Norske Skog: Ser stabila priser men fallande volymer

STOCKHOLM (Direkt) Den norska papperstillverkaren Norske Skogs ebitda-resultat föll till 380 miljoner norska kronor under det första kvartalet, en minskning jämfört med såväl samma kvartal i fjol som med föregående kvartal.

Det försämrade resultatet beror på lägre realiserade försäljningspriser, orsakad av en ändrad produktmix och en starkare norsk krona, samt på en säsongsmässigt lägre försäljning, skriver Norske Skog.

De rörliga kostnaderna, främst för energi och fiber, minskade under perioden. De fasta kostnaderna var oförändrade jämfört med det fjärde kvartalet, men var lägre än under samma period i fjol.

Norske Skog har genomfört en granskning av den förväntade livslängden av fasta tillgångar.

Slutsatsen av granskningen är att den förväntade livslängden för ett antal av bolagets pappersmaskiner har förlängts. De framtida årliga nedskrivningarna minskas därför väsentligt, skriver bolaget.

De kvartalsmässiga nedskrivningarna under 2012 kommer att vara i
storleksordningen 250 miljoner kronor.

Norske Skog förväntar sig stabila prisförutsättningar under resten av året.

Det framgår av kvartalsrapporten.

Bolaget spår även att volymerna kommer att bli lägre än i fjol, med svag
ekonomisk utveckling och en efterfrågeminskning, särskilt i Australien.

“Detta kommer delvis att vägas upp av lägre kapacitet i bolaget och på marknaden generellt”, skriver Norske Skog.

Priserna på insatsvaror väntas bli något lägre än under förra året. Bolagets ansträngningar för att minska de fasta kostnaderna kommer att fortsätta, skriver Norske Skog.

Bild: (C)shutterstock—J. Helgason

Share.

About Author

Nyhetsbyrån Direkt är Sveriges ledande finansiella nyhetsbyrå och bevakar allt som påverkar kursutvecklingen på svensk aktie-, ränte- och valutamarknad i realtid.

Leave A Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.