Oljan lyfter efter EU sanktioner mot Iran

STOCKHOLM (Direkt) Råoljorna lyfte för första gången på fyra dagar på måndagen. EU:s utrikesministrar beslöt på måndagen att utvidga EU:s sanktioner emot Iran, vilket har ökat oron för att vedergällning från Iran kan komma att minska oljeutbudet från mellanöstern.

Ministerrådet förbjöd import av iransk råolja och oljeprodukter. Förbudet gäller import, köp och transport, liksom finansiering och försäkring. Redan existerande kontrakt får avslutas fram till den 1 juli. En översyn av åtgärderna mot oljeprodukter kommer att äga rum senast den 1 maj, löd uttalandet.

“EU aviserade om embargot och marknaden tolkade det som positivt. Den första juli är nära nog och Iran kan komma att svara med flera hot”, sade Tom Bentz, vid BNP Paribas, till Bloomberg News.

På råoljemarknaden var WTI i första termin vid klockan 18.20 upp 0:81 dollar till 99:14 dollar per fat. Brent var samtidigt upp 0:46 till 110:32.

Bland basmetallerna var tremånadersterminen för koppar upp 120 dollar till 8.340 dollar per ton. Zinkpriset steg samtidigt 37 dollar till 2.050.

Statistik från den kinesiska tullmyndigheten visade i lördags att importen av raffinerad koppar till Kina uppgick till 406.937 ton i december, hela 78 procent mer än december 2010 och 18 procent högre än i november. Under helåret 2011 var dock importen 3 procent lägre än under 2010.

Importen av raffinerad zink steg med 53 procent i december.

“Det finns breda förväntningar om att marknaden kommer att ta fart efter det kinesiska nyåret, eftersom efterfrågan oftast ökar under våren. Men eftersom priserna stiger, får vi vänta och se hur efterfrågan påverkas”, sade Wang Zhouyi, analytiker vid Cifco Futures till Bloomberg News.

Även ädelmetallerna steg, med guldpriset upp knappt 11 dollar till drygt 1.677 dollar per uns, medan silver ökade 0:08 dollar till cirka 32:262. Guldet noteras därmed på den högsta nivån sedan andra veckan i december.

Bild: (C) Canadafirst—Dreamstime.com

Share.

About Author

Nyhetsbyrån Direkt är Sveriges ledande finansiella nyhetsbyrå och bevakar allt som påverkar kursutvecklingen på svensk aktie-, ränte- och valutamarknad i realtid.

Leave A Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.