EU-förslag om bankkris låter aktieägare ta förluster

KÖPENHAMN (Direkt) EU-kommissionen kommer att lägga fram ett lagförslag för att hantera bankkriser som innebär att bankernas aktieägare och långivare får ta förluster.

Det sade kommissionären för inre marknaden Michel Barnier vid en presskonferens på fredagen inför ekofinmötet på fredag eftermiddag och lördag, som ska diskutera frågan.

“Vi för våra sista diskussioner med medlemsländerna om några detaljer för att kunna lägga fram ett välkalibrerat förslag före G20-mötet i april”, sade han.

“Målet är att stora gränsöverskridande banker ska vara förberedda för att effektivt diagnostisera risker och hantera dem om de förverkligas så att inte skattebetalarna måste rädda banker”, fortsatte kommissionären.

Alla banker måste ha avvecklingsplaner för hur det ska kunna avvecklas under ordnade former. Tillsynsmyndigheter ska kunna fatta beslut om att förbjuda viss bankverksamhet, förbjuda utdelningar och kräva förändringar i bankledningen.

“Det är en känslig fråga att låta aktieägare och kreditorer ta förluster. Och förslaget kan blandas ihop med program för Grekland. Men detta handlar om banker, inte länder”, sade Michel Barnier.

Lagförslaget om krishanteringsverktygen är det sista stora som kommissionen lägger fram i spåren av finanskrisen.

Bild: (C) shutterstock—Nagy Bagoly Arpad

Share.

About Author

Nyhetsbyrån Direkt är Sveriges ledande finansiella nyhetsbyrå och bevakar allt som påverkar kursutvecklingen på svensk aktie-, ränte- och valutamarknad i realtid.

Leave A Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.