- Advertisement -
- Advertisement -

Åter till rötterna för MAN Group

- Advertisement -

Stockholm (HedgeFonder.nu)- Enligt Barclays Capital Commodities Research kommer investeringar i råvaror att öka under 2012 och kan stiga till mellan 30 och 40 miljarder USD tackvare stort intresse från investerare och potentialen till avkastning inom flera sektorer. Hedgefondsgiganten MAN Group försöker tillfredsställa behovet i denna trend genom att lansera MAN Commodities Fund som erbjuds till institutionella- och retailinvesterare och ger exponering till de globala råvarumarknaderna i UCITS-format.

Den underliggande investeringsstrategin har utvecklats av MAN Systematic Strategies, en avdelning inom MAN och strategin har utvecklats för investerare som söker diversifiering från aktier och obligationer. MAN Systematic Strategies CIO Sandy Rattray som HedgeFonder.nu intervjuade i november 2011, sade till Hedgeweek: Fler investerare vill addera råvaror till sina portföljer men det finns relativt få valmöjligheter inom UCITS. Passiva investeringsprodukter så som ETFer och indexswappar är generellt sätt dåliga vid kraftiga värdeminskningar och hög volatilitet i björnmarknader så vi tror att aktiv förvaltning med ett systematiskt angrepp är en bättre lösning.

Fonden lanserades med 50 miljoner dollar i såddkapital och är aktivt förvaltad med målsättning att slå de passiva indexen och minimera nedsiderisken. Den kommer göra detta genom att ha likvid long only exponering mot Man systematic commodity index – ett egenutvecklat index som handlar 25 likvida terminer inom ädelmetaller, industrimetaller, energi och agriprodukter. Man Group kommer genom råvarufonden att återvända till sina rötter. Företaget grundades 1783 av James Man en fattillverkare som lyckades få till ett avtal till brittiska flottan om leveranser av rom. Företaget började så handla med rom och socker och det senare expanderades till andra råvaror så som kaffe och kakao. Enligt Institutional Investor Magazine (2011), har Man Group en sammanlagt AUM på 54,2 miljarder dollar.

Bild: (C) Vladimir-Jovanovic—Fotolia.com

close

Subscribe to HedgeBrev, HedgeNordic’s weekly newsletter, and never miss the latest news!

Our newsletter is sent once a week, every Friday.

GG
GG
Gustav Gennow är redaktör på HedgeFonder.nu. Vid sidan av sitt arbete för HedgeFonder.nu driver GG Inscap. GG har tidigare arbetat för en schweizisk privatbank samt med försäkringsförmedling. GG är ekonom från Lunds Universitet med en magister i strategi och informationssystem.

Latest

Most Popular This Week

Request for Proposal

- Advertisement -

Latest Articles

Will Equities Bottom Out Like in 1974?

Stockholm (HedgeNordic) – Growing signs that price pressures are easing suggest inflation may have peaked, which has some market participants wondering whether equity markets...

The Spectacular Unspectacular 20th Anniversary

Stockholm (HedgeNordic) – Reaching the 20th anniversary in the often short-lived and fast-paced hedge fund world is quite an achievement. In fact, some activity...

Head of Research Havnen Leaves CARN

Stockholm (HedgeNordic) – Harald Havnen is leaving CARN Capital and his role as Head of Research to join Norway’s largest pension fund advisor Gabler...

Strand to Launch the “Essential”

Stockholm (HedgeNordic) – Former hedge fund manager Eric Strand is launching the fourth fund under his own fund boutique AuAg Fonder after receiving approval...

Back to the Old Home

Stockholm (HedgeNordic) – Carnegie’s previously announced acquisition of Carnegie Fonder has been completed. The acquisition completed under the umbrella of the newly formed Carnegie...

Round Table: ETFs & Asset Management

Stockholm (HedgeNordic) – At a round table discussion that took place in Stockholm on October 17, asset managers and ETF providers discussed and answered...