BRIC-länder vill se ökat inflytande innan mer resurser

STOCKHOLM (Direkt) Ledarna för BRIC-länderna hotade efter ett möte på torsdagen med att hålla inne med ytterligare resurser till IMF för att bekämpa skuldkrisen i Europa om de inte får stärkt rösträtt inom valutafonden, rapporterar Financial Times.

I ett gemensamt uttalande uttryckte ledarna inom BRIC sin frustration över det långsamma reformtempot i IMF, som historiskt har dominerats av Europa och USA, och sade att det finns ett brådskande behov av att bättre återspegla “ekonomiska vikter” och stärka “rösten och representationen från tillväxtländer och utvecklingsländer” inom IMF.

“Vi anser att de pågående ansträngningarna att öka lånekapaciteten inom IMF bara kommer att vara framgångsrikt om det finns förtroende för att alla medlemsländer i institutionen är fast beslutna att implementera 2010 års reform på ett trovärdigt sätt”, uppgav BRIC-länderna.

Enligt en överenskommelse 2010 beslutade IMF:s medlemsländer att öka röstvikterna för tillväxtländer, men USA har ännu inte godkänt lagstiftning som möjliggör detta.

BRIC-länderna kritiserade också Västländerna för en dålig hantering av den globala ekonomin i spåren av den finansiella krisen.

Brasiliens president Dilma Rousseff anklagade Västländer för att orsaka en “monetär tsunami” genom att anta aggressiva expansiva åtgärder som lågräntepolicy, som gör tillväxtländer mindre konkurrenskraftiga globalt.

“Denna kris startade i den utvecklade världen. Den kommer inte att lösas bara genom besparingsåtgärder, budgetkonsolidering och depreciering (av arbetskostnader), eller genom kvantitativa lättnader som har utlöst vad som bara kan beskrivas som en monetär tsunami, vilket lett till ett valutakrig och har introducerat nya och perversa former av protektionism i världen”, sade hon.

Bild: (C) shutterstock—72917878

Share.

About Author

Nyhetsbyrån Direkt är Sveriges ledande finansiella nyhetsbyrå och bevakar allt som påverkar kursutvecklingen på svensk aktie-, ränte- och valutamarknad i realtid.

Leave A Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.