Efterfrågan på guld sjönk

STOCKHOLM (Direkt) Den globala efterfrågan på guld sjönk visserligen med 2,1 procent under det fjärde kvartalet, men under helåret 2011 uppgick ändå efterfrågan till den högsta nivån sedan 1997.

Det skriver World Gold Council, WGC, i en rapport på torsdagen.

Den globala efterfrågan sjönk till 1.017 ton under kvartalet, medan
helårskonsumtionen uppgick till 4.056,1 ton. Centralbanksköp uppgick till 439,7 ton under året, den hösta nivån sedan 1964, och en “liknande” mängd väntas under 2012.

“Efterfrågan kommer att fortsätta vara stark. Vi kommer att fortsätta se kriser och kvantitativa lättnader. Vi kommer att fortsätta se försvagade valutor”, sade Marcus Grubb, chef för analysavdelningen vid WGC, i en kommentar.

Nedgången det fjärde kvartalet hänvisas i huvudsak till sjunkande efterfrågan på smycken, som föll med 15 procent till 476,5 ton. I Kina steg visserligen efterfrågan på smycken med 1,9 procent, men i Indien föll efterfrågan hela 44 procent.

En svagare rupie “slog på efterfrågan under det fjärde kvartalet i Indien”
eftersom guldet var dyrare lokalt. “Mjuklandningen är intakt i Kina. Generellt tror vi att 2012 kan bli året då Kina för första gången blir den största marknaden”, sade Marcus Grubb.

Den globala investeringsefterfrågan steg däremot under kvartalet, med 19 procent till 428 ton.

Gruvproduktionen steg 1,7 procent till 717,1 ton under det fjärde kvartalet och kunde därmed sammanfattas till att ha stigit med 3,7 procent till 2.809,5 ton under helåret 2011 jämfört med 2010.

Bild: (C) Gina Sanders—Fotolia.com

Share.

About Author

Nyhetsbyrån Direkt är Sveriges ledande finansiella nyhetsbyrå och bevakar allt som påverkar kursutvecklingen på svensk aktie-, ränte- och valutamarknad i realtid.

Leave A Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.