Ränterenässans? En titt på Carlsson Noréns räntehedge

Stockholm (HedgeFonder.nu) – I slutet av 2000-talet kulminerade kraften från Adam Smiths “osynliga hand, med låga räntor och hög riskaptit. 2008 applicerade den osynliga handen ett rejält slag under bältet och marknaden kollapsade. Klimatet har sedan 2008 varit tufft för flertalet hedgefondsstrategier men det öppnades också möjligheter, tex inom räntehandel. HedgeFonder.nu tittar närmare på Carlson Norén Macro Fund, en specialfond med mandat att ta korta och långa positioner i investment grade bonds, samt relaterade derivat.

Carlson Norén Macro Fund startade 2008 och förvaltas av Martin Norén. Norén kommer närmast från Volvo Treasury Asset Management där han var ansvarig för förvaltningen av den svenska ränteportföljen mellan åren 2002 och 2007. Carlson Norén fonden skapar avkastning från den absoluta räntenivån, relativa räntespekulationer, differenser i korta och långa räntor, skillnader mellan stats- och bankräntor, samt mellan stats- och hypoteksräntor. Fondens hittills bästa år är 2008 och 2011 med 8,89 % respektive 7,0 % avkastning. Mellanåren var svagare, men siffrorna +1,3 och -2,83 % är inte vad som sticker ut. Värt att notera är just de bra åren då fonden var negativt korrelerad till aktier, samt att standardavvikelsen är låga 3,33 %. Om än att fondens reglemente tillåter stor frihet, investerar fonden enbart i börsclearade instrument med höga krav på emittenter, vilket skapar transparens och tillförlitlighet vid värdering av innehaven. Förutsättningarna just nu är intressanta. Fonden kan tex spekulera i ökande eller minskande skillnader i statsräntor och just nu har vi ett marknadsläge där skillnaderna är historiskt mycket stora. HedgeFonder.nu noterar att Schweiz i höstas kunde auktionera ut statspapper med negativ ränta medan PIIGS länder som tex Italien för närvarande brottas med korta räntor kring 7 %. Det finns således makroekonomiska förutsättningar för fortsatt stora förändringar i absoluta och relativa räntenivåer. Med den “synliga handens”(centralbankschefernas) krafter kanske spreadarna mellan euroländerna stänger och räntemakrofonderna får ett nytt guldår. Tiden får utvisa detta.

Bild: (C) Irochka—Fotolia.com

Share.

About Author

Gustav Gennow är redaktör på HedgeFonder.nu. Vid sidan av sitt arbete för HedgeFonder.nu driver GG Inscap. GG har tidigare arbetat för en schweizisk privatbank samt med försäkringsförmedling. GG är ekonom från Lunds Universitet med en magister i strategi och informationssystem.

Leave A Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.