- Advertisement -
- Advertisement -

Ränterenässans? En titt på Carlsson Noréns räntehedge

Report: Systematic Strategies

- Advertisement -

Stockholm (HedgeFonder.nu) – I slutet av 2000-talet kulminerade kraften från Adam Smiths “osynliga hand, med låga räntor och hög riskaptit. 2008 applicerade den osynliga handen ett rejält slag under bältet och marknaden kollapsade. Klimatet har sedan 2008 varit tufft för flertalet hedgefondsstrategier men det öppnades också möjligheter, tex inom räntehandel. HedgeFonder.nu tittar närmare på Carlson Norén Macro Fund, en specialfond med mandat att ta korta och långa positioner i investment grade bonds, samt relaterade derivat.

Carlson Norén Macro Fund startade 2008 och förvaltas av Martin Norén. Norén kommer närmast från Volvo Treasury Asset Management där han var ansvarig för förvaltningen av den svenska ränteportföljen mellan åren 2002 och 2007. Carlson Norén fonden skapar avkastning från den absoluta räntenivån, relativa räntespekulationer, differenser i korta och långa räntor, skillnader mellan stats- och bankräntor, samt mellan stats- och hypoteksräntor. Fondens hittills bästa år är 2008 och 2011 med 8,89 % respektive 7,0 % avkastning. Mellanåren var svagare, men siffrorna +1,3 och -2,83 % är inte vad som sticker ut. Värt att notera är just de bra åren då fonden var negativt korrelerad till aktier, samt att standardavvikelsen är låga 3,33 %. Om än att fondens reglemente tillåter stor frihet, investerar fonden enbart i börsclearade instrument med höga krav på emittenter, vilket skapar transparens och tillförlitlighet vid värdering av innehaven. Förutsättningarna just nu är intressanta. Fonden kan tex spekulera i ökande eller minskande skillnader i statsräntor och just nu har vi ett marknadsläge där skillnaderna är historiskt mycket stora. HedgeFonder.nu noterar att Schweiz i höstas kunde auktionera ut statspapper med negativ ränta medan PIIGS länder som tex Italien för närvarande brottas med korta räntor kring 7 %. Det finns således makroekonomiska förutsättningar för fortsatt stora förändringar i absoluta och relativa räntenivåer. Med den “synliga handens”(centralbankschefernas) krafter kanske spreadarna mellan euroländerna stänger och räntemakrofonderna får ett nytt guldår. Tiden får utvisa detta.

Bild: (C) Irochka—Fotolia.com

Subscribe to HedgeBrev, HedgeNordic’s weekly newsletter, and never miss the latest news!

Our newsletter is sent once a week, every Friday.

GG
GG
Gustav Gennow är redaktör på HedgeFonder.nu. Vid sidan av sitt arbete för HedgeFonder.nu driver GG Inscap. GG har tidigare arbetat för en schweizisk privatbank samt med försäkringsförmedling. GG är ekonom från Lunds Universitet med en magister i strategi och informationssystem.

Latest Articles

Leadership Changes at AMF

Stockholm (HedgeNordic) – Swedish occupational pension fund AMF is set for a leadership change, appointing its head of asset management, Tomas Flodén, as the...

Ridge Capital Expands Team After Hitting €100 Million Milestone

Stockholm (HedgeNordic) – With its unconventional high-yield bond strategy now exceeding €100 million in assets under management, Ridge Capital is expanding its portfolio management...

“7 Years, Niller, Then You Know a Thing or Two”

Stockholm (HedgeNordic) – There is a Danish saying that goes, “7 years, Niller, then you know a thing or two,” suggesting that seven years...

Brobacke Gains 7.6% in Early July, Predicts Continued Bull Market

Stockholm (HedgeNordic) – After a relatively flat first half of 2024, marked by noticeable month-over-month volatility, discretionary macro fund Brobacke Global Allokering advanced 7.6...

Kristofer Barrett Back to Managing Tech Fund

Stockholm (HedgeNordic) – Kristofer Barrett, the former portfolio manager of the multi-billion-dollar Swedbank Robur Technology fund, has returned to managing a technology-focused equity fund....

Tidan’s Resurgence Amid Markets Needing a Touch of Magic

Stockholm (HedgeNordic) – In late 2021, Michael Falken and his team at Tidan Capital launched a hedge fund employing a capital structure relative value...

Allocator Interviews

In-Depth: High Yield

Voices

Request for Proposal

- Advertisement -