- Advertisement -
- Advertisement -

Åter till rötterna för MAN Group

- Advertisement -

Stockholm (HedgeFonder.nu)- Enligt Barclays Capital Commodities Research kommer investeringar i råvaror att öka under 2012 och kan stiga till mellan 30 och 40 miljarder USD tackvare stort intresse från investerare och potentialen till avkastning inom flera sektorer. Hedgefondsgiganten MAN Group försöker tillfredsställa behovet i denna trend genom att lansera MAN Commodities Fund som erbjuds till institutionella- och retailinvesterare och ger exponering till de globala råvarumarknaderna i UCITS-format.

Den underliggande investeringsstrategin har utvecklats av MAN Systematic Strategies, en avdelning inom MAN och strategin har utvecklats för investerare som söker diversifiering från aktier och obligationer. MAN Systematic Strategies CIO Sandy Rattray som HedgeFonder.nu intervjuade i november 2011, sade till Hedgeweek: Fler investerare vill addera råvaror till sina portföljer men det finns relativt få valmöjligheter inom UCITS. Passiva investeringsprodukter så som ETFer och indexswappar är generellt sätt dåliga vid kraftiga värdeminskningar och hög volatilitet i björnmarknader så vi tror att aktiv förvaltning med ett systematiskt angrepp är en bättre lösning.

Fonden lanserades med 50 miljoner dollar i såddkapital och är aktivt förvaltad med målsättning att slå de passiva indexen och minimera nedsiderisken. Den kommer göra detta genom att ha likvid long only exponering mot Man systematic commodity index – ett egenutvecklat index som handlar 25 likvida terminer inom ädelmetaller, industrimetaller, energi och agriprodukter. Man Group kommer genom råvarufonden att återvända till sina rötter. Företaget grundades 1783 av James Man en fattillverkare som lyckades få till ett avtal till brittiska flottan om leveranser av rom. Företaget började så handla med rom och socker och det senare expanderades till andra råvaror så som kaffe och kakao. Enligt Institutional Investor Magazine (2011), har Man Group en sammanlagt AUM på 54,2 miljarder dollar.

Bild: (C) Vladimir-Jovanovic—Fotolia.com

Subscribe to HedgeBrev, HedgeNordic’s weekly newsletter, and never miss the latest news!

Our newsletter is sent once a week, every Friday.

GG
GG
Gustav Gennow är redaktör på HedgeFonder.nu. Vid sidan av sitt arbete för HedgeFonder.nu driver GG Inscap. GG har tidigare arbetat för en schweizisk privatbank samt med försäkringsförmedling. GG är ekonom från Lunds Universitet med en magister i strategi och informationssystem.

Latest Articles

RFP: Search for “Limited Loss” Strategies

Stockholm (HedgeNordic) – A German corporate investor is seeking to invest in at least one “limited loss” strategy, with a minimum allocation of €100...

Indecap and PriorNilsson to Unite Forces

Stockholm (HedgeNordic) – Swedish fund manager Indecap has announced the acquisition of fund boutique PriorNilsson Fonder, marking the beginning of a strategic collaboration set...

Benchmark-Plus High-Yield Investing at LD Pensions

Stockholm (HedgeNordic) – Danish pension fund LD Pensions manages two separate pension funds, each with different investment horizons. While the allocation across equities, investment-grade...

Small-cap Equities: Entering a Sweet Spot?

By Krzysztof Janiga, CFA, Senior Equity ETF Strategist at SPDR: As valuation levels in large caps became extreme, the market rally began to broaden...

Rhenman’s Healthcare Fund Transitions to Article 8 Classification

Stockholm (HedgeNordic) – Since its inception in mid-2009, the Rhenman healthcare fund has focused on investing in healthcare companies, which contribute to at least...

The ART of Finding Right Tails

Stockholm (HedgeNordic) – Philosopher Nassim Nicholas Taleb coined the term ‘Black Swan’ to describe the tendency to underestimate the likelihood of extreme, hard-to-predict events,...

Allocator Interviews

Latest Articles

In-Depth: High Yield

Voices

Request for Proposal

- Advertisement -