consumption possibilities. But how much...

The Spectacular Unspectacular 20th Anniversary

Stockholm (HedgeNordic) – Reaching the 20th anniversary in the often short-lived and fast-paced hedge fund world is quite an achievement. In fact, some activity...