- Advertisement -
- Advertisement -

Ökad volatilitet, Europa faller!

- Advertisement -

Stockholm (HedgeFonder.nu) – Den gångna veckan var en kamp mellan amerikanska bolagsrapporter som mestadels slog analytikernas lågställda förväntningar å ena sidan och försämrat amerikanskt makrodata och oro kring läget I Europa å andra sidan. Investerarna har svårt att avgöra vilket ben de ska stå på, vilket lett till ökad volatilitet på de finansiella marknaderna.

Huvudnyheterna den gångna veckan kretsade återigen kring huruvida Spanien lyckas låna upp nya pengar på obligationsmarknaden. Oron över skuldläget i landet har gjort att den spanska 10-årsräntan klättrade över 6 procent i måndags, vilket är första gången sedan slutet av november förra året.

Emissionen i så väl statsskuldväxlar i tisdags som statsobligationer i torsdag gick dock bra och staten fick in de belopp som man avsåg med emissionerna i båda fallen. Räntorna blev dock högre än föregående tillfällen. Ett problem med de spanska emissionerna är att det enbart är de inhemska investerarna som köper dessa räntepapper och utländska placerare lyser med sin frånvaro. Exempelvis PIMCO, världens största ränteförvaltare, har sagt att de håller sig borta från obligationerna i periferiländerna som investeringsobjekt, tills vidare och ”tills vidare” kan i det här fallet betyda en mycket lång tid.

Utöver Spanien var det rykten om sänkt kreditbetyg för Frankrike och höjd prognos för Italiens budgetunderskott för åren 2012-2014 samt nedskrivning av landets BNP-prognos för innevarande år, som skickade räntorna uppåt för periferiländerna i Europa.

Motpolen till problemländerna i Europa är Tyskland som visar imponerande siffror. Det var bland annat tyska institutionella investerare och analytiker som blev mer optimistiska i sin bedömning av de ekonomiska utsikterna i Tyskland i april jämfört med mars. Index över förväntningarna om framtida tillväxt i Tyskland steg till 23,4 i april, jämfört med 22,3 i mars.

Samtidigt visade IFO-indexet, som mäter näringslivets förtroende i Tyskland, på en liten uppgång i april jämfört med mars.

USA-statistiken pekade mestadels nedåt. Bostadsbyggandet sjönk med 5,8 procent i mars jämfört med månaden före till den lägsta nivån på fem månader. Analytiker hade räknat med att byggandet skulle ha stigit 1,0 procent. Antalet bygglov steg dock samtidigt med 4,5 procent jämfört med månaden före. Det väntades en nedgång på 0,7 procent.

Arbetslösheten börjar bli en oroande faktor i den amerikanska återhämtningen. Antalet nyanmälda arbetslösa uppgick till 386 000 personer förra veckan, vilket var väl över de 370 000 som väntades. Antalet nyanmälda arbetslösa har nu kommit in över förväntningarna fyra veckor i rad. Ytterligare svaga besked på bostadssidan kom i form av en oväntad nedgång med 2,6 procent i försäljningstakten på befintliga bostäder i mars där analytiker hade väntat en ökning med 0,5 procent.

Natten till idag kom det preliminära kinesiska inköpschefsindexet som HSBC månatligen presenterar och visade att indexet uppgick till 49,1 i april. Det var högre än den definitiva siffran på 48,3 i mars men ändå under 50 som markerar gränsen för minskad aktivitet i ekonomin. Det här är sjätte månaden i rad som indexet ligger under 50. Den större överraskningen var dock det tyska preliminära inköpschefsindexet som kom i morse med ett värde på 46,3. Siffran var den lägsta på nästan tre år och var betydligt sämre än väntade 48,9. Börserna har reagerat kraftigt negativt på dessa siffror idag. Detta trots att IFO-siffrorna ökade i fredagens rapport.

Trots negativiteterna under den gångna veckan blev det en munter vecka på börserna tack vare främst amerikanska bolagsrapporter som i de flesta fall slog analytikernas förväntningar. Aktier mätt med det globala aktieindexet MSCI All Country World gick upp med 0,8 procent och Stockholmsbörsen klättrade 2,1 procent. Råvaruindexet Goldman Sachs Commodity Index (GSCI) tappade däremot 0,8 procent under veckan.

Räntorna gick åt olika håll. Den amerikanska 10-årsräntan gick ned 3 punkter till 1,96 procent medan den svenska 10-åringen gick upp med 4 punkter till 1,80 procent.

På valutamarknaden tappade dollarn 1,5 procent mot kronan till 6,69 kronor och euro sjönk med 0,4 procent till 8,84 kronor.

Bild: (C)Alexey Klementiev—Fotolia.com

Subscribe to HedgeBrev, HedgeNordic’s weekly newsletter, and never miss the latest news!

Our newsletter is sent once a week, every Friday.

Reza Rouzbehani
Reza Rouzbehani
Reza Rouzbehani, Grundare och ansvarig förvaltare (TurnPoint Asset Management) Reza har över 15 års erfarenhet av kapitalförvaltning på såväl institutionella som privata sidan och har haft olika chefsbefattningar inom branschen. Idag förvaltar han fonden TurnPoint Global Allocation, en trendföljande fond som tar sina positioner via ETF:er. www.turnpoint.se

Latest Articles

The Narrative Has Shifted

Stockholm (HedgeNordic) – Stock markets globally lost ground for three consecutive months starting in August, only to witness a recovery in November. Following a...

Global Assets Founder Shifts Focus

Stockholm (HedgeNordic) – Lars Semb Maalen-Johansen, the responsible fund manager of Global Assets Dynamic under the umbrella of Global Assets, is bidding farewell to...

Case Hedgefond Building Stability and Momentum

Stockholm (HedgeNordic) – Case Hedgefond, once a billion-dollar fund in the Nordic hedge fund industry, has undergone a restructuring process since being taken over...

Ex-QQM Duo Unveils Funds Under Meriti Umbrella

Stockholm (HedgeNordic) – Ola Björkmo and Jonas Sandefeldt, known for developing the systematic market-neutral strategy behind QQM Equity Hedge, are spearheading the launch of...

Trend-Following and Long/Short Quality: Attack Wins You Games, Defence Wins You Titles

By Yash Panjabi and Graham Robertson – Man AHL: How can we protect against sharper, faster sell-offs? Or, better yet, how can we profit...

Asilo Argo’s Strong November Rally

Stockholm (HedgeNordic) – Despite enduring three straight losing months since August in tandem with broader stock markets, Asilo Argo is currently enjoying one of...

Allocator Interviews

Latest Articles

Man Institute Insights

Voices

Request for Proposal

- Advertisement -