- Advertisement -
- Advertisement -

Svenska företag ser dystert på 2012. Rekordoptimism förvandlad till pessimism

- Advertisement -

Svenska företag ser dystert på 2012. Det visar revisions- och konsultföretaget Grant Thorntons stora internationella undersökning som årligen låter intervjua ca 11000 företag i 40 länder.  Den svenska optimismen från förra året har fallit rejält under det sista kvartalet 2011 och omvandlats till en svag pessimism.  I en internationell jämförelse över de mest optimistiska länderna återfinns nu Sverige på plats 28, i den pessimistiska nedre hälften av rankinglistan. Det så kallade balansmåttet – andelen optimistiska företagare minskat med andelen pessimistiska – är nu -8 för Sverige. Detta ska jämföras med den rekordstora optimism som rådde förra året, då balansmåttet hamnade på +76. Under 2011 ökade sedan den svenska optimismen ytterligare under första halvåret för att sedan dramatiskt falla under det senaste kvartalet. De resultat som nu presenteras är baserade på intervjuer gjorda under november och december 2011 och omfattar totalt 2800 företag varav 400 svenska medelstora bolag.

Deppigt värre i Europa och näst värst i Finland

Sett ur ett europeiskt perspektiv ligger Sverige dock i den övre hälften av rankinglistan. Sverige har plats fyra efter Tyskland, Polen och Danmark. Optimismen i Europa föll mellan tredje och fjärde kvartalen från 0% till -17%. Riktigt deppigt är det i vårt grannland Finland, där balansmåttet nu är -48. Det är bara Spanien som slår den finska nedstämdheten i Europa med ett balansmått på -62. Även Tyskland som har ett positivt balansmått på +46 har fallit i optimism under slutet av 2011, vilket gör att 2012 nu riskerar att bli ännu mer tufft för de europeiska företagen att växa än under 2011.

Positiva tongångar i BRIC-länderna och USA

Analyserar man ländernas framtidsutsikter står det klart att BRIC-länderna fortfarande ser positivt på framtiden och där har även läget förbättrats under det senaste kvartalet. Balansmåttet har gått från +25% till +34%.  Brasilien t.ex. har ett balansmått på +74 och Indien ligger på +58). Även USAs siffror har stärkts under slutet av 2011 och ligger nu på den positiva sidan av nollstrecket.

 

Svenska företag ser dystert på 2012. Rekordoptimism förvandlad till pessimism.

Kluvenhet i Sverige

– Vi ser tydligt en polarisering i undersökningen mellan det deppiga Europa och resten av världen, säger Peter Bodin, vd på Grant Thornton i Sverige. Den svenska pessimismen och osäkerheten verkar vara påverkad av den bild vi får av Europas ekonomiska tillstånd, för analyserar vi siffrorna närmare, så visar inte de svenska företagen några större inbromsningstendenser under 2012. Vissa branscher lider fortfarande av brist på kvalificerad arbetskraft och många företag ser både ökad omsättning och lönsamhet framför sig.

I Sverige räknar 58 procent av företagen med att öka sin omsättning under 2012. Bara tolv procent tror på minskad omsättning. Drygt en tredjedel av företagen (36 %) räknar med att öka antalet anställda, medan 16 % tror på en minskning.

– Eurozonens öde kommer att vara kritiskt för såväl oss som övriga världen, fortsätter Peter Bodin. Även om länder som Brasilien, Kina och Indien ännu är positiva, så är trots allt Europa världens enskilt största marknad och en nyckelaktör som handelspartner. En ytterligare nedgång i Europa kommer att ge genklang även i övriga världen. Det är en balansgång på slak lina för politikerna att avväga hård ekonomisk åtstramning för att komma tillrätta med underskotten och samtidigt stödja fortsatt ekonomisk tillväxt, avslutar Bodin.

 

Om Grant Thornton-undersökningen

Grant Thornton Internationals undersökning (International Business Report) ger under 2012 insikt i åsikter och förväntningar i över 11 000 privatägda företag i hela 40 länder. De resultat som nu publiceras baseras på 2800 intervjuer (primärt telefonintervjuer) gjorda under november-december 2011. Intervjuer genomförs numera kvartalsvis med befattningshavare som CEO/vd, styrelseordförande eller annan titel på denna nivå.  Denna unika undersökning har 20 års trenddata för de flesta europeiska länder som medverkar, samt tio år för utomeuropeiska länder. I Sverige har 400 företag med 50-500 anställda intervjuats i Q4 2011. Företaget Experian Business Strategies sköter datainsamling och bearbetning av resultat för Grant Thornton.

Om Grant Thornton i Sverige
Grant Thornton är ett av Sveriges ledande revisions- och konsultföretag. Bolaget med ca 950 medarbetare och 24 kontor i Sverige är medlem inom Grant Thornton International, en av världens ledande organisationer av självständigt ägda och styrda revisions- och konsult­företag med över 30 000 medarbetare i fler än 100 länder. Medlemsföretagen tillhandahåller revision, ekonomiservice, skatterådgivning och annan rådgivning.

 

Pressmeddelande: Grant Thornton

 

Subscribe to HedgeBrev, HedgeNordic’s weekly newsletter, and never miss the latest news!

Our newsletter is sent once a week, every Friday.

HedgeNordic Editorial Team
HedgeNordic Editorial Team
This article was written, or published, by a member of the HedgeNordic editorial team.

Latest Articles

Hedge Fund Exposure Pays Off for University Endowment

Stockholm (HedgeNordic) – The endowment fund of Aalto University in Finland edged down 3.5 percent after all fees and costs in 2022 during what...

Banking Turmoil as Buying Opportunity for Utbytte

Stockholm (HedgeNordic) – On Friday March 10, Silicon Valley Bank failed and was taken over by federal regulators after a run on deposits, as...

Accendo Celebrates 15 Years of Active Ownership

Stockholm (HedgeNordic) – Hedge funds are not generally known for their longevity. For the funds that do have a lifespan exceeding ten or 15...

Elo’s Hedge Fund-Focused PM Joined Keva

Stockholm (HedgeNordic) – Annika Luoto, a hedge fund-focused portfolio manager at Finnish pension insurance company Elo, has joined Finland’s largest pension fund – Keva...

Coeli European Among NBIM’s External Managers

Stockholm (HedgeNordic) – Norges Bank Investment Management (NBIM) relies on external equity managers to handle 4.6 percent of the €1.2 trillion Norwegian oil fund’s...

Hedgeweek Awards for Svelland and Proxy

Stockholm (HedgeNordic) – Hedgeweek has announced the winners of the Hedgeweek European Awards 2023, with the list of winners including two Nordic hedge funds:...

Latest

Most Popular This Week

Voices

Request for Proposal

- Advertisement -