Åter till rötterna för MAN Group

Stockholm (HedgeFonder.nu)- Enligt Barclays Capital Commodities Research kommer investeringar i råvaror att öka under 2012 och kan stiga till mellan 30 och 40 miljarder USD tackvare stort intresse från investerare och potentialen till avkastning inom flera sektorer. Hedgefondsgiganten MAN Group försöker tillfredsställa behovet i denna trend genom att lansera MAN Commodities Fund som erbjuds till institutionella- och retailinvesterare och ger exponering till de globala råvarumarknaderna i UCITS-format.

Den underliggande investeringsstrategin har utvecklats av MAN Systematic Strategies, en avdelning inom MAN och strategin har utvecklats för investerare som söker diversifiering från aktier och obligationer. MAN Systematic Strategies CIO Sandy Rattray som HedgeFonder.nu intervjuade i november 2011, sade till Hedgeweek: Fler investerare vill addera råvaror till sina portföljer men det finns relativt få valmöjligheter inom UCITS. Passiva investeringsprodukter så som ETFer och indexswappar är generellt sätt dåliga vid kraftiga värdeminskningar och hög volatilitet i björnmarknader så vi tror att aktiv förvaltning med ett systematiskt angrepp är en bättre lösning.

Fonden lanserades med 50 miljoner dollar i såddkapital och är aktivt förvaltad med målsättning att slå de passiva indexen och minimera nedsiderisken. Den kommer göra detta genom att ha likvid long only exponering mot Man systematic commodity index – ett egenutvecklat index som handlar 25 likvida terminer inom ädelmetaller, industrimetaller, energi och agriprodukter. Man Group kommer genom råvarufonden att återvända till sina rötter. Företaget grundades 1783 av James Man en fattillverkare som lyckades få till ett avtal till brittiska flottan om leveranser av rom. Företaget började så handla med rom och socker och det senare expanderades till andra råvaror så som kaffe och kakao. Enligt Institutional Investor Magazine (2011), har Man Group en sammanlagt AUM på 54,2 miljarder dollar.

Bild: (C) Vladimir-Jovanovic—Fotolia.com

Share.

About Author

Gustav Gennow är redaktör på HedgeFonder.nu. Vid sidan av sitt arbete för HedgeFonder.nu driver GG Inscap. GG har tidigare arbetat för en schweizisk privatbank samt med försäkringsförmedling. GG är ekonom från Lunds Universitet med en magister i strategi och informationssystem.

Leave A Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.