Jobdata gav munter veckoavslutning, DJIA +1,2%

STOCKHOLM (Direkt) New York-börsens Dow Jones-index stängde veckan på sin högsta nivå sedan maj 2008 efter överraskande starka jobbsiffror i USA och optimistiska inköpschefer i dess tjänstesektor.

Dow Jones Industrial Average stängde upp 1,2 procent på noteringen 12.859 medan det bredare S&P 500 steg med 1,4 procent till 1.345. Nasdaq var upp 1,6 procent till 2.906, den högsta nivån på elva år. Cykliska bolag gick bäst på det breda indexet, och aktier som Alcoa och Caterpillar gick båda upp 3,3 procent. Omsättningen på New York-börsen var 880 miljoner aktier, och på Nasdaq omsattes 2,1 miljarder aktier.

Antalet sysselsatta utanför jordbrukssektorn i USA ökade med 243.000 personer i januari, den högsta siffran sedan april 2011 och klart över analytikernas förväntningar på 140.000 personer. Arbetslösheten var 8,3 procent, jämfört med 8,5 procent månaden före.

“Spektakulärt. Det är en väldigt, väldigt stark jobbsiffra. Det visar att
företagen tror på global tillväxt i efterfrågan på deras produkter och tjänster. Siffrorna indikerar fortsatt makroekonomisk styrka”, sade Ron Florance på Wells Fargo till Bloomberg News.

Han fick stöd av USA:s president Barack Obama, som i ett TV-sänt tal sade att “vi måste göra allt som står i vår makt för att få det här att hålla i sig”.

Till jobbsiffrorna, som publicerades innan New York-börsen öppnade, kom sedan en stund in i handeln ett oväntat starkt sentiment bland inköpscheferna i den amerikanska tjänstesektorn, där ISM-indexet steg till 56,8 i januari från 53,0 i december. Väntat var 53,2.

Bank of America blev bästa bolag på Dow Jones-indexet, upp 5,2 procent, strax före Caterpillar och Alcoa. Sämst av storbolagen gick Procter & Gamble, ned 0,9 procent. Venezuelas president Hugo Chavez sade att han tänker förstatliga dagligvaruföretag som Procter & Gambles verksamhet i landet om de inte följer de prisregleringar som han planerar att införa i Venezuela, med maxpriser på exempelvis tandkräm.

Datachipföretaget Microns vd dog i en flygkrasch under fredagens handel, varpå handeln stoppades efter att aktien stigit 3,0 procent.

Veckans mest uppmärksammade börshändelse i USA, Facebooks noteringsplaner, gav fortsatt genklang under fredagen. Facebookspelföretaget Zynga steg 8,1 procent på Nasdaq och har därmed avancerat 32 procent under veckan. De finansiella rådgivarna Morgan Stanley och Goldman Sachs steg 4,0 respektive 3,7 procent under fredagen.

Det sammanvägda p/e-talet för aktierna på S&P 500-indexet är nu 12,7 räknat på vinstprognoserna för 2012 och 11,2 om man räknar på prognoserna för 2013, enligt Bloomberg. Det historiska genomsnittliga p/e-tal sedan 1954 ligger på 16,4.

“Det kommer att bli ett bra år för aktier”, sade Brad Sorensen vid Charles
Schwab i ljuset av detta till Bloomberg News.

Bild: (C) shutterstock.com – Sergej Khakimullin

Share.

About Author

Nyhetsbyrån Direkt är Sveriges ledande finansiella nyhetsbyrå och bevakar allt som påverkar kursutvecklingen på svensk aktie-, ränte- och valutamarknad i realtid.

Leave A Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.