- Advertisement -
- Advertisement -

Ränterenässans? En titt på Carlsson Noréns räntehedge

- Advertisement -

Stockholm (HedgeFonder.nu) – I slutet av 2000-talet kulminerade kraften från Adam Smiths “osynliga hand, med låga räntor och hög riskaptit. 2008 applicerade den osynliga handen ett rejält slag under bältet och marknaden kollapsade. Klimatet har sedan 2008 varit tufft för flertalet hedgefondsstrategier men det öppnades också möjligheter, tex inom räntehandel. HedgeFonder.nu tittar närmare på Carlson Norén Macro Fund, en specialfond med mandat att ta korta och långa positioner i investment grade bonds, samt relaterade derivat.

Carlson Norén Macro Fund startade 2008 och förvaltas av Martin Norén. Norén kommer närmast från Volvo Treasury Asset Management där han var ansvarig för förvaltningen av den svenska ränteportföljen mellan åren 2002 och 2007. Carlson Norén fonden skapar avkastning från den absoluta räntenivån, relativa räntespekulationer, differenser i korta och långa räntor, skillnader mellan stats- och bankräntor, samt mellan stats- och hypoteksräntor. Fondens hittills bästa år är 2008 och 2011 med 8,89 % respektive 7,0 % avkastning. Mellanåren var svagare, men siffrorna +1,3 och -2,83 % är inte vad som sticker ut. Värt att notera är just de bra åren då fonden var negativt korrelerad till aktier, samt att standardavvikelsen är låga 3,33 %. Om än att fondens reglemente tillåter stor frihet, investerar fonden enbart i börsclearade instrument med höga krav på emittenter, vilket skapar transparens och tillförlitlighet vid värdering av innehaven. Förutsättningarna just nu är intressanta. Fonden kan tex spekulera i ökande eller minskande skillnader i statsräntor och just nu har vi ett marknadsläge där skillnaderna är historiskt mycket stora. HedgeFonder.nu noterar att Schweiz i höstas kunde auktionera ut statspapper med negativ ränta medan PIIGS länder som tex Italien för närvarande brottas med korta räntor kring 7 %. Det finns således makroekonomiska förutsättningar för fortsatt stora förändringar i absoluta och relativa räntenivåer. Med den “synliga handens”(centralbankschefernas) krafter kanske spreadarna mellan euroländerna stänger och räntemakrofonderna får ett nytt guldår. Tiden får utvisa detta.

Bild: (C) Irochka—Fotolia.com

Subscribe to HedgeBrev, HedgeNordic’s weekly newsletter, and never miss the latest news!

Our newsletter is sent once a week, every Friday.

GG
GG
Gustav Gennow är redaktör på HedgeFonder.nu. Vid sidan av sitt arbete för HedgeFonder.nu driver GG Inscap. GG har tidigare arbetat för en schweizisk privatbank samt med försäkringsförmedling. GG är ekonom från Lunds Universitet med en magister i strategi och informationssystem.

Latest Articles

Lars Wedenborn Strengthens Rhepa’s Board

Stockholm (HedgeNordic) – A well-designed and experienced board of directors is a powerful tool for any firm, including an asset management business. Rhenman &...

“Glad to Have Been Able to Launch” in Tumultuous Year

Stockholm (HedgeNordic) – Finnish fund managers Jan Brännback and Janne Lähdesmäki joined Schroders last year to launch two funds focused on Nordic small- and...

Hedge Funds Find Their Place in Finnish Institutional Portfolios

Stockholm (HedgeNordic) – Institutional investors have increasingly shifted their portfolios to alternative asset classes such as hedge funds in the low interest-rate environment after...

AT1 Bond Wipeout: Not the Default Mode of Resolutions

Stockholm (HedgeNordic) – As part of the takeover of Credit Suisse by UBS, Swiss financial regulator FINMA instructed the credit-stricken bank to write down...

P+ CEO Sørensen Announces Retirement

Stockholm (HedgeNordic) – After more than 21 years of overseeing pension fund management, Søren Kolbye Sørensen has announced his retirement from his role as...

The Hedge Fund Cure for Apoteket’s Pension Fund

Stockholm (HedgeNordic) – 2022 was one of the toughest years in recent memory for institutional investors, as the global economy and financial markets faced...

Latest

Most Popular This Week

Voices

Request for Proposal

- Advertisement -