- Advertisement -
- Advertisement -

Det grekiska dramat fortsätter!

- Advertisement -

Stockholm (HedgeFonder.nu) – Till slut kunde grekerna inte bilda en samlingsregering och som befarat har man nu utlyst omval den 17 juni. Det gör att det globala investerarklimatet kommer att hamna i ett vakuum fram till dess och marknaderna lär kasta fram och tillbaka i en volatil miljö. Läget för landet har samtidigt fortsatt att försämras och det behövs nya lån för att Grekland ska slippa konkurs inom en mycket snar framtid. Landets befolkning fortsätter i en allt snabbare takt att ta ut sina pengar från bankerna. Senast kända siffran från förra veckan var 700 miljoner euro och det är antagligen en betydligt större summa i skrivande stund.

Kreditvärderingsföretaget Fitch har återigen sänkt Greklands kreditbetyg till bottennivå CCC från tidigare B-. Fitch bedömer att risken för att Grekland inte kan vara kvar i EMU har ökat med motiveringen att den politiska osäkerheten gör att landet inte kan fullfölja sina åtaganden för att få ett stödpaket och måste därför lämna eurozonen.

Men det är inte bara Grekland som har det tufft just nu, utan nästan hela Europa är i gungning för närvarande. De två stora problemländerna Spanien och Italien är nu i recession med stora fall i ländernas BNP de två senaste kvartalen. Moody’s har nu sänkt kreditbetyget för 16 spanska banker och menar dessutom att den spanska statens förmåga att ge stöd till bankerna har minskat. Även 26 italienska banker fick sina betyg sänkta med fortsatt negativa utsikter för samtliga berörda banker.

Trots att de flesta länder inom EMU har en krympande eller stillastående ekonomi, har inflationen börjat ticka uppåt och är en bit över målnivån på 2 procent. Inflationstakten i euroområdet var 2,6 procent i april. Det är kanske lite för tidigt att tänka tanken men krympande BNP i samband med stigande inflation brukar nämnas stagflation som är det sämsta av alla världar och som inte är lätt att ta sig ur. En fortsatt ökad monetär stimulans som världens centralbanker håller på att sysselsätta sig med gör inte framtidsutsikterna så mycket bättre heller.

Enda ljuspunkten för närvarande är Tyskland, där BNP steg med 0,5 procent under första kvartalet jämfört med föregående kvartal och med 1,2 procent i

Subscribe to HedgeBrev, HedgeNordic’s weekly newsletter, and never miss the latest news!

Our newsletter is sent once a week, every Friday.

Reza Rouzbehani
Reza Rouzbehani
Reza Rouzbehani, Grundare och ansvarig förvaltare (TurnPoint Asset Management) Reza har över 15 års erfarenhet av kapitalförvaltning på såväl institutionella som privata sidan och har haft olika chefsbefattningar inom branschen. Idag förvaltar han fonden TurnPoint Global Allocation, en trendföljande fond som tar sina positioner via ETF:er. www.turnpoint.se

Latest Articles

Rhenman’s Healthcare Fund Transitions to Article 8 Classification

Stockholm (HedgeNordic) – Since its inception in mid-2009, the Rhenman healthcare fund has focused on investing in healthcare companies, which contribute to at least...

The ART of Finding Right Tails

Stockholm (HedgeNordic) – Philosopher Nassim Nicholas Taleb coined the term ‘Black Swan’ to describe the tendency to underestimate the likelihood of extreme, hard-to-predict events,...

Cevian Acquires Stake in Swiss Insurer

Stockholm (HedgeNordic) – Swedish activist investor Cevian Capital has unveiled a 3.12 percent stake in Swiss insurer Baloise Holding AG. The stake is valued...

Nordic Hedge Funds Sustain Momentum

Stockholm (HedgeNordic) – Following its strongest first quarter in 15 years, the Nordic hedge fund industry sustained momentum into April. As reflected by the...

The Hands-On Approach of NCI Advisory in Debt Investing

Stockholm (HedgeNordic) – With over 45 years of expertise in structured finance and debt asset management, Jørgen Beuchert has dedicated the last 15 years...

Hedge Fund Journal: Calculo Best in Commodity Trend Following

Stockholm (HedgeNordic) – Calculo Evolution Fund, a pure commodity trend-follower based in Denmark, has been recognized as the “Best Performing Commodity Trend Follower” over...

Allocator Interviews

Latest Articles

In-Depth: High Yield

Voices

Request for Proposal

- Advertisement -