Fitch sänker Greklands betyg till C

STOCKHOLM (Direkt) Fitch sänker Greklands betyg för långsiktig upplåning till C från CCC tidigare.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Fitch skriver att betygssänkningen följer på tisdagens uttalande från eurogruppen om ett andra stödprogram för Grekland, inklusive “privat sektors involvering” (PSI), och det därpå följande uttalandet från de grekiska myndigheterna om villkoren för det föreslagna bytet av grekiska statsobligationer.

“Betygsåtgärden går i linje med Fitch uttalande den 6 juni 2011, som beskrev (Fitch) betygshållning inför ett byte av statsobligationer”, skriver Fitch.

Enligt Fitch bedömning skulle skuldbytet, om det går igenom, utgöra ett
“stressat skuldbyte” (distressed debt exchange, DDE) i linje med kriteriet.

Kreditvärderingsinstitutet skriver vidare att det anser att förslaget att sänka Greklands offentliga skuldbörda via ett skuldbyte med privata kreditgivare skulle, om det genomförs, innebära en “rating default”, och resultera i att landets kreditbetyg sänks till en “restricted default” när det blir klart.

Betygen på de grekiska statsobligationer som påverkas av skuldbytet, inklusive de som inte inlämnas frivillig utan restruktureras under den kollektiva åtgärdklausulen (CAC), som väntas implementeras retroaktivt på obligationer som utfärdats under grekisk lag, kommer också att sänkas till D (default).

Efter kompletteringen av skuldbytet, med utgivandet av nya värdepapper, kommer Greklands rating flyttas från “RD” (restricted default) och omvärderas till en nivå i linje med Fitch bedömning av landets struktur och kreditprofil efter defaulten.

Enligt Fitch innebär införandet av retroaktiva kollektiva åtgärdsklausuler (CAC) en betydande negativ förändring i villkoren och förhållandena för grekiska statsobligationer.

Bild: (C) shutterstock—Remy Musser

Share.

About Author

Nyhetsbyrån Direkt är Sveriges ledande finansiella nyhetsbyrå och bevakar allt som påverkar kursutvecklingen på svensk aktie-, ränte- och valutamarknad i realtid.

Leave A Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.