Aktieutdelningar är åter i fokus

2005 introducerade STOXX sina select dividend index. En indexserie som med investeringar i bolag med hög direktavkastning är tänkt att vara mer defensivt än de bredare indexen innehållande tillväxtbolag. Idag sju år senare har fondbolagen dammat av idén och lockar med så kallade high dividend fonder, eller på ren svenska fonder som investerar i värdepapper med hög direktavkastning (utdelning eller kupong). Senast i raden är Fidelity som lanserar sin Global Dividend Fund. Det investeringscase man vill lyfta fram är att den förväntade direktavkastningen ser attraktiv ut just nu och att: “direktavkastning är nyckeln var än man väljer att investera”. Att utdelningsnivån för fleratlet bolag är hög just och har varit under en längre tid krävs inte mycket eftersökningar för att lista ut, det är bara att öppna en ekonomibilaga publicerad under de senaste två åren. Att direktavkastning är nyckeln till investeringar “var du än väljer att investera” är ett i bästa fall tveksamt argument – flertalet tillgångsklasser har högre värdetillväxt än inflationen, utan att ha hög direktavkastning. Fonden kan i och för sig vara ett bra alternativ för den som söker exponering mot stabila bolag och som tror på att investera snarare än att trada. Du kanske kommer ihåg Jesper Bangs definition: “En trader har alltid en exit. En investerare har bara köptidpunkt”. Fidelity Global Dividend Fund förvaltas av Daniel Roberts som tidigare förvaltade Gartmores UK Equity Income en fond på samma tema och som rankas med två stjärnor av Morningstar. Roberts nya fond investerar i en något koncentrerad portfölj, ca 50 blue chip aktier med stark balansräkning och omsättningen i portföljen skall vara relativt låg med innehav som sträcker sig över flera år vilket minskar courtage- och spreadkostnader. Beta enligt backtesting är låga 0,76 och volatiliteten är 17,3 %, vilket Fidelity lyftar fram i jämförelse med MSCI AC World som har en volatilitet på 22,1 %.  Tveksamt om sistnämnda index är en relevant indexjämförelse så författaren tar sig friheten att jämföra med ett index för aktier med hög direktavkastning och för att matcha antalet aktier portföljen så väljer jag STOXXs Americas Select Dividend 40 index och noterar att detta har en realiserad volatilitet på 11,47 %. Frågan är om beta och volla kan hållas i schack när allt fler springer mot high dividend, inklusive den i förhållande till aktiemarknaden sex gånger större derivatmarknaden?

Bild: (C) gunnar3000—Fotolia.com

Share.

About Author

Gustav Gennow är redaktör på HedgeFonder.nu. Vid sidan av sitt arbete för HedgeFonder.nu driver GG Inscap. GG har tidigare arbetat för en schweizisk privatbank samt med försäkringsförmedling. GG är ekonom från Lunds Universitet med en magister i strategi och informationssystem.

Leave A Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.