Bernanke: “positiv utveckling” på arbetsmarknaden

STOCKHOLM (Direkt) Det syns en “positiv utveckling” på arbetsmarknaden, men jobbmarknaden är ännu “långt ifrån normal”.

Det sade Fedchefen Ben Bernanke inför representanthusets finansutskott på
onsdagen, enligt Bloomberg News.

“Vi har sett en viss positiv utveckling på arbetsmarknaden”. Men
“arbetsmarknaden är fortfarande långt ifrån normal: arbetslöshetsnivån är
fortsatt förhöjd, långtidsarbetslösheten ligger nära rekordnivåer och antalet personer som arbetare deltid av ekonomiska skäl är mycket hög”, sade han.

Han sade att arbetslösheten under det senaste året har sjunkit något snabbare än vad som kunde väntas, givet att ekonomin förefaller ha växt i linje med eller under sin långsiktiga trend. En ytterligare förbättring av arbetsmarknaden kommer sannolikt att kräva en starkare tillväxt i slutlig efterfrågan och produktion, enligt Fed-chefen.

Ben Bernanke sade att det är rimligt att fortsätta med den penningpolitiska stimulansen även om arbetslösheten sjunker och stigande oljepriser kan leda till en temporär ökning i inflationen.

Fed-chefen sade vidare att inflationen troligen kommer att förbli dämpad, även om centralbanken fortsätter att bevaka energimarknaderna.

Vid det penningpolitiska mötet i januari höll ledamöterna öppet för en ny runda med kvantitativa lättnader om ekonomin skulle försvagas eller inflationen bli för låg. På onsdagen sade Ben Bernanke att i ljuset av den senaste tidens något blandade signaler som kommit från arbetsmarknaden och indikatorer på slutlig efterfrågan och produktion “kommer det bli särskilt viktigt att utvärdera
inkommande information för att bedöma den underliggande takten i den ekonomiska återhämtningen.

Bild: (C) shutterstock_70420765

Share.

About Author

Nyhetsbyrån Direkt är Sveriges ledande finansiella nyhetsbyrå och bevakar allt som påverkar kursutvecklingen på svensk aktie-, ränte- och valutamarknad i realtid.

Leave A Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.